Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 09/10/2023
Artă & Cultură / Teatru

Premieră la Teatrul ODEON: „Am avut o Livadă”, după „Livada de vișini” de A. P. Cehov

Redacția Online Zile și Nopți De Redacția Online Zile și Nopți
Comentarii Premieră la Teatrul ODEON: „Am avut o Livadă”, după „Livada de vișini” de A. P. Cehov Share Premieră la Teatrul ODEON: „Am avut o Livadă”, după „Livada de vișini” de A. P. Cehov
Premieră la Teatrul ODEON: „Am avut o Livadă”, după „Livada de vișini” de A. P. Cehov


Premieră @ODEON ⎪„Am avut o Livadă”, de Yann Verburgh, după „Livada de vișini” de A. P. Cehov, regia Eugen Jebeleanu

Teatrul Odeon are plăcerea să anunțe joi, 19 și vineri 20 octombrie, ora 19.00, în Sala Majestic, premiera spectacolului „Am avut o Livadă” de Yann Verburgh după „Livada de vișini” de A. P. Cehov, regia Eugen Jebeleanu, scenografia Velica Panduru, muzica Remi Billardon, cu: Niko Becker, Elvira Deatcu, Alina Berzunțeanu, Vlad Bîrzanu, Ionel Mihăilescu, Gabriel Pintilei, Ruxandra Maniu, Alexandru Papadopol, Nicoleta Lefter, Simona Popescu, Ioana Bugarin, Eduard Trifa, Diana Gheorghian.

„Am avut o Livadă” este o împletire dintre o piesă clasică – „Livada de vișini” (1903), ultima operă a lui A.P. Cehov (1860 – 1903) și un text contemporan, o însoțire ca cercetare estetică, în jurul subiectului teatrului, după cum mărturisește Yann Verburgh.

„Am încercat să păstrăm, pe de-o parte, inspirația cehoviană și a secolului în care a fost scris textul și, în același timp, să aducem în epoca anilor ’90, când are loc acțiunea din textul lui Yann, o estetică cât se poate de aproape de acea epocă. Nu facem un spectacol care să omagieze o anumită scriitură, deși mi se pare extrem de valoroasă, ci lucrăm cu Cehov, în dialog cu Cehov. Practic, e un material dramatic pe care noi îl preluăm și încercăm să facem o poveste care să vorbească despre noi, astăzi, despre oamenii care suntem, problemele cu care ne confruntăm, întrebările pe care ni le punem.” Eugen Jebeleanu

Eugen Jebeleanu

După ce a absolvit studiile de actorie la UNATC – București și un Master de regie și dramaturgie la Paris, Eugen Jebeleanu și-a dedicat activitatea regiei de teatru, operă și, mai nou, de film. În 2010 a fondat, împreună cu dramaturgul Yann Verburgh, „Compania 28”, iar mai apoi „Cie des Ogres” în 2017, colaborând în ultimii ani cu cele mai importante teatre din țară, printre care se numără și cele din Sibiu sau București.

De asemenea, a semnat regia pentru numeroase spectacole jucate pe scenele din Franța, dar și din Germania. În 2017, a regizat „Căpcăuni”, un proiect care a fost recompensat de către Fédération d’Associations de Théâtre Populaire (FATP). Pentru spectacolul „Itinerarii. Într-o zi, lumea se va schimba” din 2019 a primit Premiul pentru cea mai bună regie în cadrul Galei Premiilor UNITER.

A colaborat cu Opera din Lyon pentru „Nunta lui Figaro” de Wolfgang Amadeus Mozart. În 2020, și-a făcut debutul ca regizor de film cu lungmetrajul „Câmp de maci”, recompensat în cadrul Festivalului TIFF 2021 cu Premiul pentru Cea mai bună regie și Cel mai bun film de debut la Premiile GOPO 2022. În 2022 i-a fost acordat titlul de Cavaler al Artelor și Literelor (Chevalier des Arts et des Lettres) de către Ministerul Culturii din Franța.

Premieră la Teatrul ODEON: „Am avut o Livadă”, după „Livada de vișini” de A. P. Cehov
Eugen Jebeleanu, Yann Verburgh

Yann Verburgh

Piesele sale sunt publicate, în Franța, de Quartett Editions și Solitaires Intempestifs, traduse și jucate în mai multe limbi, lecturate la Comédie Française, difuzate la France Culture, distinse cu numeroase premii, burse și adaptate pentru operă.
Răspunde la comenzi de scriere dramatică, în special pentru Centrele Dramatice Naționale din Caen, Valence, Béthune și pentru Consiliul Departamental din Seine-Saint-Denis, colaborează ca dramaturg și libretist cu Opera natională din Lyon și conduce „Cie des Ogres” împreună cu regizorul Eugen Jebeleanu – pe care îl însoțește ca autor sau dramaturg în creațiile lor.

În 2020, a absolvit un master în scenaristică, de formare continuă la Fémis – École nationale supérieure des métiers de l’image et du son, iar de atunci a colaborat cu Apaches Films ca autor și regizor pentru primul său scurtmetraj „Riad” (selecționat și distins în competiție oficială în douăzeci de festivaluri de film, in Europa și America de Nord) și „Rester Humain”, primul său lungmetraj, în prezent în lucru.

În ultimii ani, a colaborat ca autor, în Franța și Elveția, cu Munstrum Théâtre și Lionel Lingelser, Richard Brunel, Frédéric Fisbach, Olivier Letellier, le Collectif sur un Malentendu, iar piesele sale sunt programate la Théâtre de la Ville din Paris, la Théâtre du Rond Point, la Théâtre National de Bretagne, la Théâtre des Célestins din Lyon, la Comédie Genève.

Premieră la Teatrul ODEON: „Am avut o Livadă”, după „Livada de vișini” de A. P. Cehov

„Am avut o Livadă”
de Yann Verburgh după „Livada de vișini” de A. P. Cehov

Matei – Niko Becker
Daniela – Elvira Deatcu
Cati – Alina Berzunțeanu
Radu – Vlad Bîrzanu
Bruno – Ionel Mihăilescu
Paul – Gabriel Pintilei

Liubov Andreevna – Elvira Deatcu
Lopahin – Ruxandra Maniu
Gaev –   Alexandru Papadopol
Trofimov – Nicoleta Lefter
Charlotta – Simona Popescu
Ania – Ioana Bugarin
Varia – Eduard Trifa
Firs – Diana Gheorghian

Regia: Eugen Jebeleanu
Scenografia: Velica Panduru
Muzica: Remi Billardon
Asistent regie: Alex Mirea
Asistent dramaturgie: Paula Rusu
Asistent scenografie: Sabina Reus

Durată: 2h
Preț bilete: Cat. I 60 lei, Cat. II 30 lei

Bilete

Galerie imagini

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută