Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 14/09/2023
Lifestyle

4 lucruri de făcut pentru casa ta o dată pe an

Redacția Online Zile și Nopți De Redacția Online Zile și Nopți
Comentarii 4 lucruri de făcut pentru casa ta o dată pe an Share 4 lucruri de făcut pentru casa ta o dată pe an
pentru casa ta meseriasi pricepuți


Este mereu mai ușor să întreții decât să repari. Și dacă trebuie să repari, este de preferat să o faci temeinic și să eviți improvizațiile, soluțiile de compromis sau, și mai rău, să te faci că nu vezi și să-ți spui că merge și așa. Cele patru lucruri pe care trebuie să le faci pentru casa ta, cel puțin o dată pe an, vor menține și vor spori valoarea casei tale și te vor ajuta să eviți situațiile critice, dificile și, de cele mai multe ori, foarte costisitoare. 

Verifică și repară

O casă bine întreținută are nevoie de verificări periodice și, dacă este cazul, de reparații. În această categorie intră tot ceea ce este folosit permanent de toți cei din casă, dar nu numai. Trece în revistă fiecare dintre camerele casei și vezi ce anume trebuie reparat sau schimbat. 

Nu omite nimic, nici plăcile de parchet care se mișcă și s-au deteriorat, nici faptul că bateria de la baie picură și nici că scurgerea de la bucătărie are probleme. Trece în revistă inclusiv prizele și întrerupătoarele, dar și fasungul ăla stricat pe care amâni să-l înlocuiești. 

Acordă maximă atenție băii și bucătăriei. Alege mereu să apelezi la specialiști în instalatii sanitare pentru reparații. Aceștia pot face verificări și îți pot da sfaturi bune dacă ai în plan eventuale modificări sau îmbunătățiri. 

Organizează spațiile de depozitare

Cămara cu provizii și debaraua pentru haine au nevoie, cel puțin o dată pe an, de o curățenie exemplară. Un moment potrivit este la începutul primăverii, în martie-aprilie, când toate proviziile pentru iarnă s-au consumat și nu mai ai nevoie de cele mai groase haine. Al doilea moment potrivit este finalul verii și începutul toamnei când faci conserve și pui la loc geamantanele pe care le-ai folosit în concediu. 

Triază cu atenție obiectele, aruncă sau donează ceea ce nu-ți mai trebuie, după caz. Înainte de a le pune pe toate la loc, verifică starea pereților ca să identifici de la primele semne urmele de mucegai. Șterge pereții și pulverizează soluții antimucegai și împotriva moliilor.  

Împrospătează-ți casa

Și de data aceasta totul începe cu o inspecție amănunțită. Micile schimbări ale unor piese de mobilier sau decizia de a renunța la unele dintre ele definitiv, sau doar pentru a le înlocui cu o variantă îmbunătățită sau restaurată, poate da un suflu nou întregii case. 

Poți schimba perdelele dintr-o cameră sau modifica feroneria dulapurilor din bucătărie. O altă soluție este o husă nouă pentru canapeaua din camera de zi și fețe de perne de decor într-o altă culoare. O altă idee poate fi aceea de a zugrăvi un perete, într-o nuanță tare, intensă, pentru a-l transforma într-o zonă de accent care să schimbe aparent volumul camerei. 

Un truc simplu care funcționează și aduce un aer nou întregii case este să înlocuiești toate becurile cu unele cu lumină caldă. Completează demersul cu un abajur nou pentru o veioză după ce îi vei fi schimbat și locul. Simpla modificare a unei surse de lumină va face percepția asupra întregului spațiu să fie complet diferită și să-ți ofere o senzație de nou. 

Igienizează saltelele

Calitatea somnului îți influențează major viața, iar salteaua pe care dormi contribuie substanțial la asta. În consecință, aspiră bine salteaua și pe o parte, și pe alta. Folosește metoda infailibilă a bunicii: pune pe saltea un cearceaf bine umezit și bate salteaua cu o vergea (e bun și sucitorul). Vei elimina cea mai mare parte din praful acumulat pe care aspiratorul nu l-a captat.

Întoarce la fiecare șase luni salteaua pe partea opusă și pune partea care a fost la cap la picioare. Prelungești în acest mod, cu câțiva ani buni, performanțele și calitatea acesteia. 

Pe lista cu de făcut pentru casa ta mai poți pune o revizie a acoperișului, dacă stai la casă, și o atentă și meticuloasă ordine în balcon, dacă locuiești la bloc. Acoperișul bun este garanția casei, iar un balon curat și primitor poate fi oaza verde a locuinței tale. 

Sursa foto: Shutterstock.com

Galerie imagini

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută