Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 25/07/2023
Artă & Cultură / Performing arts

Festivalul GEORGE ENESCU | „Generozitate prin muzică”

Ioan Big De Ioan Big
Comentarii Festivalul GEORGE ENESCU | „Generozitate prin muzică” Share Festivalul GEORGE ENESCU | „Generozitate prin muzică”
Festivalul-GEORGE-ENESCU -Foto-Andrada-Pavel


Festivalul GEORGE ENESCU | „Generozitate prin muzică”

Cu maestrul Zubin Mehta președinte onorific, Festivalul Internațional George Enescu, cel mai important eveniment cultural al anului 2023 în spaţiul artelor performative de la noi, se va desfăşura anul acesta în București și în alte orașe din România, reunind în perioada 27 august-24 septembrie peste 3.500 de artiști cu notorietate la nivel global și peste 48 de orchestre din 16 țări.

Sloganul Festivalului, „Generozitate prin muzică”, exprimă valorile fundamentale ale compozitorului George Enescu și descrie noile abordări în domeniul implicării sociale, educației, formării, incluziunii și contribuției în comunitate, specifice acestui impresionant eveniment artistic. Despre esenţa generozităţii prin muzică, maestrul Cristian Măcelaru, director artistic al Festivalului Enescu, a spus:

Pe peretele din studioul marelui muzician român Sergiu Luca, cu care am avut onoarea de a studia la vioară, era un citat care spunea 

«În muzică, în artă, în literatură, nimic nu e într-adevăr al tău decât atunci când îl dăruieşti altcuiva.»

Citind aceste cuvinte în fiecare zi, apoi cugetând la înţelesul lor, am realizat că, de fapt, esenţa artei se găseşte în acest act al dăruirii, acel moment în care artistul sau artista, contopiţi cu creaţia lor, dăruiesc ascultătorului şi o parte din sufletul lor, iar această dăruire, care necesită nu numai actul artistic în sine, ci şi primirea lui de către public, este momentul când ia viaţă.

Pentru că arta trăieşte în noi şi prin noi. Generozitatea prin muzică este acest moment în timp, pe care noi, organizatorii, dar şi noi, artiştii, îl dăruim unei societăţi doritoare de cultură, avidă pentru muzică.

Festivalul-GEORGE-ENESCU-CRISTIAN-MACELARU-Foto-Andrei-Gindac
Cristian Măcelaru foto © Andrei Gîndac

Festivalul Internațional George Enescu aduce în România unele dintre cele mai prestigioase ansambluri muzicale de pe scena mondială, seria de concerte MARI ORCHESTRE ALE LUMII, de exemplu, care va avea loc pe scena Sălii Palatului, propunând publicului anul acesta lucrări simfonice și opere valoroase ale muzicii universale, în interpretarea unora dintre cei mai talentați muzicieni ai momentului.

Sir Simon Rattle revine la București alături de Orchestra Simfonică din Londra, tânărul Klaus Mäkela conduce legendara Orchestră Concertgebouw care o va acompania pe pianista Yuja Wang, Charles Dutoit și Hungarian National Philharmonic o aduc în fața publicului pe Marta Argerich, dirijorul Vladimir Jurowski va conduce Orchestra Bavareză de Stat, Orchestra Națională a Franței va reveni sub bagheta maestrului Cristian Măcelaru.

Pentru prima dată în România, Orchestra Gewandhaus din Leipzig, sub bagheta maestrului Herbert  Blomstedt, și renumitele soprane Aida Garifulllina, Olga Peretiatko sau Kate Lindsey vor încânta publicul la Ateneul Român.

Un element inovativ al Festivalului Enescu îl reprezintă proiecțiile multimedia, care oferă publicului o experiență complexă, multisenzorială.

Festivalul-GEORGE-ENESCU -Foto-CatalinaFilip
foto © Cătălina Filip

Regizoarele Nona Ciobanu şi Carmen Lidia Vidu vor realiza pentru “Simfonia Fantastică”, de Hector Berlioz și, respectiv, pentru opera „Billy Budd”, de Benjamin Britten, un univers grafic menit să constituie pentru auditoriu experiența artistică a celor două opere și la nivel vizual.

Pe 2 septembrie, creația muzicală a lui Berlioz, care avea să devină una dintre cele mai cunoscute în istoria muzicii, va fi interpretată de Orchestra Teatrului Capitole din Tolouse, dirijată de Josep Pons – cu Lambert Wilson (narator), Mathias Vidal (tenor) şi Vincent Le Texier (bariton) ca solişti – şi susţinută de componenta multimedia concepută de către Nona Ciobanu, iar pe 12 septembrie este programată opera în concert a lui Britten, în interpretarea Orchestrei şi corului Filarmonicii George Enescu, avându-i la pupitru pe Hannu Lintu (dirijor) şi Iosif Ion Pruner (dirijor cor), ce acompaniază o distribuţie valoroasă, din care se remarcă în rolurile principale tenorul Peter Wedd (Vere), baritonul Ville Rusanen (Billy Budd) şi başii Matti Turunen (Dansker) şi Timo Riihonen (John Claggart).

La ediția precedentă a Festivalului George Enescu, regizoarea Carmen Lidia Vidu declara:

Cred că partea aceasta vizuală va schimba foarte mult percepția publicului, fiindcă sunt informații, documentare estetice, cinematografice, care chiar transformă un eveniment muzical într-un dialog cultural incredibil de puternic, de real și de onest.

Invit publicul și viitorii directori de festivaluri, de evenimente, să ia în vizor această formulă, fiindcă nu este doar un apendice, nu este o ilustrată pe care o pui să arate frumos… nu, materialul vizual este încărcat de semnificații și te învață, îți educă creierul să nu te plasezi la nivel pasiv față de muzică, ci s-o înțelegi, să o aduci în realitate și să o faci să fie funcțională în viața ta.

Festivalul-GEORGE-ENESCU-CARMEN-LIDIA-VIDu
CARMEN LIDIA VIDU, Foto Vlad Lăzarescu

Aceasta este cea de-a patra ediție la care au loc proiecții multimedia în timpul concertelor Festivalului Enescu.

Dirijorul Vladimir Jurowski, care a introdus această formulă de operă în concert cu vizual, și-a dorit ca limbajul muzical să capete o formă de artă contemporană, să se exprime prin grafică modernă, dar în același timp, și prin fotografii din actualitate.

Festivalul-GEORGE-ENESCU

Text de Ioan BIg | Performing Arts

Cover: foto © Andrada Pavel

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută