Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 10/11/2023
Artă & Cultură / Teatru

„A FI SAU A NU FI”, o întrebare (s)pusă altfel, la Teatrul de Comedie

Ioan Big De Ioan Big
Comentarii „A FI SAU A NU FI”, o întrebare (s)pusă altfel, la Teatrul de Comedie Share „A FI SAU A NU FI”, o întrebare (s)pusă altfel, la Teatrul de Comedie
A FI SAU A NU FI


Noul spectacol pus în scenă de către Vlad Massaci la Teatrul de Comedie, A fi sau a nu fi (To Be or Not to Be), al lui Nick Whitby, ce se anunță un must-see al stagiunii, reprezintă inedita adaptare a unui film celebru al marelui cineast evreu-german refugiat din calea naziștilor la Hollywood, Ernst Lubitsch, din 1942, având-o pe Carole Lombard cap de afiș.

A FI SAU A NU FI
Răzvan Krem Alexe, Ilona Brezoianu, Andreea Samson. Foto © Mihnea Irimia

Este o comedie despre umanitatea din noi, dar și despre miza actorului atunci când se dezvăluie spectatorului, care la final își va pune, după cum speră apreciatul regizor de teatru român, aceeași întrebare hamletiană: a fi sau a nu fi (om)?

A fi sau a nu fi (To be or not to be) pornește de la cel mai celebru vers din istoria literaturii și ne povestește despre o trupă de teatru care își găsește drumul spre libertate trecând prin multe peripeții politice, personale și istorice. Deși povestea din piesă se întâmplă în al Doilea Război Mondial, în Polonia, cred că nu e greu nimănui să vadă paralelismul cu prezentul, dar acest spectacol nu e despre război, nu e despre violență, ci din contră, este o poveste despre solidaritate, despre curaj și inteligență, dar și un dialog cu filmul, cu teatrul în general, cu Teatrul de Comedie în particular.

E o ușă deschisă spectatorului spre “bucătăria” noastrā, unde putem fi văzuți, de la regizor la actori, de la mașiniști la cabiniere, așa cum suntem noi, cei din teatru: vanitoși, impulsivi, indiscreți, dar și extrem de generoși. Pe ușa aia deschisă spectatorului se mai vede jocul cu convenția celui de-al patrulea perete, a luminilor de scenă, a jocului actoricesc, a teatrului în teatru. Pe scurt, Magia Teatrului.” – VLAD  MASSACI

Versiunea scenică a lui Nick Whitby a filmului (selectat pentru prezervare în Registrul Național al Filmelor din SUA, în 1996), „o comedie neagră” cu scenariul scris de Edwin Justus Mayer și Melchior Lengyel, a avut premiera pe Broadway, la Teatrul Friedman, în 2008 și, de atunci, a fost montată, de peste 20 de ori, în mai multe țări europene.

Foto cover © Mihnea Irimia

» Recomandare de IOAN BIG

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută