Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Icon Film Zile si Nopti 06/10/2023
Artă & Cultură Festival Film Viața Orașului

One World Romania revine în Brașov cu documentare și dezbateri pentru „O viață bună”

Bianca Trifan De Bianca Trifan
Comentarii One World Romania revine în Brașov cu documentare și dezbateri pentru „O viață bună” Share One World Romania revine în Brașov cu documentare și dezbateri pentru „O viață bună”
One World Romania Brasov


Festivalul Internațional de Film Documentar și Drepturile Omului One World Romania revine și anul acesta în Brașov cu filme din selecția ediției a 16-a, sub tema O VIAȚĂ BUNĂ.

Festivalul va avea loc în weekend-ul 13 – 15 octombrie, la Cinema Astra (Str. Lungă nr. 1), cu sprijinul co-organizatorului local Asociația Culturală Artburg.

Proiecțiile sunt urmate de dezbateri cu invitați speciali: regizori, reprezentanți ai unor ONG-uri locale, experți în subiectele abordate în filme. Intrarea este liberă la toate proiecțiile și dezbaterile.

Tema ediției din acest an este reflectată într-un program care contextualizează și chestionează cum conceptul filosofic de bine își găsește multiple portrete în cultura și societatea actuală, oscilând între satisfacția individuală imediată și bunăstarea colectivă sustenabilă.

Nu vor fi ignorate nici alte teme consacrate ale festivalului, cum ar fi migrația și situația refugiaților, recuperarea istoriei recente sau comunitățile vulnerabile, atât la nivel global, cât și în contextul războiului din Ucraina.

Printre întrebările pe care ni le punem cu ajutorul filmelor de anul acesta se numără: Cum poate o societate să își îndeplinească datoria față de toate straturile sociale și să le ofere mijloacele necesare pentru a-și atinge adevăratul potențial? Care sunt dilemele morale și etice și/sau compromisurile cu care ne confruntăm și, prin extensie, consecințele distructive ale acestor decizii asupra altor națiuni?

One World Romania revine în Brașov cu documentare și dezbateri pentru „O viață bună”

Printre documentarele din selecție se regăsesc câteva dintre succesele de public ale ediției din acest an din București, majoritatea prezentate în proiecție unică în Brașov.

Deschiderea festivalului are loc vineri, 13 octombrie, de la ora 20:30, cu avanpremiera documentarului „Între revoluții”, care folosește imagini de arhivă pentru a reconstitui povestea a două studente, o româncă și o iraniană, care devin prietene în timpul studiilor din România comunistă și trec prin tumultul revoluțiilor din țările lor. Proiecția va fi urmată de o discuție cu regizorul Vlad Petri.

Sâmbătă, 14 octombrie, „Această ploaie nu se va opri niciodată” spune povestea unei familii care a fugit din calea Războiului Civil Sirian și a ajuns în Ucraina, iar „Fabuloasele” urmărește un grup de prietene transgender ajunse la vârsta de mijloc, care se reîntâlnesc în vila care a fost martora căutărilor lor identitare. 

Duminică, tot la Cinema Astra, „Frontul de est” prezintă o cronică frământată și fragmentată a primelor luni de război în Ucraina.

Documentarul va fi precedat de scurtmetrajul „When I Grow Up”, realizat în cadrul campaniei #EducationNoMatterWhat derulată de Comisia Europeană. Filmul de închidere, „Tot ce respiră”, urmărește povestea unor frați care conduc un spital pentru păsări, într-un New Delhi în care acestea cad zilnic din cerul poluat.

Pentru mai multe informații despre selecție și invitați, vă invităm să urmăriți evenimentul de Facebook

Programul complet:

Vineri, 13 octombrie, Cinema Astra

20:30 – Între revoluții / Between Revolutions

(România, Croația, Qatar, Iran, 2023, 68’)

de Vlad Petri

proiecție în avanpremieră, urmată de o discuție cu regizorul, moderată de Laura Căpățână (Asociația Artburg)

 

Sâmbătă, 14 octombrie, Cinema Astra

17:00 – Această ploaie nu se va opri niciodată / This Rain Will Never Stop

(Ucraina, Irak, Germania, Siria, Kurdistan, 2020, 102’)

de Alina Gorlova

proiecție urmată de o dezbatere despre migrație și situația refugiaților, cu Andreea Vrînceanu (manager proiect Katya Hub – hub de servicii pentru refugiați ucraineni) și Anastasiya Tarapynia (community manager Katya Hub)

20:00 – Fabuloasele / The Fabulous Ones

(Italia, 2022, 75’)

de Roberta Torre

proiecție urmată de o discuție cu Georgi Țucan (coordonator și fondator [H] Brașov), Fen Fotache (vicepreședinte TransCore), Ramona Grigoriță (coordonator grup de suport și parte din echipa [H] Brașov); moderator: Laura Căpățână (regizoare)

 

Duminică, 15 octombrie, Cinema Astra

17:00 – Frontul de est / Eastern Front

(Letonia, Ucraina, Cehia, SUA, 2023, 98’)

de Vitaly Mansky și Yevhen Titarenko

proiecție precedată de scurtmetrajul:

When I Grow Up

(2023, 13’)

de Claire Billet și Olivier Jobard

realizat în cadrul campaniei #EducationNoMatterWhat derulată de Comisia Europeană

19:30 – Tot ce respiră / All That Breathes

(India, SUA, Marea Britanie, 2022, 94’)

de Shaunak Sen

proiecție introdusă de Alina Nicoară (director adjunct Agenția Metropolitană Brașov și manager Food Wave) și urmată de o discuție cu Tiberiu Chiricheș (director executiv ProPark – Fundația pentru Arii Protejate); moderator: Alina Floroi

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută