Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 05/10/2023
Lifestyle

Cum să pescuiești la crap? 7 sfaturi esențiale pentru pescarii începători

Redacția Online Zile și Nopți De Redacția Online Zile și Nopți
Comentarii Cum să pescuiești la crap? 7 sfaturi esențiale pentru pescarii începători Share Cum să pescuiești la crap? 7 sfaturi esențiale pentru pescarii începători
pescar peste crap


Deși în trecut crapul era adesea privit ca un pește aspru, necomestibil și o prezență nedorită pentru pescarii sportivi, comunitatea pescarilor începe treptat să descopere beneficiile și provocările pescuitului la crap. Acești pești oferă numeroase oportunități pentru pescarii de toate nivelurile, inclusiv pentru cei care sunt la primele partide. 

Iată câteva sfaturi importante care te vor ajuta să începi cu dreptul pescuitul la crap și să-ți mărești șansele de a face o captură de succes.

1. Găsește locul potrivit

Crapii preferă apele tulburi și se pot speria ușor în apă limpede. Apele cu vegetație densă, cum ar fi malurile râurilor, lacurile și canalele laterale, sunt locurile ideale unde îi poți găsi. Crapii își petrec mare parte din timp hrănindu-se cu insecte și plante acvatice, așa că este indicat să explorezi zonele cu aceste caracteristici. Dimineața devreme este momentul optim pentru a-i observa, așa că fii gata să te trezești devreme pentru o șansă mai mare de a prinde un crap.

2. Alege echipamentul adecvat

Dacă pescuiești în zone cu spații înguste, o lansetă de 1-2 metri este alegerea ideală pentru a arunca la distanțe scurte. Pentru corpuri de apă mai mari, poți opta pentru o lansetă de 2-3 metri pentru a obține aruncări mai lungi. De asemenea, optează pentru mulinete crap de calitate. Mulineta spinning feeder cu două sisteme de tracțiune este cea mai potrivită pentru pescuitul crapului, deoarece oferă control și precizie.

3. Alege momeala potrivită

Crapii sunt creaturi omnivore și mănâncă o varietate de alimente, inclusiv plancton, insecte și plante acvatice. Mămăliga este momeala clasică pentru crap și mulți pescari o preferă. Mirosul de făină de pește din compoziția mămăligii atrage crapii. Totuși, în zonele cu pescuit intens, crapul poate deveni suspicios față de mămăligă.

Din fericire, porumbul dulce este o alternativă eficientă și accesibilă. Acesta are un amestec atrăgător de arome sărate și dulci pe care crapii îl adoră, iar boabele de porumb pot fi ușor fixate pe cârlig.

4. Evită cârligele strălucitoare 

Crapii au o vedere excelentă, așa că evită cârligele strălucitoare, care îi pot speria. Optează pentru cârlige camuflate sau în culori discrete, adecvate pescuitului la crap.

5. Folosește un rod-pod

Mișcările lansetei pot speria crapii, iar un rod-pod sau suport pentru tije poate minimiza aceste mișcări nedorite. Acest dispozitiv menține lanseta într-un unghi precis și permite firului să se desfășoare fără obstacole.

Un rod-pod este un suport care permite fixarea lansetelor în poziția de pescuit pe diferite tipuri de teren, inclusiv pe pontoanele de lemn, asigurând o stabilitate deosebită. În funcție de model și de caracteristici, un rod-pod poate susține de la două la cinci lansete. 

De regulă, rod-podurile au sisteme de reglare a înălțimii de la sol, a unghiului lansetelor, și, la unele modele, există chiar și un sistem de reglare a lungimii.

Bineînțeles, pe lângă toate acestea, un avantaj față de alte sisteme este acela că rod-podul permite modificarea unghiului de pescuit sau chiar mutarea pe un alt loc, prin ridicarea întregului ansamblu format din rod-pod și lansete. 

6. Fii strategic în ademenirea crapului

Folosește tehnici de ademenire pentru a atrage crapul spre zona ta, dar ai grijă să nu hrănești excesiv peștii. Crapii nu sunt prea dispuși să muște momeala atunci când au stomacul plin. Dacă abordezi strategic ademenirea lor, vei crește șansele de captură.

7. Încearcă pescuitul cu arcul

Pescuitul cu arcul la crap este o opțiune interesantă pentru cei care doresc să aducă o notă diferită în pescuitul lor. Crapii se găsesc în ape puțin adânci, aproape de malul râului sau lacului, ceea ce îi face ținte ideale pentru pescuitul cu arcul. Această variantă adaugă o doză suplimentară de provocare și distracție în experiența ta de pescuit la crap.

Pescuitul la crap poate fi o activitate captivantă, iar aceste sfaturi te vor ajuta să ai mai mult succes în capturarea acestui pește plin de resurse. Amintește-ți să alegi cu grijă locul, momeala și echipamentul, pentru a maximiza șansele unei capturi reușite.

Sursa foto: Shutterstock

Galerie imagini

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută