Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Icon Film Zile si Nopti 02/03/2024
Film Festival

FESTIVAL | Visuali Italiane – Noua Cinematografie Italiană în România

Delia Mitrache De Delia Mitrache
Comentarii FESTIVAL | Visuali Italiane – Noua Cinematografie Italiană în România Share FESTIVAL | Visuali Italiane – Noua Cinematografie Italiană în România
Visuali Italiane


Ajuns la a III-a ediţie, festivalul Visuali Italiane – Noua Cinematografie Italiană în România, care va avea loc la București (4 – 10 martie, Cinema Muzeul Țăranului), Cluj-Napoca (14 – 17 martie, Cinema Victoria), Iași (23 – 24 martie, Cinema Ateneu) și Timișoara (28 – 31 martie, Cinema Victoria), propune cinefililor cele mai bune producții italiene recente, precum și filme de referință, care vor putea fi văzute în prezența invitaților speciali, regizori sau actori.

FESTIVAL | Visuali Italiane - Noua Cinematografie Italiană în România
Adagio (foto © Emanuela Scarpa)

La București, de exemplu, vor fi prezenți regizorii Simone Bozzelli (Patagonia), Ginevra Elkann (Te l’avevo detto), Michele Riondino (Palazzina LAF), Tommaso Santambrogio (Gli oceani sono i veri continenti), Mattia Colombo și Valentina Cicogna (Sconosciuti puri).

FESTIVAL | Visuali Italiane - Noua Cinematografie Italiană în România
Patagonia

Prin urmare, publicul din România este invitat să urmărească filme ale unor regizori celebri, aplaudați la marile festivaluri internaționale (Matteo Garrone, cu Eu căpitan, Alice Rohrwacher, cu Himera), debuturi uimitoare (Patagonia, de Simone Bozzelli și Adevăratele continente sunt oceanele, de Tommaso Santambrogio), producții ample (Adagio, de Stefano Sollima, Comandantul, de Edoardo De Angelis), filme cu tematică socială și vocație populară (Clădirea LAF, de Michele Riondino,

FESTIVAL | Visuali Italiane - Noua Cinematografie Italiană în România
Comandante (foto © Enrico De Luigi)

O iubire aparte, de Giuseppe Fiorello), filme regizate de femei (Ți-am zis eu!, de Ginevra Elkann, Mizericordie, de Emma Dante), precum și un intens film  documentar (Pur și simplu necunoscuți, de Valentina Cicogna și Mattia Colombo).

În încheiere, festivalul propune o (re)întâlnire cu Consecințele iubirii, un film cult de Paolo Sorrentino, la 20 de ani de la lansarea acestuia pe marile ecrane.

Din perspectiva criticului de film Eddie Bertozzi, curatorul festivalului, această ediție Visuali Italiane reprezintă o călătorie în cinematografia italiană de azi, „un îndemn la curiozitate, la descoperire, la savurarea fără prejudecăți a surprizei. De fapt, avem de-a face cu o panoramă extrem de variată, cu forme și genuri diferite, în care dorința de a realiza filme de autor și pasiunea pentru divertisment nu sunt două forțe care se anulează reciproc, ci perspective care se completează. Selecția din Visuali Italiane 2024 își propune să ofere publicului din România o dovadă a acestei bogății”.

» Text de Delia Mitrache | Film

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută