Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 04/11/2023
Lifestyle / Arhitectură & Design

DESIGN | Interviu cu FLORINA SIRMAN, fondatoarea ATRIBUT

Redacția Online Zile și Nopți De Redacția Online Zile și Nopți
Comentarii DESIGN | Interviu cu FLORINA SIRMAN, fondatoarea ATRIBUT Share DESIGN | Interviu cu FLORINA SIRMAN, fondatoarea ATRIBUT
Florina Sirman interviu Materia


DESIGN | Interviu cu FLORINA SIRMAN, fondatoarea ATRIBUT:

”Pielea este un material de creație pe cât de ofertant, pe atât de restrictiv. Provocarea este să găsești combinația ideală între design, structură și funcționalitate”

Cum combini funcționalitatea unui obiect cu un design foarte cool?

După multe încercări și la capătul unui lung proces de eșecuri, mărturisește Florina Sirman, unul dintre designerii de genți care au câștigat deja consacrarea în România.

Fondatoarea brandului de genți și accesorii din piele Atribut a reușit să se impună pe un palier de nișă al industriei de modă, produsele sale păstrând o semnătură aparte și  ușor de recunoscut. În 2019, Florina câștiga un important premiu la New York cu geanta ei inspirată dintr-un simplu caiet cu arc metalic.

Premiul i-a adus confirmări, feedback valoros și multe oportunități. Discutăm în interviul de mai jos cu Florina despre ce-i trebuie unui creator ca să se impună pe piața obiectelor de design în piele și de câtă ”transpirație” e nevoie pentru un proces creativ autentic.

Cu ea vă puteți vedea personal în acest weekend la MATERIA, unicul eveniment din România dedicat exclusiv design-ului contemporan în piele, care va reuni 40 dintre cei mai valoroși creatori din România.

Florina Sirman interviu Atribut
FLORINA SIRMAN Foto: Ionuţ Dobre

În 2019, ai câștigat un important premiu la competiția “Independent Handbag Designer Awards” din New York. Ce avantaje ulterioare ți-a adus acest premiu? 

Premiul IHDA a fost în primul rând o confirmare a faptului că designul meu este relevant. Premiul în sine mi-a adus participarea la o ediție a târgului Coterie, precum și un program de mentorat cu o agenție de branding din New York. Însă premiul acesta a venit cu multe alte daruri.

Conexiunile stabilite acolo, expunerea către un alt tip de piață, consilierea primită, feedback-ul de la oameni recunoscuți în industrie, toate acestea m-au ajutat să cresc încă puțin.

Ulterior, acest premiu mi-a adus și colaborări interesante care s-au concretizat într-o nouă linie de business pentru atribut. 

Care sunt cele mai mari provocări pentru un designer de obiecte din piele, atât din punct de vedere creativ, cât și birocratic? 

Pielea este un material pe cât de ofertant, pe atât de restrictiv. Cred că provocarea din punct de vedere creativ este să găsești combinația ideală între design, structură și funcționalitate.

Din punctul de vedere al dezvoltării unui business, provocările sunt zilnice și se schimbă cu rapiditate.

Trebuie să fii ancorat în acest tip de realitate că să poți menține pe linia de plutire o companie, să fii rapid în decizii – uneori chiar să riști, să fii echilibrat în ceea ce privește așteptările pe care le ai. 

Florina Sirman interviu Atribut

Cât e creație și cât e ”transpirație” în acest business? Este suficient doar să fii un foarte bun designer? 

În cazul meu, aș spune că momentul de “creație” este doar un flash. Este ideea, detaliul, care iți apare în minte. Tot ce urmează este un proces de testare până obții obiectul final, proces ce poate dura uneori luni întregi.

Ca și detaliu amuzant, pentru unul dintre modele am creat 14 versiuni dintre care am ales-o pe cea finală. Posibilitățile sunt infinite când treci la execuție, iar mie îmi face plăcere să experimentez.

Sustenabilitatea business-ului nu cred că are legătură cu nivelul de design. Atunci când vorbim de design bun, vorbim de o nișă, de fapt. Și business-uri viabile se pot dezvolta în orice nișă cu abilitățile potrivite. 

Florina Sirman interviu Atribut

Din punctul tău de vedere, ce calități sunt absolut necesare pentru a te menține în top în acest domeniu? 

Perseverenta aș zice că este cheia. Un soi de încăpățânare și încredere că poți să mergi înainte și să fii mai bun azi decât ieri. Curiozitatea este o altă calitate ce mă caracterizează.

Un semn de întrebare este o provocare pentru mine. Iar eu iubesc provocările, pentru că mă duc mai departe.

Răbdarea – să dai timp unui produs să devină cea mai buna versiune a lui – prin experimentare continuă, să dai timp brandului să crească – prin pași mici, dar atent făcuți si mai ales să îți dai timp ție, ca designer și antreprenor, să crești.

Aș face o paranteza aici, și aș dori să mulțumesc pentru oportunitatea acestui interviu, pentru că a fost un moment retrospectiv, ce mi-a adus în lumina drumul parcurs până acum și să conștientizez că am evoluat – încet dar sigur. 

Florina Sirman interviu Atribut

Cum și de unde te inspiri pentru noile modele? Care e procesul creativ? 

Aș defini propriul proces creativ ca fiind un șir de eșecuri la finalul căruia se naște un obiect drag mie. Apreciez fiecare încercare eșuată pentru că ea îmi arată o nouă cale sau versiune, posibil mai bună.

Fiind un designer autodidact, nu am un algoritm structurat al procesului creativ. Ideile îmi vin “din senin”. Un detaliu, un element, o funcționalitate pe care le încorporez în ideea de geantă.

Urmează apoi etapă în care construiesc obiectul, etapa de încercare – eroare, care durează și cel mai mult. Fac și refac versiuni ale aceleiași idei până când obiectul din fața mea este cel mai aproape de cel din mintea mea.

Spre exemplu, recordul îl deține geanta Charm, care a ajuns la versiunea finală abia la a-14 – a variantă. Recunosc că nici una dintre gențile mele nu a ajuns să fie la înălțimea celei imaginate de mine, încă. Pentru mine, asta înseamnă că mai pot perfecționa, oricând. 

Florina Sirman interviu Atribut

De ce ai ales pielea ca material pentru a-ți manifesta creativitatea? Aveai ceva cunoștințe în domeniu sau ai învățat totul de la zero? 

Nu mi-am propus să lucrez în piele. Atribut a apărut că un spațiu în care eu să îmi exersez creativitatea.

Înainte de o geantă, eu mi-am imaginat un element din lemn. Abia apoi i-am atașat un corp de geanta dintr-un material textil. Alegerea pielii a venit ulterior, natural, pentru că ideea de geantă te duce cu gândul la piele.

Sunt autodidact atât din punctul de vedere al designului, cât și al execuției de genți. E drept că pe parcurs am învățat mult, dar la început am făcut totul intuitiv.

Încă mai fac asta, deoarece îmi place să experimentez, să constat singură dacă ceva ce îmi imaginez funcționează sau nu. Dar prețuiesc momentele de așa-zis “ eșec” – sunt lecții importante pentru mine. 

Florina Sirman interviu Atribut

Cum îți dai seama că design-ul unui obiect din piele e autentic? Și cum reușeșți tu să te menții în zona aceasta, a ”semnăturii proprii”? 

Când am decis să urmez această cale, mi-am făcut câteva promisiuni. Una dintre ele a fost să mă bucur de această noua experiență. Așa funcționez eu, pe bază de entuziasm.

Așa că nu urmez conștient trenduri și nici chiar o semnătură proprie. Eu creez serii de obiecte ce au la bază un detaliu: lemn, o spirală, un pliu, un element geometric. În jurul acestui element construiesc obiectul – geanta în cazul nostru- care să îl încorporeze.

Ce aș numi ”semnătură proprie” sunt numele genților, care provin din emoția, sentimentul pe care l-am simțit în timp ce le-am creat.

Pentru această ediție Materia, am creat o linie nouă de genți, care se numește Bliss – pentru că am simțit fericire pură când le-am făcut. Și sper că ele să poarte un strop de fericire și către cele care vor alege acest model.

Aștept cu nerăbdare să le prezint.Florina Sirman interviu Atribut

Ce a însemnat pentru cariera ta participarea la ediția din 2019 a târgului MATERIA? 

Încă de la prima participare, am găsit la Materia locul potrivit pentru a expune brandul atribut.

Fiind un eveniment curatoriat, m-am simțit onorată să fiu selectată alături de branduri relevante din industrie. Pot spune că Materia a contribuit și la dezvoltarea mea că designer. În cadrul ediției din 2018, am câștigat premiul Dalles Go – un curs de design de genți, susținut de Otilia Flonta, care mi-a adus cunoștințe foarte valoroase.

Ulterior acestuia am creat geanta ce avea să câștige premiul de la New York, anul următor. În cadrul Materia, am găsit și o comunitate cu care am putut împărtăși din experiențele atât creative cât și de business. Materia este momentul din an când mă revăd cu oameni dragi, deopotrivă clienți dar și colegi. 

A consemnat LIVIA CIMPOIERU

Foto header Florina Sirman: Ionuţ Dobre

Galerie imagini

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută