Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 11/02/2024
Artă & Cultură / Performing arts

PERFORMING ARTS | Classix Festival 2024, o simfonie de vis în inima Iașului

Raluca Oana Radu De Raluca Oana Radu
Comentarii PERFORMING ARTS | Classix Festival 2024, o simfonie de vis în inima Iașului Share PERFORMING ARTS | Classix Festival 2024, o simfonie de vis în inima Iașului
Classix Festival


Classix Festival 2024, o simfonie de vis în inima Iașului

În perioada 18-25 februarie 2024, Iașiul se transformă în epicentrul magiei muzicii clasice contemporane, găzduind cea de-a cincea ediție a festivalului Classix.

Orașul din inima Moldovei va fi pus sub lumina reflectoarelor prin evenimente ce vor fascina și încânta iubitorii de cultură, oferindu-le o călătorie introspectivă în lumea fascinantă a artelor.

De la o ediție la alta, festivalul s-a făcut remarcat organizând concerte captivante, dar și aducând în prim-plan activități și inițiative conexe, precum expoziții, tururi ghidate, proiecții de film, flash mob-uri și panel-uri cu invitați din diverse domenii culturale și academice, interdisciplinare și de business.

Prin fondul Classix in Art – program de masterclass-uri în muzică și burse de creație oferite în domeniul muzicii, al artelor vizuale și ale spectacolului, festivalul susține tinerii artiști români și străini cu cariere promițătoare.

Classix Festival

Classix Festival

Cu un line-up de peste 50 de artiști internaționali invitați și un program captivant, Classix Festival 2024 promite o experiență de neuitat, care va transforma orașul în centrul pasiunii pentru muzica clasică.

În 2024 festivalul va explora tematica „Descoperirii Dorinței” prin opt capitole aparte, fiecare asociat unui concert și spațiu.

Caracterul distinct și operele muzicale abordate cu ocazia fiecărui performance intră în armonie perfectă cu diverse locații din Iași, precum Palatul Culturii, Sala Unirii sau Catedrala Romano-Catolică și alte clădiri de patrimoniu de o frumusețe impresionantă.

Festivalul începe într-o atmosferă onirică, pe 18 februarie, la Catedrala Romano-Catolică, cu concertul „Celestial”. Operele lui Gustav Mahler și George Enescu sporesc farmecul programului artistic susținut de tineri artiști români. Pianul lui Andrei Licareț și vioara Irinei Nanushi, alături de Iulia Goiană la violă și Mircea Marian la violoncel vor transforma această seară într-un ecou efemer al sunetelor clasice.

Classix Festival

„Magic Ritual” transformă Casa de Cultură a Studenților într-un lăcaș plin de mister, invitându-ne la o experiență muzicală fermecătoare.

Lucrări de Brahms, Ravel sau Sarasate vor fi interpretate de artiști de excepție, precum Mihai Diaconescu – pian, Valentin Șerban – vioară și Dragoș Cantea la pian, alături de o invitată specială – Grace Jee Eun Oh – pian. Născută în Coreea de Sud, Grace Jee Eun Oh și-a conturat parcursul muzical în Regatul Unit și în țările scandinave, făcându-se remarcată la nivel mondial.

Classix Grace-Jee-Eun-Oh

Într-un cadru intim, Palatul Culturii găzduiește „The Classic Theory”, pe 20 februarie.

Chaos String Quartet va oferi o interpretare inedită a compozițiilor lui Beethoven, Caroline Shaw și Fanny Mendelssohn. Cvartetul austriac îmbină cultura rafinată cu pasiunea pentru abordările experimentale și improvizatorii.

Pe 21 februarie, Casa de Cultură a Studenților devine scena unui spectacol inedit – „Bohemian Jazz”.

Originar din Cehia, cu un portofoliu încărcat de premii internaționale, Trio Bohémo propune o fuziune exotică de genuri menită să surprindă publicul cu interpretări moderne ale lui Brunner, Suk, Piazzolla și Schoenfield.

Classix FeSTIVAL

„Romantic Whispers” anunță o noapte plină de pasiune încapsulată într-un repertoriu de poveste.

Flautistele coreene Soyoun Kim, Jie-Youn Lee și Hyunim Yoon, pianistul elvețian Ulrich Koella, împreună cu flautistul elvețian Philipp Jundt, baritonul Florin Estefan și pianistul Dragoș Dimitriu vor interpreta compoziții semnate de Rachmaninov, Beethoven, Poulenc, precum și o lucrare prezentată în premieră, Ji Won Kwon: Destiny – Arirang Araiyo pentru 4 flaute și pian.

Classix Festival

Pe 23 februarie, explorările interculturale continuă cu „Reframing the Classics”, un performance în cadrul căruia pianistul francez Jean-Baptiste Doulcet va realiza improvizații inspirate de tablourile prezentate de Felix Aftene.

Programul va include și lucrări semnate de Grieg și Schubert, interpretate de Jean-Baptiste Doulcet alături de tenorul polonez Jan Petryka, pianistul Ulrich Koella și cornistul Petrea Gîscă.

MIRSAEED – I WISH I WERE WATER” marchează pe 24 februarie 2024 o premieră în cadrul celei de-a cincea ediții a Classix Festival.

Classix Festival

Într-un concert jazz-fusion oriental, virtuozitatea santoorului lui Mirsaeed Hosseiny Panah se armonizează cu talentul remarcabil al ansamblului Classix Collective, sub bagheta dirijorului Bjørk-Guinevere Kinsella.

Format din unii dintre cei mai apreciați artiști instrumentiști ieșeni, Classix Collective ia naștere cu ocazia ediției din 2024 pentru a consolida valorile promovate de festival: colaborarea interdisciplinară și comunicare interculturală.

Classix 2024 se încheie cu „Classix Desire”, un concert care propune un program memorabil amprentat de măiestria interpretării artiștilor italieni.

Classix Fetsival

Festivalul Classix devine unul dintre cele mai importante evenimente culturale independente din țară și continuă să-și consolideze statutul conectând artiști și iubitori de muzică și cucerind publicul prin inovație și diversitatea experiențelor culturale.

» Text de RALUCA RADU | Performing arts

Citește mai multe articole din ARTĂ & CULTURĂ.

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută