Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 05/05/2024
Artă & Cultură / Benzi Desenate

BD | Expoziție aniversară VALI IVAN: „30 de ani de presă”

Mădălina Diaconu De Mădălina Diaconu
Comentarii BD | Expoziție aniversară VALI IVAN:  „30 de ani de presă” Share BD | Expoziție aniversară VALI IVAN:  „30 de ani de presă”
Expoziție aniversară VALI IVAN: „30 de ani de presă”


VALI IVAN: „30 de ani de presă” – expoziție aniversară

Cu o carieră impresionantă, ce se întinde pe o perioadă de trei decenii, VALI IVAN este un cunoscut jurnalist, caricaturist editorial şi creator de benzi desenate politice care au fost publicate în cele mai importante ziare românești.

Artistul a adus în atenția publicului prin desen, uneori cu duritate, dar întotdeauna cu umor, aspecte semnificative ale realității cotidiene.

Cu peste 15.000 de caricaturi realizate în decursul carierei sale, Vali Ivan a devenit un veritabil cronicar al epocii post-decembriste.

Caricatura jurnalistică este, de fapt, un editorial, nu scris, ci desenat, care permite mai multă libertate de exprimare. În caricatură poți să exagerezi, poți să satirizezi, ca să transmiți un mesaj clar și puternic, dar obligatoriu trebuie să prezinți corect evenimentul, din punct de vedere jurnalistic. De aceea, m-am considerat întotdeauna jurnalist, un jurnalist care îşi exprimă opiniile prin imagini”,

a declarat artistul, care a debutat cu caricaturi în Evenimentul Zilei, în 1994, urmând colaborări cu România Liberă, Adevărul, Jurnalul Național, Expres Magazin, Gazeta Sporturilor și multe alte reviste, precum TV Mania sau New Money.

În 1994 nu prea existau în presă caricaturi de personaje și mi-a venit ideea să fac câteva astfel de lucrări cu care m-am prezentat la redacția Evenimentului Zilei, ziar de doi ani înființat. Nu am putut trece de portar, dar mi-a spus să las lucrările acolo, că le dă el mai departe. A doua zi m-a sunat Dan Andronic, care era redactorul-șef și mi-a spus că Ion Cristoiu vrea să mă angajeze. Așa am ajuns în presă, o lume care m-a atras ca un magnet”,

a mai spus Vali Ivan.

Expoziție aniversară VALI IVAN: „30 de ani de presă”

Prima sa bandă desenată publicată a apărut în ziarul Dreptatea, în 1990, Isprăvile lui Zâmbărică, fiind prima bandă desenată de satiră politică din România de după ‘89.

Expoziție aniversară VALI IVAN: „30 de ani de presă”

Expoziție aniversară VALI IVAN: „30 de ani de presă”

Expoziție aniversară VALI IVAN: „30 de ani de presă”

În perioada 2002-2011, în Jurnalul a publicat săptămânal pagini BD, după scenarii proprii: Aventurile lui Clanță și Gorobeții.

În ziarul Adevărul, între anii  2011-2016, pe lângă caricaturi, a realizat și alte creații grafice (adaptări literare în benzi desenate, infografii și schițe din sălile tribunalelor). Au urmat albumele BD: Cinci săptămâni în balon, Iancu Jianu și Sherlock Holmes. În prezent lucrează la un nou album, al cărui subiect ni-l va dezvălui în curând.

Expoziție aniversară VALI IVAN: „30 de ani de presă”

Expoziția aniversară Vali Ivan este organizată în cadrul proiectului Muzeul Presei Românești, cu ocazia Zilei Mondiale a Presei, la Muzeul Național al Literaturii Române din Bucureşti.

Expoziție aniversară VALI IVAN: „30 de ani de presă”

În perioada 8 – 21 mai  vor fi programate tururi ghidate ale expoziției și posibilitatea de a interacționa direct cu artistul.

Text de MĂDĂLINA CORINA DIACONU | BD

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută