Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Icon Film Zile si Nopti 19/11/2023
Film

De la Ramses la Napoleon – Istoria şi istorisirile lui Sir RIDLEY SCOTT

Ioan Big De Ioan Big
Comentarii De la Ramses la Napoleon – Istoria şi istorisirile lui Sir RIDLEY SCOTT Share De la Ramses la Napoleon – Istoria şi istorisirile lui Sir RIDLEY SCOTT
Ridley Scott


De la Ramses la Napoleon – Istoria şi istorisirile lui Sir RIDLEY SCOTT

Premiera celui mai recent film semnat de Ridley Scott, Napoleon, ne reaminteşte că pasiunea lui pentru evenimente cu relevanţă perenă s-a materializat într-o amplă succesiune de pelicule realmente notabile.

Istoria poate fi descoperită prin intermediul viziunii subiective a legendarului cineast britanic începând cu anul 1300 Î.Hr. (Exodus: Gods and Kings, filmul său din 2014, cu Christian Bale în rolul lui Moise şi Joel Edgerton ca Ramses II), până în secolul XXI, prin speculaţia pe marginea tensiunilor dintre Occident şi Orientul Mijlociu generate de terorismul religios (Body of Lies, 2008).

Ridley Scott

Exodus: Gods and Kings (2014) | Body of Lies (2008)

Cu The Last Duel (2021), o poveste cavalerească inspirată de fapte petrecute în Franţa secolului al XIV-lea, în timpul Războiului de 100 de ani, Ridley Scott – el însuşi cavaler autentic, înnobilat de Regină pentru serviciile aduse cinematografiei britanice – a întregit o trilogie dedicată Evului Mediu, începută cu Kingdom of Heaven (2005), având un scenariu vag inspirat de cruciatul Balian d’Ibelin, liderul apărării Ierusalimului în faţa armatei lui Saladin.

În Robin Hood (2010), a doua sa istori(sir)e, regizorul a rămas tot în anii lui Richard Inimă de Leu, dar s-a dus spre 1210, pe fundalul războiului ce a condus în final la căderea Imperiului Angevin.

Ridley Scott

The Last Duel (2021) | Robin Hood (2010)

Biopic-ul House of Gucci a venit în 2021 ca o incursiune în istoria recentă inedită din partea lui Scott, fiindcă acesta nu se arătase până atunci interesat de contextul anilor ’90 decât sporadic, din perspectiva celui de-al Treilea Val Feminist şi a rolului de ‘peacekeeper’ asumat de SUA în afara graniţelor (G.I. Jane, Black Hawk Down), dar trebuie privit ca o explorare socio-economică a regizorului într-o bucată de istorie pe care el însuşi a trăit-o, redată prin piese de caleidoscop cinematic, precum American Gangster (2007) sau All the Money in the World (2017), despre anii ’70, ori Thelma & Louise (1991), road-movie-ul feminist devenit iconic pentru America anilor ‘80.

Ridley Scott

American Gangster (2007) | All the Money in the World (2017)

De la Ramses la Napoleon - Istoria şi istorisirile lui Sir RIDLEY SCOTT

Thelma & Louise (1991)

Sigur că Ridley Scott rămâne cunoscut în primul rând pentru Gladiator (2000), a cărui poveste se petrece în anul 180, în perioada sfârşitului Pax Romana, sub Commodus – cu acelaşi Joaquin Phoenix, din Napoleon, în rolul Împăratului -, dar nu trebuie omisă drama istorică 1492: The Conquest of Paradise (1992), cu Gérard Depardieu întruchipându-l pe Cristofor Columb, sau debutul strălucitor cu The Duellists (1977), ce se consumă între 1800 şi 1816, de când Napoleon era liderul Republicii Franceze, până la faimoasa bătălie de la Waterloo.

Ridley Scott

1492: The Conquest of Paradise (1992) | The Duellists (1977)

Iată cum, în 2023, chiar în luna în care împlineşte venerabila vârstă de 85 de ani, regizorul închide un cerc prin reîntoarcerea la figura istorică ce i-a marcat intrarea în cinematografie.

De atunci, Sir Ridley Scott a făcut… istorie!

Text de Ioan Big | Film

Citește mai multe articole din FILM.

Galerie imagini

Share

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.