Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 08/11/2023
Artă & Cultură / Art Expo

Deschiderea expoziției „Artă religioasă. Formă. Conținut. Sens” la Muzeul Național de Istorie a României

Redacția Online Zile și Nopți De Redacția Online Zile și Nopți
Comentarii Deschiderea expoziției „Artă religioasă. Formă. Conținut. Sens” la Muzeul Național de Istorie a României Share Deschiderea expoziției „Artă religioasă. Formă. Conținut. Sens” la Muzeul Național de Istorie a României
Deschiderea expoziției „Artă religioasă. Formă. Conținut. Sens” la Muzeul Național de Istorie a României


Deschiderea expoziției „Artă religioasă. Formă. Conținut. Sens” la Muzeul Național de Istorie a României

Muzeul Național de Istorie a României anunță deschiderea expoziției temporare „Artă religioasă. Formă. Conținut. Sens”. Evenimentul va avea loc miercuri, 8 noiembrie 2023, începând cu ora 1200, la sediul muzeului din Calea Victoriei nr. 12, Bucureşti.

Expoziția este realizată de Muzeul Național de Istorie a României, în parteneriat cu Mănăstirea Stavropoleos, Muzeul Municipiului București, Biserica Sfântul Vasile-Victoriei, Liceul de Arte „Ionel Perlea” Slobozia, Liceul teoretic „Nichita Stănescu” București și Școala Gimnazială nr. 189 București, în cadrul proiectului cofinanțat de AFCN, „Un ev mediu religios. Teme iconografice creștine regăsite pe obiecte de cult”. Conceptul expozițional este realizat în colaborare cu arhitectul Andrei Tache.

Este prezentată o selecție valoroasă de obiecte de factura religioasă (țesături, argintărie, cărți de cult) din patrimoniul muzeului, unele dintre ele fiind expuse acum în premieră. Printre acestea din urmă se numără o dveră din perioada domniei lui Petru Șchiopul, sec. al XVI-lea, un triptic din bronz descoperit la Popești, județul Giurgiu, cu o temă iconografică ce provine din mediul nord slavic al vechilor ortodocși ruși, precum și o serie de icoane de casă, datate la începutul secolului trecut, care au rolul de a face trecerea din spațiul ecleziastic în cel domestic, ca o prelungire în acest mediu a iconografiei religioase.

Deschiderea expoziției „Artă religioasă. Formă. Conținut. Sens” la Muzeul Național de Istorie a României

Stindardul liturgic al voievodului Ștefan cel Mare, cu reprezentarea Sfântului Gheorghe, două epitrahile de la Alexandru cel Bun și Vasile Lupu, Tetraevangheliarul lui Nicodim de la Tismana și cel al lui Spiridon de la Putna, cruci de mână din argint aurit, capodopere ale artei medievale românești, vor putea fi, de asemenea, admirate de publicul vizitator în cadrul expoziției. În jurul acestor obiecte de cult a fost creată o scenografie cu totul deosebită, prin intermediul căreia este evidențiat rolul esențial al acestor piese în desfășurarea unui serviciu religios complex, cu scopul de a educa, sensibiliza și îndruma publicul. 

Conceptul expozițional este completat cu un film documentar, „Patrimoniu religios. Muzeul în mișcare” și un catalog de colecție. În cadrul expoziției se vor desfășura o serie de activități educative și ateliere de creație.

Expoziția va putea fi vizitată în perioada noiembrie 2023 – ianuarie 2024, de miercuri până duminică, între orele 9:00 – 17:00 (Casa de Bilete se închide la 16:15).

Galerie imagini

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută