Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 13/09/2023
Artă & Cultură / Performing arts

Două concerte de excepție pot fi văzute la Rezidența9 la mijlocul lui septembrie

Redacția Online Zile și Nopți De Redacția Online Zile și Nopți
Comentarii Două concerte de excepție pot fi văzute la Rezidența9 la mijlocul lui septembrie Share Două concerte de excepție pot fi văzute la Rezidența9 la mijlocul lui septembrie
Două concerte de excepție pot fi văzute la Rezidența9 la mijlocul lui septembrie


Un cvartet compus din membri ai Orchestrei Române de Tineret, pe de o parte, și artista Leyah, pe de alta, vor încânta publicul de la Rezidența9 în două concerte ce vor avea loc pe 15 septembrie (de la ora 19.30) și 17 septembrie (de la aceeași oră).

Pe de o parte, multe dansuri grecești și românești. Pe de alta, o incursiune într-o lume a simțurilor si emoțiilor. Două fețe ale aceleiași monede, două concerte care trezesc emoții diferite în public și care sunt sarea și piperul programului sinestezic, complementar celui oferit de Festivalul Enescu, creat de principalul partener al acestuia, BRD – Groupe Société Générale“, a declarat Suzana Dan, Manager Rezidența9.

De la Haydn la Bartok și Skalkottas, de la cvartet de coarde la dansuri grecești și românești, astfel arată călătoria muzicală pe care patru membri ai Orchestrei Române de Tineret le-o propun spectatorilor de la Rezidența9. Concertmaestrul Orchestrei Romîne de Tineret Theodor Andreescu va fi prezent cu a sa vioară Strad Dresda. Sunetele acesteia vor fi completate de viola Tamarei Dica, șefa partidei de acest instrument a Orchestrei Operei Naționale din București.

Șeful de partidă la vioara a doua în Filarmonica George Enescu, violonistul Mateus Mai-Antal, care a făcut parte din Sinfonieorchester Basel, Musikkollegium Winterthur și Orchestra Simfonică din Bilbao, și violoncelistul Constantin Borodin, membru al Filamonicii George Enescu, care a studiat cu Gautier Capuçon, Valentin Răduțiu, Cătălin Ilea, Reinhard Latzko, Stefan Popov și Miklós Perényi, întregesc imaginea acestui cvartet de coarde.

Pian, cvartet, bas, secție ritmică și voce. Acestea sunt ingredientele concertului “Cinestezia”, creat de pianista, cântăreața și compozitoarea Leyah. La Rezidența9, acesta devine un “silent concert” – spectatorii îl vor asculta la căști. Acest concert sinestezic, în care clasicul întâlnește pop-ul, depășește granițele tradiționale ale muzicii, deschizând calea unui stil modern, vizual, cinematic: muzica de film.

Două concerte de excepție pot fi văzute la Rezidența9 la mijlocul lui septembrie
Leyah

Publicul de la Rezidența9 se va delecta cu un concert în care vocea, pianul și corzile vor crea o fuziune armonică perfectă, iar basul și secția ritmică vor condimenta restul spectrului sonor. La fel ca membrii Orchestrei Române de Tineret care susțin primul concert, Leyah studiază muzica din fragedă copilărie, cântând la pian de la cinci ani. Însă ea a făcut un crossover de la muzica clasică către pop și către o carieră de compozitor.

Accesul la ambele concerte este gratuit.

Aceste experiențe o completează pe aceea de la Music Gallery de la Rezidența9. Expoziția interactivă ce prezintă muzica într-un mod atipic pentru publicul larg este deschisă în toată luna septembrie. Accentul acestei expoziții cade pe experiența senzorială, pe interacțiunea cu echipamentele și pe ideea de a descoperi inspirația din spatele creațiilor muzicale. Și accesul la Music Gallery este gratuit.

Programul tuturor evenimentelor BRD – Groupe Société Générale organizate în cadrul Festivalului Enescu este disponibil aici: Festivalul Internațional George Enescu | BRD.ro

Două concerte de excepție pot fi văzute la Rezidența9 la mijlocul lui septembrie

Despre BRD – Groupe Société Générale

BRD – Groupe Société Générale este cea de-a treia mare bancă a României și cea mai mare rețea bancară privată a țării. Bancă universală care oferă servicii atât persoanelor fizice, cât și companiilor, BRD face parte din Groupe Société Générale, unul dintre cele mai mari grupuri europene de servicii financiare.

Ca actor social, BRD investește în cultură, educație, tehnologie și sport, sprijinind proiecte care construiesc, dezvoltă, cresc o nouă generație și aduc valoare pe termen lung. BRD privește cultura și educația drept piloni esențiali de dezvoltare ai societății, încurajând proiecte inovatoare, cu potențial de a fi recunoscute și apreciate de tânăra generație.

Sub această viziune a fost creată Fundatia9, care coordonează platforma de jurnalism cultural Scena9, dar și centrul cultural Rezidenta BRD Scena9 din București. În cultură, banca investește în proiecte de muzică clasică și artă contemporană. În educație, BRD a creat Școala9, o platformă de jurnalism specializat, și sprijină programe care susțin demersul profesorilor din sistemul formal, dar și planuri, idei și proiecte în domeniul inovării și al tehnologiei. Cea mai nouă platformă de jurnalism lansată de BRD este Mindcraft Stories, care își propune să deschidă o conversație despre descoperiri din România și din lume, despre cum tehnologia ne atinge viețile, despre inteligența artificială, robotică, medicină și multe altele.

Despre Festivalul Internațional George Enescu

Festivalul Internațional George Enescu este unul dintre cele mai importante evenimente de muzică clasică la nivel internațional, organizat începând cu 1958. Cea de-a 26-a ediție a festivalului are loc între 27 august și 24 septembrie, sub sloganul “Generozitate prin muzică”|”Generosity through Music”.

Programul festivalului include peste 3.500 dintre cei mai renumiți artiști ai lumii, peste 40 de orchestre din 16 țări, lucrări de operă în primă audiție și concerte educative pentru copii. Bilete și detalii disponibile pe www.festivalenescu.ro

Galerie imagini

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută