Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 08/01/2024
Muzică

Elvis Presley | Regele, la 89 de ani

Alex Mușat De Alex Mușat
Comentarii Elvis Presley | Regele, la 89 de ani Share Elvis Presley | Regele, la 89 de ani
Elvis Presley | Regele, la 89 de ani


Elvis Presley | Regele, la 89 de ani

Este anul 1977, iar Elvis aproape că își încheie un deceniu de peripluri prin orașele Statelor Unite.

„Publicul său este alcătuit din femei de vârsta a doua cu păr albastru”, spun cronicile, în timp ce bizareriile vieții de turneu sunt nelipsite: ședințe de spiritism cu membrii echipei, supradoze ocazionale, dar și escapade neînsoțite pe străzile unor orașe ce nu au visat vreodată că Regele le va călca pragul.

Captiv în închisoarea Hollywood-ului pe tot parcursul anilor ’60, Elvis și-a văzut domnia prăbușită în urma avalanșei hippie și a Invaziei Britanice și atât de mult și-a dorit să împiedice înaintarea muzicii de peste Ocean, încât în 1972 s-a urcat singur într-un avion și a dat buzna la Casa Albă peste președintele Nixon, rugându-l pe acesta să îl facă agent secret al F.B.I-ului.

Planul era ca Elvis să se infiltreze în interiorul găștilor hippie care corupeau tineretul american, salvând noua generație de pericolele prezentate de John, Paul, George și Ringo.

Elvis Presley | Regele, la 89 de ani
Elvis Presley și Richard Nixon, Casa Albă 1970

Desigur, Nixon nu a fost de acord, iar anii ’70 au continuat plini de concerte cu casa închisă, derulate prin sălile de sport, amfiteatrele, stadioanele și arenele Statelor Unite, cu un Elvis paranoic, purtând adesea un pistol într-una din ghetele sale. Adolescenții s-ar fi înghesuit mai degrabă la concertele KISS, însă părinții lor își trăiau cea de-a doua tinerețe în acordurile baladelor country cântate de un artist pe care mainstream-ul îl cam uitase.

Cu douăzeci de ani înainte, peisajul era însă cu totul altul.

Elvis Presley | Regele, la 89 de ani
Elvis Presley Billboard, 1956

În 1956, apariția lui Elvis în cadrul show-ului de varietăți al lui Ed Sullivan dădea peste cap industria muzicală și influența o întreagă generație de viitori muzicieni. Într-o țară puternic segregată, a cânta muzică de origine afro-americană reprezenta un șoc imens, în timp ce mișcările sale erau considerate atât de vulgare, încât cei de la televiziune nu aveau voie să-l filmeze decât de la mijloc în sus. Interesantă abordare, dacă stăm să ne gândim la cât de puțin ne mai șochează industria muzicală acum.

Elvis Presley | Regele, la 89 de ani
Elvis Presley acordând autografe, 1956, Minneapolis

Astăzi, la 89 de ani de la naștere, Elvis ne zâmbește de pe magneți de frigider, căni, prosoape, perne și tricouri, în timp ce Graceland, locuința sa din Memphis, atrage milioane de vizitatori anual.

Elvis Presley | Regele, la 89 de ani

Concursurile de imitatori fac furori, casele de discuri reîmpachetează constant înregistrări abandonate la momentul lansării, iar filmul din 2022 al regizorului Baz Luhrmann a deschis apetitul pentru imperiul Presley în rândul unei noi generații de adolescenți.

La granița dintre brand atotprezent și artist autentic, Elvis continuă să fascineze generații întregi prin livrări vocale influente și o carismă de neegalat.

Text de Alex Mușat | Muzică

Credite foto Wikipedia

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută