Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 13/11/2023
Artă & Cultură / Teatru

Performance | De la teatru sonor la performance, pe Casa Poporului

Eusebiu Tudoroiu De Eusebiu Tudoroiu
Comentarii Performance | De la teatru sonor la performance, pe Casa Poporului Share Performance | De la teatru sonor la performance, pe Casa Poporului
Performance De la teatru sonor la performance, pe Casa Poporului_


De la teatru sonor la performance, pe Casa Poporului

Când ai ascultat ultimul spectacol de teatru radiofonic?

Probabil a trecut ceva timp. Teatrul Improbabil e primul teatru sonor independent din România, așa cum o descriu cei din echipă.

Tocmai au încheiat a doua stagiune, însumând un total de 12 spectacole, 470 de minute și 110 artiști implicați în a readuce la lumină teatrul audio și în promovarea dramaturgilor tineri din România, o specie pe cale de dispariție.

Sunt accesibili pe platformele de streaming, iar o parte din echipă poate fi găsită și live în performance-ul Câini vs. Uranus, unde dramaturgia e semnată de Alexandru Ivănoiu iar distribuția e aceeași cu a celui mai recent spectacol sonor, lansat în 27 octombrie, fiind regizat de tânărul Alin Uberti.

Se joacă pe acoperișul MNAC, adică pe una dintre laturile Casei Poporului, de regulă SOLD OUT, atrăgând în special tineri curioși de ce pot face alți șase tineri cu un buget aproape inexistent.

Performance De la teatru sonor la performance, pe Casa Poporului_
Foto Elena Oltea

Povestea spusă de cei patru actori (Tiberius Zavelea, Bogdan Iancu, Vlad Pânzaru și Maria Moroșan) pornește de la istoria cartierului Uranus și a familiilor evacuate și mutate în blocurile cenușii comuniste pe care le vedem în timpul spectacolului chiar de pe clădirea pentru care totul a fost demolat în zonă p entru a face loc imensului bloc de opulență, unde azi se cuibărește o parte din „administrația” blocului în care trăim.

Performance De la teatru sonor la performance, pe Casa Poporului_
Foto Elena Oltea

Cei care, la câteva etaje mai jos de unde stai ca spectator, iau decizii care ne afectează pe toți. 

Tot spectacolul e o metaforă și un șir de convenții teatrale despre blocul în care locuim de la naștere și care, precum unul obișnuit, e împărțit în locatari și administrație, cu un avizier citit doar de oamenii de rând, nu și de cei cu putere de decizie.

În cele două ceasuri, actorii se joacă pe sine, cu propriile temeri, anxietăți și speranțe, precum personaje politice, ori figuri publice cu puternică și nu neapărat pozitivă influență. Traversează o serie de subiecte social-politice care pun o oglindă societății românești.

Performance De la teatru sonor la performance, pe Casa Poporului_

O călătorie teatrală fresh, bine gândită și justificată, în limbajul accesibil publicului de azi.

Ca spectator, ce pornește ca o seară la teatru se transformă în ceva ce seamănă mai degrabă cu o ședință informală între vecinii de pe scară. Până la urmă, locuim împreună aici, nu?

Următoarele reprezentații sunt pe 19 noiembrie 2023 și pe 2, 3, 9, 10 decembrie.

Biletul constă în taxa de intrare în Muzeul Național de Artă Contemporană, însă o rezervare e necesară pe pagina spectacolului.

Recomandat este să ajungeți cu două ore înainte, pentru a putea vizita și galeriile muzeului.

Text de EUSEBIU TUDOROIU | Teatru | Recomandări

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută