Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Icon Film Zile si Nopti 01/11/2023
Film

PREMIERĂ | Anatomia unei prăbușiri.

Teodora Bratu De Teodora Bratu
Comentarii PREMIERĂ | Anatomia unei prăbușiri. Share PREMIERĂ | Anatomia unei prăbușiri.
anatomia unei prabusiri


Anatomia unei prăbușiri (Anatomie d’une chute) | Procesul unei relații dezbinate

Când ușile sălii de judecată se deschid, se pun pe masă toate detaliile unei crime, unde victimă este mai degrabă relația decât omul.

Ca martori, tragem cu urechea la momente prea intime pentru a fi împărtășite, care au loc între cei patru pereți ai unei cabane neterminate din Alpii francezi.

Regizoarea franceză Justine Triet („Vilaine fille mauvais garçon” / 2012) revine în această toamnă cu o nouă poveste dramatică, unde toate indicile morții suspecte ale unui scriitor se îndreaptă spre soția sa – Anatomia unei prăbușiri /Anatomie d’une chute.

Sandra, o scriitoare de origine germană, soțul ei francez, Samuel, și fiul lor de 11 ani, cu deficiențe de vedere, Daniel, și-au petrecut ultimul an într-o cabană izolată dintr-un oraș îndepărtat. Când Samuel este găsit mort în zăpadă, deși toate detaliile conduc spre ipoteza unei sinucideri, poliția se întreabă dacă au de-a face cu o posibilă crimă. În mijlocul acestor incertudini, Sandra devine principalul suspect.

Procesul se transformă treptat nu doar într-o investigație a circumstanțelor morții lui Samuel, ci și într-o investigație psihologică în profunzimile relației conflictuale dintre Sandra și Samuel.

Pentru ambii romancieri, conflictul domestic a servit întotdeauna drept materie primă pentru munca lor. Tragedia în urma căreia Daniel și-a pierdut vederea a străpuns stabilitatea cuplului cu mult timp în urmă, ambii simțindu-se copleșiți de regret și vină.

Mai mult decât atât, importante sunt elementele adunate de Samuel pentru un proiect de autoficțiune: e-mailuri, notițe și fișiere audio din viața lui, inclusiv o înregistrare a unui conflict între el și Sandra făcută cu o zi înainte de moartea sa.

Intenția mea a fost să creez un film care să prezinte destrămarea relației unui cuplu.

Conceptul descrie atât prăbușirea fizică, dar și cea emoțională a unui corp într-o manieră tehnică, simbolizând declinul poveștii lor de dragoste. În centrul filmului se află lupta dintre un cuplu și un copil, analizând complexitatea împărțirii timpului într-o relație.

Este o temă care, în opinia mea, nu este adesea explorată în cinematografie și ridică întrebări importante cu privire la reciprocitate, încredere și parteneriatul dinamic.” – Justine Triet.

Anatomia unei prăbușiri, film câștigător al premiului Palme d’Or de la Festivalul Internațional de Film de la Cannes, va intra în cinematografele din România pe 3 noiembrie.

anatomia unei prabusiri afis

Text de Teodora Bratu | Premiere

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută