Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 20/10/2023
Lifestyle

Salariul minim pe economie în România – impactul asupra jucătorilor de jocuri de noroc

Redacția Online Zile și Nopți De Redacția Online Zile și Nopți
Comentarii Salariul minim pe economie în România – impactul asupra jucătorilor de jocuri de noroc Share Salariul minim pe economie în România – impactul asupra jucătorilor de jocuri de noroc
Salariul minim pe economie în România - impactul asupra jucătorilor de jocuri de noroc


De zvoltarea globală a industriei jocurilor de noroc 

Industria jocurilor de noroc cunoaște la nivel global o creștere semnificativă în ultimii ani. Specialiștii estimează că piața jocurilor de noroc va ajunge în 2023 la suma de 88.65 miliarde de dolari. Vorbim de o creștere față de valoarea înregistrată anul precedent este de aproximativ 81.08 miliarde de dolari. 

Datele statistice, culese de experții de la Globe News Wire, anticipează că piața va ajunge la 125.6 miliarde de dolari până în 2027. 

În aceea ce privește Europa, și aceasta va cunoaște o creștere accentuată în perioada următoare. Anul trecut, Europa a dominat piața de jocuri de noroc online cu o cotă de 41,10%, având o evoluție spectaculoasă în țări, precum Franța, Germania, Spania, Malta și Italia.

Salariul minim pe economie și industria jocuri de noroc 

Dezvoltarea accelerată a acestei industrii a creat numeroase locuri de muncă, fiind necesar personal specializat pentru derularea activităților în orice casino online sau fizic . În aceste condiții s-a făcut simțită și o creștere a competitivității pe oferta de noi locuri de muncă, ducând la creșterea nivelul salariul minim. Bătălia dintre companii este pentru a atrage oameni cât mai bine pregătiți.

Date statistice din România

Industria jocurilor de noroc contribuie, într-un procentaj considerabil, la economia României, atât prin contribuțiile substanțiale la bugetul de stat, cât mai les prin faptul că a creat numeroase locuri de muncă. Multe dintre aceste locuri de muncă sunt în zone defavorizate unde șomajul înregistra cote alarmante.

Ministerul muncii din România menționează că în această industrie lucrează peste 40.000 de oameni, iar gradul de colectare al taxelor este de 99%. 

Impactul dezvoltării industriei jocurilor de noroc a fost vizibil mai ales în localitățile mai mici unde impozitele pe această activitate au fost colectate la bugetele locale din orașele în care activează.

De asemenea, se poate observa și are un impact consistent asupra pieței de media, deoarece se investesc sume semnificative în publicitate, atât în mediul TV, cât și online. Acest sector de activitate susține și dezvoltarea creatorilor de conținut de pe diverse alte platformele online.

Ce salariu minim este în România?

În România avem un salariu de bază minim brut pe țară, corespunzător programului normal de muncă, se stabilește prin hotărâre a Guvernului. El este rezultatul unor negocieri între sindicate și patronate și reflectă viziunea socială și economică a celor care fac politicile guvernamnetale publice.

În luna iulie 2023, aproximativ 1,5 milioane de salariați din România au avut un salariu de 3000 de lei. Aceasta înseamnă că aproape o treime dintre salariații din această țară sunt plătiți cu salariul minim 2023

În acest an numărul salariaților cu salariu minim a crescut semnificativ. Cauzele posibile indicate de experții în economie sunt:

– supra impozitării contractelor part-time și 

– necesității impuse de micro întreprinderi de a avea cel puțin un salariat cu salariu minim net pentru a păstra statutul de micro întreprindere. 

Cei mai mulți salariați remunerați cu salariul minim net se regăsesc în domenii precum comerțului, industriea prelucrătoare, cea a transporturilor și cea a construcțiilor. Factorii care influențează acest salariu minim brut: politicile guvernamentale, felul în care sindicatele știu negocia, nivelul inflației, productivitatea muncii, costuri traiului zilnic, nivelul dezvoltării unor sectoare de activitate.

Salariul minim în România comparativ cu salariul minim european 

Salariul minim reprezintă valoarea cea mai mică a salariului orar, zilnic sau lunar pe care legea unei țări permite angajatorilor să-l acorde unui salariat.

Salariul minim brut al României este al treilea cel mai mic din Europa, depășind, la acest capitol, doar Bulgaria si Letonia. Salariul minim de 515 euro din România este de aproximativ 4 ori mai mic decât cel din Luxemburg, de 2257 euro. 

Salariul minim pe economie în România - impactul asupra jucătorilor de jocuri de noroc

Salariu minim 2023 – politicile publice din România 

Începând cu data de 1 oct salariul minim pe economie în România se majorează cu 10% și va crește de la 3000 de lei la 3300 lei, fără indemnizații, sporuri și alte adaosuri. Această creștere va influența pozitiv viața unei ⅓ din angajații din România vor beneficia de o majorare cu 300 de lei a salariului brut. Majorarea netă va fi de 181 de lei pe lună.

Aceste creșteri obținute în ultima lună nu sunt însă de ajuns pentru a acoperi numeroasele costuri ale familiilor cu copii din România care acum se confruntă, pe lângă alte probleme specifice mediului școlar și cu pericolul sărăciei și excluderii sociale.

Cu un management public profesionist aceste fonduri din ipozitarea companiilor ce activează în industria jocurilor de noroc pot fi folosite în dezvoltarea infrastructurii, în proiecte culturale în sănătate și alte servicii publice de calitate. De aceea, putem spune că pe termen mediu dezvoltarea acestei industrii a accelerat dezvoltarea locală și îmbunătățirea calității vieții oamenilor din aceste comunități.

Salariul minim pe economie în România - impactul asupra jucătorilor de jocuri de noroc

Galerie imagini

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută