Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 16/12/2023
Artă & Cultură / Performing arts

Requiemul IN MEMORIAM în primă audiţie la Timişoara, pe 16 decembrie

Redacția Online Zile și Nopți De Redacția Online Zile și Nopți
Comentarii Requiemul IN MEMORIAM în primă audiţie la Timişoara, pe 16 decembrie Share Requiemul IN MEMORIAM în primă audiţie la Timişoara, pe 16 decembrie
Requiemul IN MEMORIAM în primă audiţie la Timişoara, pe 16 decembrie


Requiemul IN MEMORIAM în primă audiţie la Timişoara, pe 16 decembrie

Lucrare compusă de creatori din șapte țări foste comuniste (Polonia, Cehia, Slovacia, Germania de Est, Ungaria, Bulgaria și România)

Cu ocazia prezentării în primă audiție la Timișoara a Requiemului IN MEMORIAM – dedicat victimelor comunismului, a avut loc pe 13 decembrie 2023 o întâlnire de lucru a membrilor organizației teritoriale Timișoara a UCMR, coordonată de compozitorul Gabriel Almași, cu președintele Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România, compozitorul Dan Dediu.

S-au discutat teme diverse, precum proiectele derulate sau în curs de derulare, situația creației muzicale românești în actualitate, evidențiindu-se totodată viziunile pentru viitor și proiectele individuale ale membrilor.

Inițiativa dirijorului Gabriel Bebeșelea și a Filarmonicii Banatul din Timișoara de a comanda un requiem colectiv pentru comemorarea victimelor comunismului unor creatori din șapte țări foste comuniste (Polonia, Cehia, Slovacia, Germania de Est, Ungaria, Bulgaria și România) a fost întâmpinată cu multă receptivitate de compozitorii solicitați. Repartizarea succesiunii părților Recviemului a fost concepută de dirijorul Gabriel Bebeșelea în ordinea cronologică a începutului revoltelor / revoluțiilor, debutând cu Polonia și terminând cu România: Zygmunt Krauze (Polonia) – Introitus, Martin Smolka (Cehia) – Sequentia, Iris Szeghy (Slovacia) – Offertorio, Sven Helbig (Germania de Est) – Sanctus, László Tihanyi (Ungaria) – Agnus Dei

Dobrinka Tabakova (Bulgaria) – Communio, Dan Dediu (România) – Responsorium.

Requiemul IN MEMORIAM în primă audiţie la Timişoara, pe 16 decembrie

Iată ce a declarat dirijorul Gabriel Bebeșelea la Radio România Muzical despre originea acestei idei: „Lucrarea intitulată Recviem IN MEMORIAM a pornit de la două recviemuri-etalon, nu întâmplător programate la Filarmonica Banatul în ultimele două stagiuni: Recviemul lui Giuseppe Verdi și Recviemul de război al lui Benjamin Britten. Ideea ca mai mulți compozitori să-și unească eforturile creatoare pentru a compune un Recviem îi aparține lui Giuseppe Verdi, care dorea ca la prima comemorare a decesului lui Gioachino Rossini să i se cânte această Misă liturgică (Messa per Rossini) la Bazilica San Petronio din Bologna.

Pentru aceasta, a luat legătura cu cei mai importanți 12 compozitori italieni care au trimis rapid editorului Giulio Ricordi partiturile lor. Dirijorul Angelo Mariani, cu toate că acceptase inițial să dirijeze acest eveniment, decide să boicoteze proiectul colectiv inițiat de Verdi pentru a organiza la rându-i un alt concert în memoria lui Rossini, chiar în orașul lui natal, la Pesaro. Apoi, impresarul Teatrului Comunal din Bologna, care trebuia să pună la dispoziție interpreții, tergiversează și amână, astfel încât proiectul moare și partitura se pierde în negura vremurilor.

De la celălalt model, Recviemul de război de Benjamin Britten, a fost preluată o altă idee: compozitorul ceruse aprobare pentru ca pe lângă textul latin, să utilizeze și poezii în limba engleză ale lui Wilfred Owen, ucis în Primul Război Mondial. Cei șapte compozitori au fost rugați să includă, pe lângă textul latin, un text pe care-l consideră relevant în limba lor națională. Astfel, acest recviem va fi în opt limbi, un adevărat exemplu de unitate prin diversitate.

Pe 16 decembrie La Timișoara, dirijorul Gabriel Bebeșelea va dirija în primă audiție Requiemul IN MEMORIAM, în compania soliștilor Luiza Fatyol (soprană), Martiniana Antonie (mezzosoprană), Marius Budoiu (tenor) și Adrian Sâmpetrean (bas) și a Corului (dirijor Iosif Todea) și Orchestrei Filarmonicii „Banatul”. 

Manifestarea va fi prefațată de Laboratorul de idei și sunete IN MEMORIAM, susținut de Emil Hurezeanu – publicist, scriitor, diplomat, fost director adjunct și director al Radio Europa Liberă, și Neculai Constantin Munteanu – publicist, jurnalist, fost senior editor al emisiunii “Actualitatea românească” la Radio Europa Liberă.

Galerie imagini

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută