Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Icon Film Zile si Nopti 03/03/2024
Film

EXCLUSIV | Interviu cu actriţa KASIA SMUTNIAK – O perspectivă feminină asupra Romei Antice (serialul “DOMINA”)

Ioan Big De Ioan Big
Comentarii EXCLUSIV | Interviu cu actriţa KASIA SMUTNIAK – O perspectivă feminină asupra Romei Antice (serialul “DOMINA”) Share EXCLUSIV | Interviu cu actriţa KASIA SMUTNIAK – O perspectivă feminină asupra Romei Antice (serialul “DOMINA”)
KASIA SMUTNIAK


EXCLUSIV | Interviu cu actriţa KASIA SMUTNIAK – O perspectivă feminină asupra Romei Antice (serialul “DOMINA”)

Roma Antică a fost rareori reprezentată într-un mod memorabil pe micile ecrane, ultimul serial notabil reprezentându-l Rome, din 2005, creat de John Milius, cu Ciarán Hinds în rolul lui Iulius Cezar.

Din fericire, iată că avem parte acum de Domina (2021/2023), serial TV ale cărui prime două sezoane se difuzează în serile de luni, în premieră la noi, la Epic Drama, impresionant nu doar prin calitatea producţiei – s-a filmat chiar în studiorile Cinecittà din Roma, cu o distribuţie internaţională valoroasă, în care se regăsesc Liam Cunningham, Isabella Rossellini şi Claire Forlani -, dar mai ales prin perspectiva originală a descrierii epocii, una feminină, fiind centrat pe una dintre cele mai influente personalităţi din vremea Pax Romana, împărăteasa Livia Drusilla, “Domina”, soţia fondatorului Imperiului Roman, Octavian.

Cea care o interpretează într-un mod absolut remarcabil pe Livia Drusilla, puternica şi controversata figură istorică, este actriţa polonezo-italiană KASIA SMUTNIAK, câştigătoare a Globului de Aur în Italia şi premiată la Locarno, apreciată deopotrivă pentru rolurile din blockbustere din categoria Action-Adventure (Doolittle, From Paris with Love) şi din filme de festival, în care a fost pusă în valoare de cineaşti reputaţi, precum Paolo Sorrentino (Loro), fraţii Taviani (Maraviglioso Boccaccio) sau Dennis Gansel (The Fourth State). Ne-a bucurat faptul că interpreta Liviei ne-a oferit în exclusivitate pentru România şansa unui dialog, curioşi fiind în privinţa modului în care a dat viaţă acestui personaj legendar.

EXCLUSIV | Interviu cu actriţa KASIA SMUTNIAK - O perspectivă feminină asupra Romei Antice (serialul “DOMINA”)
KASIA SMUTNIAK  Sursa foto: bcoolguide.com

Kasia, ştim puţine lucruri despre cine a fost în realitate Livia Drusilla, personajul pe care-l joci în serialul Domina, în afară de faptul că rămâne în istorie ca una dintre cele mai puternice femei din Roma Antică. Cine este Livia din perspectiva ta?

Aş spune că perspectiva mea asupra personajului este una neobişnuită. Eu sunt poloneză, deci nu sunt romană de loc, dar sunt stabilită de 20 de ani în Roma şi sunt singura actriţă din toată distribuţia serialului care chiar locuieşte în Roma, un oraş în care eşti înconjurat de istorie. Roma Antică este omniprezentă, o vezi peste tot în jurul tău, doar că elementele istorice s-au integrat atat de bine în cotidian odată cu trecerea timpului, încat ne-am obişnuit prea mult cu ele şi tindem să nu le mai dăm atenţie… de fapt, nu avem cunoştinţe, nu mai ştim prea multe despre toate astea, aşa că nu ne mai oprim să admirăm vestigiile antice ori să le preţuim frumuseţea.

Sunt o grămadă de locuri care poartă nume de personaje istorice, cum ar fi Augustus sau Tiberius, dar numele nu sunt asociate în mintea noastră cu portretele şi poveştile acelor oameni din trecut. La fel s-a întamplat şi cu Livia Drusilla, un personaj despre care, iniţial, eu nu ştiam absolut nimic în afară de nume, iar numele îmi era familiar doar datorită faptului că este dat unui parc, precum şi unui restaurant amenajat într-o pivniţă [Grotte di Livia din Piazza di Saxa Rubra, din Roma – n.r.]. Cam asta era tot ce ştiam eu despre Livia Drusilla…

EXCLUSIV | Interviu cu actriţa KASIA SMUTNIAK - O perspectivă feminină asupra Romei Antice (serialul “DOMINA”)
Foto “Domina” – Courtey of Epic Drama

Pentru pregătirea rolului, presupun însă că ţi-ai făcut propriul research...

Ei bine, atunci cand am început să mă documentez serios în ceea ce o priveşte pe Livia Drusilla, am descoperit cu surprindere că există foarte putine informaţii despre ea, în principal menţiuni în biografiile lui Augustus şi a lui Tiberius [senatorul Tiberius Nero şi Gaius Octavius Augustus, fiul adoptiv al lui Iulius Caesar, au fost soţi ai Liviei – n.r.], unde sunt cateva capitole care îi sunt dedicate, dar cam atat… asta, în condiţiile în care ea este, totuşi, un personaj deosebit de important în istoria Romei.

Din clipa în care mi-am dat seama că s-au păstrat prea puţine date sau mărturii referitoare la Livia, am fost hotărată să-mi continui căutarea, pentru a afla cat pot de multe despre cine a fost ea cu adevărat.

EXCLUSIV | Interviu cu actriţa KASIA SMUTNIAK - O perspectivă feminină asupra Romei Antice (serialul “DOMINA”)
Foto “Domina” – Courtey of Epic Drama

Bineînţeles ca ştim acum putine despre Livia deoarece istoria noastră, istoria Romei Antice care a reprezentat baza civilizaţiei noastre, a fost scrisă de bărbaţi, exclusiv din perspectiva lor, şi din acest motiv am ajuns să cunoaştem în amănunt cum au cucerit romanii teritorii şi cum era viaţa lor pe atunci, dar au rămas puţine date despre femeile din acele vremuri. Plecand de la această stare de fapt, am început să îmi construiesc personajul pornind chiar de la mine însămi, gandindu-mă cum m-aş comporta eu, ca femeie obişnuită, ca persoană, în anumite situaţii.

Desigur că n-am uitat faptul că Livia n-a fost însă o persoană obişnuită, ci una extraordinară, extrem de inteligentă, şi la fel trebuia să fie şi personajul meu. Un alt unghi din care am încercat să înţeleg povestea Liviei a fost perspectiva lui Augustus, pentru că ea i-a fost atata timp alături, iar despre povestea lui avem în prezent mult mai multe date. A trebuit deci s-o construiesc cumva de la zero, prin prisma altora, pentru că nu am avut niciun izvor istoric mai consistent, care să-mi poată da indicii despre cine a fost ea cu adevărat, despre sentimentele ei, despre emoţiile ei.

EXCLUSIV | Interviu cu actriţa KASIA SMUTNIAK - O perspectivă feminină asupra Romei Antice (serialul “DOMINA”)
Foto “Domina” – Courtey of Epic Drama

Ca autoare a profilulului ei psihologic, spune-mi pentru ce luptă Livia, care sunt valorile ei? Fiindcă, privit superficial, am zice că e o femeie însetată de putere, bani şi statut social, ce reuşeşte prin manipulare să se menţină timp de 50 de ani printre liderii Romei Antice.

Bineînţeles că o asemenea descriere superficială nu este de ajuns pentru a o defini pe Livia, o femeie foarte deşteaptă, cu reacţii rapide, care i-a jurat tatălui ei că va restaura Republica. Atunci când a fost alungată din Roma, împreună cu soţul său [Tiberius Nero], a pierdut totul, i-a fost efectiv confiscat absolut tot ce avea… oricum însă, legal, nu poseda nimic pe numele ei, fiindcă aşa era atunci, o femeie care se căsătorea îşi vedea trecute posesiile în proprietatea soţului.

Cu doi copii în grijă, Livia era însă hotărată să-şi recâştige statutul, iar când s-a reîntors la Roma a fost incredibil de isteaţă şi s-a măritat tocmai cu bărbatul care îi pricinuise pierderea averii, Gaius [Gaius Octavius Augustus, intrat în istorie ca Octavian, fondatorul Imperiului Roman – n.r.].

Ştim însă că, dincolo de alte planuri, ei chiar s-au iubit cu pasiune, că erau cu-adevărat îndrăgostiţi unul de altul, dar ne este greu să înţelegem situaţia în care era Livia atunci, pentru că ea a rămas timp de decenii în umbra celui mai puternic om din Imperiu, i-a fost alături şi l-a consiliat în permanenţă, dar s-a menţinut în plan secund, întrucât ştia că doar în felul acesta se poate implica în jocurile politice în siguranţă.

EXCLUSIV | Interviu cu actriţa KASIA SMUTNIAK - O perspectivă feminină asupra Romei Antice (serialul “DOMINA”)
Foto “Domina” – Courtey of Epic Drama

Iar pentru restaurarea Republicii i-a propulsat în politică pe cei doi fii pe care îi avea din căsătoria precedentă, deci nu ai lui Gaius, şi a luptat prin intermediul lor în realizarea a ce şi-a propus. Acestea sunt fapte care s-au petrecut cu adevărat, care fac parte acum din istorie. Livia a trăit şi a fost activă până la 80 de ani, un fapt excepţional pentru vremurile acelea, pentru că femeile, mai ales, nu trăiau atât de mult… multe mureau dând naştere copiilor sau din cauza diverselor boli, ori dispăreau din viaţa publică în urma unui mariaj aranjat.

Dorinţa cea mai arzătoare a Liviei a fost să restaureze Republica, iar pentru asta era dispusă să sacrifice absolut totul, inclusiv familia, începând cu proprii ei copii. Toate astea o fac să fie un personaj nemaipomenit, o politiciană abilă, deşteaptă, determinată, care era în stare să renunţe la orice pentru a-şi atinge obiectivele… iar eu nu cred că scopul ei era puterea în sine sau pentru sine, ci să aducă înapoi republica ca sistem de guvernare, iar pentru lupta asta avea nevoie de un statut privilegiat şi de multă putere.

EXCLUSIV | Interviu cu actriţa KASIA SMUTNIAK - O perspectivă feminină asupra Romei Antice (serialul “DOMINA”)
KASIA SMUTNIAK  Foto: La Reppublica (sursa) / Epic Drama (“Domina”) / ©Riccardo Ghilardi

Au trecut deja câţiva ani de la primul tău contact cu personajul din Roma Antică. De atunci s-au filmat două sezoane ale serialului şi se vorbeşte de un al treilea. Cât din Kasia a ajuns în Livia Drusilla pe care o vedem pe ecrane şi cât din Livia s-a infiltrat în Kasia?

Sigur că mă văd şi pe mine în personaj, dar o văd şi pe Livia în mine, mai ales că, aşa cum remarcai, am filmat deja şi întreg sezonul al doilea din serial [care se va difuza la rândul său pe Epic Drama – n.r.], deci povestea a evoluat. Este interesant că eu locuiesc în Roma – chiar acolo sunt şi acum, când stăm de vorbă – şi, mergând pe stradă, au început să îmi atragă atenţia tot mai mult diverse detalii legate de locuri din oraş, apropo de istorie.

Simon Burke, showrunner-ul şi scenaristul nostru, stă chiar vis-à-vis de mine şi, în timpul pandemiei, când bineînţeles că ne-am oprit din filmări, am ieşit deseori la plimbare împreună şi am discutat mult despre personaj şi despre povestea acestuia. Simon este foarte pasionat de istorie şi în particular de personajul Livia, dar şi de celelalte personaje, desigur. A studiat, a citit foarte mult şi s-a străduit să adapteze ce a citit într-un fir narativ care să înglobeze într-o poveste unitară toate personajele şi întâmplările pe care acestea le-au trăit.

Uneori acţiunea serialului ia o turnură şocantă chiar şi pentru mine, dar Simon spune mereu: ‘Era chiar şi mai rău pe vremea aceea!’. Asta se petrece în toate proiectele bazate pe personaje şi poveşti reale, există diferenţe între adevărul celor petrecute şi povestea de pe ecran, pentru că scenariile trebuie să fie interesante pentru public.

EXCLUSIV | Interviu cu actriţa KASIA SMUTNIAK - O perspectivă feminină asupra Romei Antice (serialul “DOMINA”)
Foto “Domina” – Courtey of Epic Drama

În cazul acesta, al Liviei, se întâmplă însă ca viaţa de atunci să bată filmul de acum, dar, pentru că nu le poţi spune chiar pe toate într-un singur serial, a trebuit să renunţăm la multe elemente istorice, pentru că altfel ne-ar fi luat 100 de ani să filmăm totul, şi ne-am concentrat pe acest personaj, Livia.

În ceea ce mă priveşte pe mine, personal, a început să mă recunoască lumea pe stradă, mă opresc oameni şi-mi spun… ‘Oh, tu eşti Domina!’, iar eu le sesizez reacţia şi înţeleg că este oarecum ciudat să o vezi pe “Domina”, pe Livia Drusilla, la supermarket sau stând la semafor pe scuter. De cealaltă parte, pot să spun şi că forţa şi hotărârea Liviei ca femeie au rămas în mine… îmi place această trăsătură a personajului, faptul că nu renunţă niciodată la lupta ei.

» Interviu de IOAN BIG | Film | Interviuri

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută