În luna martie, la Centrul Național al Dansului București/ CNDB vorbim, prin mișcare și coregrafii, despre burn-out și artiști independenți, masculinitate, libertate și constrângere, mărturii și perspective. Iată cele trei spectacole care sunt programate în perioada următoare.
Bodies on the Line
Bodies on the Line aduce în prim-plan artistele și artiștii din zona independentă. Cine e fiecare individ și cine e grupul? Așteptări, dorințe și nevoi comune pentru o generație în care stabilitatea a devenit o iluzie. Poți trăi decent, atâta timp cât îți faci propria definiție a ceea ce înseamnă decent.


Un spectacol care explorează teritorii fragile, plasând corpurile în spații deopotrivă de siguranță și incertitudine, care comprimă timpul poveștilor personale și dilată presiunea timpurilor în care trăim, dominate de fuga alienantă după proiecte suprapuse, de burn-out și de senzația-capcană că dacă nu ești văzut, nu exiști. Concept și coregrafie: Ioana Marchidan. Distribuția: Anca Stoica, Sergiu Dita, Varga Hunor-Jozsef, Eva Danciu, Alexandra Zavelea.
MANual
MANual se constituie într-un atac asupra reprezentării masculinității. Spectacolul este realizat prin tehnica manifest-colaj-recitativ, ce presupune expunerea critică a subiectului, colaj de citate, clișee socio-culturale și text într-o structură de triptic.


În intimitatea dintre un vestiar și un darkroom, cinci corpuri schimbă haine, identități, devin obiecte, unelte manuale de lovire. Cinci corpuri discută ironic. Cinci corpuri se află la limita dintre ritual și erotic, dintre libertate și constrângere, într-o stare contradictorie a contemporaneității. Concept și coregrafie: Sergiu Diță. Distribuția: Dorin Eremia, Sergiu Diță, Dennis Ilie, George Pleșca & Anca Stoica.
Coreomaniacii
Coreomaniacii este un docu-fiction performativ care urmărește cronologic evenimentele ce au marcat „epidemia de dans”, din vara anului 1518, în Strasbourg, când aproximativ 400 de oameni au dansat zile în șir pe străzile orașului. Spectacolul aduce în discuție felul în care alegem să ne uităm la dans, pornind de la o serie de mărturii ale învățaților vremii, un amestec de pseudoștiință, teologie și science-fiction medieval, în mișcări contemporane.


Însă niciodată din perspectiva celui care trăiește, întotdeauna din perspectiva celui care le privește. Concept și coregrafie: Simona Deaconescu. Distribuție: Georgia Elza Măciuceanu, Diana Maria Dragu, Laura Murariu, Nicolae-Robert Popa, Adrian Popiță.
» Texte de Teodora Bratu | Performing arts
Foto cover © Claudiu Popescu