Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 31/10/2023
Muzică Artă & Cultură Festival

Răzvan Popovici: „Acesta e marele avantaj al muzicii de cameră!”

Horia Ghibuțiu De Horia Ghibuțiu
Comentarii Răzvan Popovici: „Acesta e marele avantaj al muzicii de cameră!” Share Răzvan Popovici: „Acesta e marele avantaj al muzicii de cameră!”
Răzvan Popovici: „Acesta e marele avantaj al muzicii de cameră!”


Răzvan Popovici, directorul executiv al Festivalului SoNoRo, eveniment aflat la ediția cu numărul 18, ne explică de ce muzica de cameră duce la un schimb de energie extraordinar între muzicieni și public.

Ajuns la majorat, cu o ediție desfășurată în București (între 27 octombrie și 5 noiembrie) și în Cluj-Napoca (între 6 și 12 noiembrie 2023), Festivalul SoNoRo își răsplătește și anul acesta publicul amator de muzică bună, de nonconformism și de inovație.

Melomanii au posibilitatea de a savura un program care conține lucrări noi în istoricul festivalului, în proporție de 70%, multe dintre ele interpretate în premieră în România, găzduite de spații consacrate, dar și neconvenționale, într-o abordare multidisciplinară care, de exemplu, presupune și concerte ce includ vizitarea muzeelor care le găzduiesc. Celebrul Răzvan Popovici, director executiv al Festivalului SoNoRo și violist de clasă mondială, ne introduce în atmosfera celei de-a 18-a ediții a celui mai frumos eveniment dedicat muzicii de cameră.

Răzvan Popovici: „Acesta e marele avantaj al muzicii de cameră!”
Răzvan Popovici, Credit foto: Șerban Mestecăneanu

Deviza SoNoRo 2023, un festival conceptual de tradiție, e „On The Couch”. Se poate sta comod când ascultăm muzică de cameră sau nu ne permite eticheta?

Ooo, comod se poate sta la orice concert, depinde ce vrei să spui prin comod!

Voi ce vreți să spuneți prin „On The Couch”?

Probabil că publicul își va da seama – „a, cumva are de-a face cu o canapea de psihanaliză?”. Așa ajungem la sursa inspirației din acest an, care a fost Viena începutului de secol, anii 20, unde artele erau atât de unite și se influențau atât de mult – alături de Paris, Viena era centrul cultural al lumii! Pe acest fond, a putut și pisihanaliza să-și construiască tentaculele și carcasa. Pentru noi, a fost o sursă extraordinară de inspirație.

Răzvan Popovici: „Acesta e marele avantaj al muzicii de cameră!”
Răzvan Popovici, Credit foto: Șerban Mestecăneanu

Diana Ketler, directoare artistică a festivalului SoNoRo, care vine cu majoritatea ideilor năstrușnice și a programelor elevate și sofisticate – pe care le rafinăm împreună, dar aportul major e al ei – va crea publicului o stare deosebită. Comodă, dar nu întotdeauna comodă! Pentru că un concert se cheamă „Breaking the Tabu”. Or, când spargi un tabu, nu e întotdeauna comod! Dar va fi captivant! În acel concert, de exemplu, pornim de la „Peer Gynt” a lui Grieg, ajungem la piesa „Peer Gynt” lui Alfred Schnittke, o piesă copleșitoare, care poate chiar deranja emoțional, pentru că e extrem de densă, iar după pauză continuăm cu Wagner și Liszt, mai mult Wagner decât Liszt, Wagner, care a fost un mare spărgător de tabu-uri.

Publicul va fi binevenit în Sufrageria Regală, unul dintre cele mai elegante și mai comode locuri din București, dar va fi provocat și să se gândească, să simtă, să trăiască, să se sperie un pic, să se lase extaziat de Wagner, pentru că marea Mihaela Martin va cânta două piese splendide de Wagner, „Albumblatt” și „Träume”. Deci, ca de obicei, va fi un mic cocteil sonor!

Răzvan Popovici: „Acesta e marele avantaj al muzicii de cameră!”
Răzvan Popovici, Credit foto: Șerban Mestecăneanu

Ce e special în această ediție SoNoRo? Te rog, dă-ne câteva highlights de la festival! Sigur că e e foarte greu să te rugăm chiar pe tine să alegi!…

E ceva imposibil! Serios vorbind, așa cum ai spus, festivalul e conceput conceptual, foarte puternic. Și cu cât mergi la mai multe concerte, adunând cât mai multe bucățele de puzzle, vei înțelege ce am vrut noi, organizatorii, să spunem prin „On The Couch” și ce am pregătit publicului din București și din Cluj. Am început la Palatul Bragadiru, cu un concert-surpriză – pentru că niciodată nu am pornit festivalul cu un concert neclasic – și sunt încântat, extaziat, că am reușit să-i aducem la București pe bine-cunoscuții membri ai ansamblului Janoska de la Viena, care sunt un foc de artificii pur, de-o virtuozitate fabuloasă!

Răzvan Popovici: „Acesta e marele avantaj al muzicii de cameră!”
Răzvan Popovici, Credit foto: Șerban Mestecăneanu

În prezentarea festivalului SoNoRo, în calitate de director executiv, faci observația că muzica e cea mai intimă dintre arte. Ghicesc un mic paradox aici, întrucât muzica e și arta care se adresează celor mai mulți, nu?

Sigur, mă refeream la muzica de cameră. Evident, te poți duce într-o sală mare de concert, poți asculta simfonii captivante, opere celebre, blockbustere, cum ar fi „Tosca”, „Inelul” lui Wagner sau „Traviata”, poți merge la un concert Open Air. Dar ce facem noi se întâmplă în săli mai mici, chiar dacă este inclus și Ateneul. Oricum, toată muzica bună cântată se cântă într-o cameră! Pentru că atunci când cânți trio, cvartet, cvintet, sextet, septet, octet, practic, ești cu câțiva muzicieni pe scenă, împarți extrem de intens, de apropiat și de personal respectiva piesă, te poți baza pe ei și poți construi ceva ce doar într-o atmosferă mai intimă și mai „mini” se poate construi, zic eu.

Răzvan Popovici: „Acesta e marele avantaj al muzicii de cameră!”
Răzvan Popovici, Credit foto: Șerban Mestecăneanu

Acesta e marele avantaj al muzicii de cameră! Uneori, trebuie să-ți mărturisesc, cânt câte un concert de salon de castel, palat, spațiu privat, la Berlin. Viena, Paris – până și la București au reînceput aceste saloane muzicale extrem de frumoase și de benefice – unde sunt 15-20-25 de oameni maximum, iar intensitatea cu care-ți ascultă acei oameni respirația, orice gest, orice mișcare pe care ți-o absorb, duce la un schimb de energie extraordinar.

Răzvan Popovici: „Acesta e marele avantaj al muzicii de cameră!”

Festivalul Sonoro este un eveniment susținut de Vodafone România, accentuând astfel angajamentul companiei față de creatorii de conținut, comunitățile locale și pentru promovarea proiectelor de succes din țara noastră.

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută