Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 20/02/2024
Artă & Cultură / Art Expo

Jonathan Lasker: Picturi din cinci decade 

Redacția Online Zile și Nopți De Redacția Online Zile și Nopți
Comentarii Jonathan Lasker: Picturi din cinci decade  Share Jonathan Lasker: Picturi din cinci decade 
Jonathan Lasker: Picturi din cinci decade 


Jonathan Lasker: Picturi din cinci decade 

Unul dintre cei mai importanți pictori americani ai momentului vine la MARe!

20.02 – 11.05.2024

Vernisaj: 20 februarie, orele 19.00, în prezența artistului

Curator: Erwin Kessler

Încă din anii ‘80, Jonathan Lasker se numără printre cei mai proeminenți artiști americani care au reinventat pictura ca mijloc artistic conceptual. Tablourile sale formulează vizual un demers integral analitic.
Intens emoționale și frecvent ludice, ca niște însorite grădini ale plăcerilor picturale, operele sale se vădesc acut autocritice: incursiuni sofisticate în probleme ale reprezentării, ale granițelor percepției și înțelegerii, ale lumii materiale.

Jonathan Lasker: Picturi din cinci decade 

„Lucrez din bună-credință. Nu cred că cineva operează dintr-un sentiment de dezamăgire. Cred că se operează dintr-un sentiment de speranță, chiar dacă uneori duce la frustrare. Este singura modalitate de a face ceva.”
(Jonathan Lasker, 1989, interviu în Bomb Magazine)

Alături de Philip Guston și Peter Halley, Jonathan Lasker este unul dintre puținele nume esențiale care au reinventat pictura ca o formulare pur vizuală a unei practici conceptuale riguros intelectuale și integral emoțională, sensibilă și intens meditativă.

Parte a programului internațional al MARe/Muzeul de Artă Recentă, dezvoltat în ultimii 5 ani și axat pe aducerea în România a unor esențiali artiști internaționali, în expoziții personale compacte, Jonathan Lasker: Paintings from Five Decades prezintă la București 15 lucrări-cheie, de mari dimensiuni, create în ultimele 5 decenii și selectate din importante colecții europene.

Consacrat deja la începutul anilor ‘80 ca un remarcabil artist postmodern, Jonathan Lasker este azi una dintre cele mai vizibile figuri implicate în promovarea picturii ca artă critică, cu un superior angajament cognitiv. Conceptualismul lui Lasker contopește în mod demonstrativ cele mai tradiționale mijloace artistice (pictură în ulei pe pânză, desen pe hârtie) cu o chestionare acută a modurilor contemporane de reprezentare și de creare (mentală și vizuală) a lumii.

Aclamat ca unul dintre cei mai importanți inovatori ai limbajului pictural și un agil gânditor și actor al sfârșitului picturii ca practică artistică, Jonathan Lasker este activ atât în SUA, cât și în Europa. El este o adevărată piesă de legătură într-un efort transatlantic de remodelare și reîmprospătare a creației și a înțelegerii picturii de azi.

Jonathan Lasker: Picturi din cinci decade 
Jonathan Lasker – Erwin Kessler

Jonathan Lasker va susține, de asemenea, o dezbatere revelatoare, în ziua vernisajului, moderată de Erwin Kessler, în cadrul programului multianual Voiced On, susținut de Terra Foundation for American Art.

Design & layout: Gabriel Nicula

Parteneri: TERRA Foundation For American Art, Thaddaeus Ropac, VISP
Parteneri media: Zile și Nopți, Propagarta, ArteVezi

Expoziția face parte din proiectul „Curator-Antreprenor. Dezvoltarea abilităților teoretice, tehnice și practice ale curatoriatului în contextul muzeelor de artă contemporană” și este finanțat prin Granturile SEE 2014 – 2021 în cadrul Programului RO-CULTURA. Proiectul are o valoare nerambursabilă de 980.958,27 lei (199,446.62 euro) și se desfășoară pe o perioadă de 18 luni.

Granturile SEE reprezintă contribuția Islandei, Principatului Liechtenstein și Regatului Norvegiei la reducerea disparităților economice și sociale în Spațiul Economic European și la consolidarea relațiilor bilaterale cu cele 15 state beneficiare din estul și sudul Europei și statele baltice.

Aceste mecanisme de finanțare sunt stabilite în baza Acordului privind Spațiul Economic European, ce reunește statele membre UE și Islanda, Liechtenstein și Norvegia ca parteneri egali pe piața internă. În total, cele trei state au contribuit cu €3,3 miliarde între 1994 și 2014 și €1,55 miliarde pentru perioada de finanțare 2014 – 2021. Mai multe detalii sunt disponibile pe: www.eeagrants.org și www.eeagrants.ro

Programul RO-CULTURA este implementat de Ministerul Culturii prin Unitatea de Management a Proiectului și are ca obiectiv general consolidarea dezvoltării economice și sociale prin cooperare culturală, antreprenoriat cultural și managementul patrimoniului cultural. Bugetul Programului este de aproximativ 34 milioane de euro. Mai multe detalii sunt disponibile pe www.ro-cultura.ro

Galerie imagini

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută