Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Icon Film Zile si Nopti 19/02/2024
Film

PREMIERĂ | „Dragoste la foc mic” A găti şi a iubi, într-o poveste de Oscar

Ioan Big De Ioan Big
Comentarii PREMIERĂ | „Dragoste la foc mic” A găti şi a iubi, într-o poveste de Oscar Share PREMIERĂ | „Dragoste la foc mic” A găti şi a iubi, într-o poveste de Oscar
Dragoste la foc mic


PREMIERĂ | „Dragoste la foc mic” A găti şi a iubi, într-o poveste de Oscar

Dragoste la foc mic este un savuros film de epocă cu subiect… culinar ce va face deliciul publicului larg prin emoţionanta poveste de dragoste dintre o bucătăreasă fără egal şi un celebru gourmet din secolul XIX, dar, mai mult decât atât, reprezintă surprinzătoarea propunere a Franţei – al comitetului condus de cineastul Olivier Assayas, mai exact – pentru premiile Oscar de anul acesta, mare favorită fiind, altfel, câştigătoarea Palme d’Or la Cannes, Anatomia unei prăbuşiri, aclamata dramă a lui Justine Triet.

Tot la Cannes, Dragoste la foc mic i-a adus însă cineastului franco-vietnamez Tràn Anh Hùng (The Scent of Green Papaya, Norwegian Wood) premiul pentru regie, iar filmul a fost apreciat apoi în festivaluri prestigioase de pe ambele ţărmuri ale Atlanticului.

Eugénie a lucrat ca chef pentru reputatul patron de restaurant Dodin Bouffant vreme de mai bine de două decenii, timp în care practica gastronomiei și admirația reciprocă s-au transformat într-o relație romantică matură, iar aceasta dă naștere unor feluri de mâncare care îi surprind până și pe cei mai iluștri bucătari ai lumii.

Lui Eugénie (Juliette Binoche) îi place însă celibatul și nu și-a dorit niciodată să se căsătorească cu Dodin (Benoît Magimel), în ciuda insistenţelor delicate ale celui din urmă. Suntem în Franţa anului 1885 şi pentru o femeie, păstrarea independenţei înseamnă enorm. De aceea, bărbatul decide să facă ceva ce nu a mai făcut niciodată până atunci… să gătească el, degustătorul rafinat, pentru ea, o artistă a bucătăriei.

Dragoste la foc mic

Dragoste la foc mic

Scenariul filmului Dragoste la foc mic este bazat pe popularul roman al lui Marcel Rouff, La Vie et la passion de Dodin-Bouffant, gourmet (The Passionate Epicure), din 1920, iar povestea se consumă aproape în totalitate în bucătărie, lăsând prepararea felurilor de mâncare să contureze, fără a apela la multe dialoguri, portretele nuanţate ale protagoniştilor.

Dragoste la foc mic

Înţelegi personajele, ce anume îi motivează şi îi preocupă, prin intermediul felului în care îşi desfăşoară activitatea de care sunt realmente pasionaţi (unii cinefili îşi vor aminti, inevitabil, de Babette’s Feast, al lui Gabriel Axel, din 1987, după cartea lui Karen Blixen), mai ales că profunzimea sentimentelor care îi unesc pe cei doi face schimburile de cuvinte aproape inutile. Pregătirea mâncării devine limbajul iubirii, ceea ce face ideal acest film pentru a fi vizionat în Luna Îndrăgostiţilor.

Dragoste la foc mic va avea premiera în România pe 23 februarie 2024.

Text de IOAN BIG | PREMIERE

Citește mai multe articole din FILM.

Galerie imagini

Share

Un răspuns

  1. Un excelent film omagiu al gastronomiei franceze. Cine cunoaste specificul ei si e gourmet (si nu gourmand, cum gresit s-a tradus in romana) apreciaza acest poem cinematigrafic care merita pe deplin un premiu la Cannes!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută