Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 06/11/2023
Festival Muzică

Avanpremieră One Jazz Festival 2023, Baia Mare

Redacția Online Zile și Nopți De Redacția Online Zile și Nopți
Comentarii Avanpremieră One Jazz Festival 2023, Baia Mare Share Avanpremieră One Jazz Festival 2023, Baia Mare
Avanpremieră One Jazz Festival 2023, Baia Mare


Avanpremieră One Jazz Festival 2023, Baia Mare

Ca în fiecare toamnă, impresarul Eddy Keller & echipa sa de la One Jazz Festival Baia Mare readuc efluviile muzicii improvizatorice în șarmanta urbe din nordul României, respectiv sudul Maramureșului. Motiv de justificată exultanță pentru melomanii băimăreni, care au demonstrat că știu să aprecieze din plin aspectele polimorfe ale „muzicii-simbol a secolului 20”, capabilă să se redefinească în continuare ca transfigurare pregnantă a sensibilității omului contemporan. La fel ca la ediția precedentă, organizatorii ne propun un eșantion reprezentativ pentru momentul actual al artei jazzului.

Noua generație de de pe scena autohtonă va fi reprezentată de formația 7th Sense (= Al șaptelea simț), preconizată a evolua în următoarea formulă: Laura Benedek/bas electric, Sergiu Bivol/trompetă, Lucas Contreras/ghitară, Adi Stoenescu/pian, Gabi Matei/baterie. Fiecare component poate fi considerat reprezentativ pentru contingentul aflat în plin proces de maturizare al jazzului românesc. Dar pe lângă solourile pline de fantezie, trupa excelează și prin dinamismul și coerența interacțiunii colective. O invitație la un recital generator de mult-dorita stare de bine.

Din creuzetul de originalitate al muzicii britanice contemporane provine trioul Jazz Sabbath. Denumirea sa denotă, explicit, modalitatea conceptuală ce stă la baza spectacolului: o reformulare, din perspectiva trioului de jazz cu pian a temelor din repertoriul grupului de rock Black Sabbath. Să recunoaștem că ideea de a învestmânta jazzistic un stil aflat oarecum la antipod față de subtilitățile improvizației instrumentale e realmente provocatoare.

Avanpremieră One Jazz Festival 2023, Baia Mare

Ca atare, publicul festivalului băimărean va fi martorul improbabilei îngemănări dintre frustețea pieselor aparținând arsenalului stilistic heavy metal și modalitățile de prelucrare „all inclusive”, datorate cooperării de factură jazzistică dintre Adam Wakeman/pian, Jonny Wickham/contrabas și Arthur Newell/baterie.

CV-ul muzicianului polonez Michał Barański îmi reactivează plăcute amintiri: în bună măsură el pare să continue demersul conaționalului său Krzysztof Ścierański, cel care ne uimea în anii 1980 cu solourile sale de bass-electric. În palmaresul mai junelui Barański figurează nu doar calitatea de membru al cvartetului condus de faimosul bass-clarinetist Bennie Maupin, ci și colaborările cu nume de referință din istoria jazzului polonez: Tomasz Stańko, Zbigniew Namysłowski, Michał Urbaniak, Janusz Muniak, Ewa Bem, Piotr Wojtasik, Jarosław Śmietana, Urszula Dudziak ș.a.m.d. Interesantă e și preocuparea lui Michał Barański de a-și însuși elementele muzicii carnatice, inclusiv percuția vocală indiană de tip konnakol.

Primul său album – Masovian Mantra (lansat anul trecut) – mizează pe combinația elementelor folclorice  polone și indiene. Din Cvartetul cu care va evolua la One Jazz Festival ediția 2023 mai fac parte trei alți înzestrați muzicieni: ghitaristul israelian Shachar Elnatan, pianistul Michał Tokaj și bateristul  Łukasz Żyta.

Avanpremieră One Jazz Festival 2023, Baia Mare

Cum am mai afirmat în repetate rânduri, principala caracteristică a jazzului ungar este profesionalismul exemplar al celor ce-l practică. Acesta e și cazul trompetistului Lőrinc Barabás, născut în urmă cu patru decenii (în 1983, la Budapesta). Absolvent al facultății de jazz din cadrul prestigioasei Academii Franz Liszt din capitala Ungariei, 

muzicianul s-a afirmat într-o multitudine de direcții având ca centru de greutate jazzul. Din versatila panoplie a stilurilor abordate de către Barabás, festivalul băimărean a optat pentru o variantă de jazz cu evidente rădăcini mainstream, agrementată însă cu ingrediente electronice. Complicii săi în acest demers sunt keyboardistul Mátyás Premecz, basistul Péter Ajtai și bateristul Ádám Klausz.

La fel ca la edițiile precedente, One Jazz Festival 2023 oferă și un atractiv sortiment de evenimente conexe: prelegerea audio/video Jazzul ca expresie identitară susținută de mine se va desfășura joi 9 noiembrie de la ora 18.00, în sala de conferințe a Biblioteciii Județene “Petre Dulfu” din Baia Mare iar vernisajul expoziției de sculptură Wood vibrations, propusă de talentatul artist maramureșean Paul Covaci, va ava loc vineri 11 noiembrie, ora 18.00 la ATP Tech Center.Am enumerat doar câteva dintre premisele favorabile, ce ne îndreptățesc să sperăm că ediția din această toamnă a One Jazz Festivalului va marca un nou succes pe linia dinamizării vieții culturale a frumoasei urbe Baia Mare.

Galerie imagini

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută