Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 21/02/2024
Artă & Cultură / Artiști urbani

ARTIŞTI URBANI | PISICA PĂTRATĂ: „Apropierea de street art m-a schimbat, m-a obligat să fiu mai liber”

Gruia Dragomir De Gruia Dragomir
Comentarii ARTIŞTI URBANI | PISICA PĂTRATĂ: „Apropierea de street art m-a schimbat, m-a obligat să fiu mai liber” Share ARTIŞTI URBANI | PISICA PĂTRATĂ: „Apropierea de street art m-a schimbat, m-a obligat să fiu mai liber”
PISICA PĂTRATĂ


Alexandru Ciubotariu aka Pisica Pătrată este grafician și desenează de când se știe – a început chiar cu pereții camerei sale, când eram mic și a avut norocul să fie încurajat de timpuriu de mama sa, ba chiar a fost ajutat să-și decoreze camera cu desenele sale supradimensionate.

ARTIŞTI URBANI | PISICA PĂTRATĂ: „Apropierea de street art m-a schimbat, m-a obligat să fiu mai liber”

Apoi a fost atras de caricatură, bandă desenată, ilustrația de carte și a urmat școala de artă din Constanța, atât la Palatul Pionierilor, cât și la Liceul de Artă. Banda desenată a fost și încă este o constantă a vieții sale profesionale, dar în timpul facultății de artă a început să îmbrățișeze și alte medii în afara graficii aplicate – pictura, volumul sau chiar intervențiile în spațiul public (street-art).

Alexandru Ciubotariu a implementat Muzeul Benzii Desenate, a publicat primul album de street-art din România, a avut zeci de expoziții în țară și străinătate.

Cum ai ajuns să-ți creezi stilul care te definește și cât de greu a fost pentru tine să ajungi cunoscut și apreciat în România? 

Să ajungi la așa-zisul stil nu se poate decât printr-o singură cale: lucrând foarte mult. Practic, este lung șir de căutări care nu trebuie să înceteze niciodată, nici chiar atunci când crezi că ai ajuns la o formulă care să te mulțumească.

Dacă ești mulțumit cu rezultatul muncii tale, te poți considera mort din punct de vedere artistic. Nu știu cât de greu sau nu a fost să fiu cunoscut. Pur și simplu am lucrat cu multă pasiune și, cumva, probabil că s-au acumulat ceva apariții care au rezonat cu un public mai larg. Pasiunea te poate purta în locuri în care nici nu credeai că poți ajunge.

ARTIŞTI URBANI | PISICA PĂTRATĂ: „Apropierea de street art m-a schimbat, m-a obligat să fiu mai liber”

Cum decurge procesul tău creativ?

Pentru mine procesul creativ este unul continuu. Adică nu prea există pauze totale. Foarte rar se întâmplă să mă declupez total de la acest proces. Chiar dacă nu lucrezi efectiv, mintea lucrează și frânturi de imagini sau gânduri legate de lucrări sunt mereu cu mine și se înmagazinează așteptându-și rândul să fie concretizate. Cred în existența unui bagaj imagistic care trebuie să „iasă la lumină”.

Cum ți-a schimbat street art-ul felul în care percepi arta și lumea în general?

Apropierea de această formă de artă într-adevăr m-a schimbat (cred). În sensul că m-a obligat să fiu mai liber, mai lipsit de piedici sau opreliști autoimpuse. Să activez sub numele de Pisica Pătrată mi-a permis să accesez zone artistice pe care altfel nu cred că aș fi putut să le ating în mod tradițional.

Cât de mult te-a ajutat social media în cariera ta? Și cum crezi că influențează social media evoluția și percepția artei?

Nu știu în ce măsură m-a ajutat, dar cu siguranță am reușit să intru în contact cu oameni și artiști care nu văd cum altfel m-aș fi putut intersecta. Poate într-o oarecare măsură lucrările mele au ajuns la o masă mai mare de oameni, care nu cred că ar fi putut vedea ce fac altfel… Într-un fel, ca în cazul street art-ului care expune direct în spațiul public și unor altfel de privitori.

ARTIŞTI URBANI | PISICA PĂTRATĂ: „Apropierea de street art m-a schimbat, m-a obligat să fiu mai liber”
foto © un-hidden.ro

Povestește-mi un pic care e lucrarea ta preferată pe care ai făcut-o într-un oraș din România?

Foarte greu de spus aici. Au fost multe care au însemnat foarte mult pentru mine și în care implicarea emoțională a mea a fost mare.

Dar dacă încercăm să facem acest exercițiu, poate ar fi lucrarea de la Liceul de Artă din Constanța, o lucrare pe care mi-am dorit-o foarte mult și care s-a dovedit a fi una dintre cele mai greu de realizat, din diferite motive.

Să revin în locul de unde am plecat și să pot da înapoi ceva din ce fac eu, are o mare însemnătate pentru mine. Faptul că atâta lume m-a susținut în acest demers care a fost pus la mare încercare de unii, m-a cutremurat de emoție. Atât ca locație, cât și stilistic, rămâne poate cea mai importantă lucrare a mea…

Care au fost lucrările care ți-au ridicat cele mai mari provocări?

Cea mai sus menționată din motive independente de mine, iar în ultima vreme și cele la înălțimi mai mari îmi dau bătăi de cap, ca să mergem mai în concret.

ARTIŞTI URBANI | PISICA PĂTRATĂ: „Apropierea de street art m-a schimbat, m-a obligat să fiu mai liber”

Din punctul tău de vedere, cât de important este pentru un artist să includă în opera sa și un mesaj social / politic?

Fiecare artist are abordările și preocupările sale, poate cu atât mai mult în arta stradală. Pe mine m-au interesat cele legat de starea spațiului public. Am încercat ca intervențiile mele să fie mici accente în ceea ce cred că ar merita să aibă parte spațiul public.

Cu ce ai vrea să rămână cineva care trece pe stradă și vede lucrările tale?

Fiecare rămâne cu ceva după întâlnirea cu o lucrare. Mai mult, mai puțin, asta depinde de materialul privitorului, iar asta mi se pare fascinant. Să poți face o lucrare care poate fi completă doar dacă este privită, descifrată, apreciată, asimilată de un privitor.

Practic, să nu îți mai aparțină și să capete sens doar în momentul întâlnirii altcuiva cu ea. În arta stradală plaja de reacții și interacțiuni este mult mai mare și mai variată decât în cazul unor lucrări dintr-un muzeu sau dintr-o galerie. Probabil de aici și fascinația încă vie vis-a-vis de această formă de artă.

ARTIŞTI URBANI | PISICA PĂTRATĂ: „Apropierea de street art m-a schimbat, m-a obligat să fiu mai liber”

Ce urmează pentru Pisica Pătrată?

O pendulare între cărți, pânze și pereți, sper.

» Interviu de Gruia Dragomir | Artiști urbani

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută