Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 15/02/2024
Artă & Cultură / Art Expo

Artă | FRANS HALS și arta de a râde

Teodora Bratu De Teodora Bratu
Comentarii Artă | FRANS HALS și arta de a râde Share Artă | FRANS HALS și arta de a râde
Frans Hals


FRANS HALS și arta de a râde

Înainte de inventarea fotografiei, portretul – pictat, desenat sau sculptat – era singura modalitate de a surprinde și a păstra chipul și înfățișarea unei persoane.

Era, totodată, o modalitate prin care îți puteai etala puterea, frumusețea sau bogăția. Uitându-ne la portretele secolului al XVII-lea nu e de mirare că personajele sunt surprinse cu un aer măreț și serios. Zâmbetul nu doar că era neobișnuit, dar și dificil de pictat, deoarece părea ușor nefiresc.

Însă artistul olandez Frans Hals stăpânea cu ușurință arta zâmbetului, fiind recunoscut ca unul dintre cei mai buni portretiști europeni din toate timpurile.

În perioada 16 februarie – 9 iunie 2024, Rijksmuseum din Amsterdam ne permite să facem o plimbare prin această galerie de zâmbete, în cadrul celei mai mari expoziții din ultimii 30 de ani dedicată artistului olandez.

Frans Hals

Portofoliul său impresionant cuprinde aproximativ două sute de tablouri, reprezentând o serie de portrete realizate jucăuș, Hals aplicând tușe vii, care aduc subiecții la viață, creând iluzia mișcării. A pictat o varietate de personaje, mulți zâmbind sau râzând, mai timid sau izbucnind în hohote. Uneori, chiar și clienți bogați sunt surprinși cu un zâmbet discret.

Picturile sale par a fi instantanee datorită pozițiilor neconvenționale ale personajelor, care par a cânta, vorbi sau râde.

Sentimentul de spontaneitate este accentuat și mai mult de stilul rapid de pictură al lui Hals, care sugerează că operele sale erau create pe loc. Cu toate acestea, în realitate, Hals adopta o tehnică tradițională, aplicând mai multe straturi subțiri de vopsea, unul peste altul, în atelierul său.

Frans Hals

Pictura expresivă și gestuală a artistului a fost întotdeauna considerată cea mai distinctivă calitate a artei sale și poate fi descris drept un precursor al impresionismului.

Stilul lui Hals i-a influențat pe mulți dintre colegii săi, precum Gustave Courbet, Édouard Manet, James McNeil Whistler, Claude Monet, Max Liebermann sau Vincent van Gogh, aceștia deseori vizitând Haarlem pentru a-i admira portretele.

Expoziția de la Rijksmuseum prezintă o colecție de 50 de tablouri, printre care amintim Cavalerul care râde (1624), împrumutat pentru prima dată din 1870, Portretul Catharinei Hooft cu dădaca ei (c. 1619/20), Malle Babbe (c. 1640), Vânzătorul de fructe și legume (1630) și Cântărețul lăutar (c. 1623).

Text de TEODORA BRATU | OPINII

Citește mai multe articole din ARTĂ & CULTURĂ.

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută