Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 28/08/2023
Viața Orașului

SALUT, SIBIU | ”Finanțarea culturii, o tradiție… pardon, o istorie” de Răzvan Sădean

Zile și Nopti Sibiu De Zile și Nopti Sibiu
Comentarii SALUT, SIBIU | ”Finanțarea culturii, o tradiție… pardon, o istorie” de Răzvan Sădean Share SALUT, SIBIU | ”Finanțarea culturii, o tradiție… pardon, o istorie” de Răzvan Sădean

Cine se mai miră că în România atunci când sunt luate în considerare măsuri de austeritate bugetară, primul cap retezat e cel al culturii? Și ce dacă se întâmplă într-un an în care un oraș din România deține titlul de Capitală Culturală Europeană? Îi pasă cuiva că în unele orașe, cazul Sibiului, instituțiile de cultură sunt dinamice și performante un an întreg, iar prin suita de evenimente desfășurate atrag turiști și, implicit, bani?

Unul dintre subiectele de prima pagină din ultima lună de vară a fost o ordonanță de urgență privind unele măsuri fiscal-bugetare în domeniul cheltuielilor publice, descentralizarea serviciilor publice, disciplină economico-financiară. Adoptarea acestor măsuri ar destabiliza și mai mult un sector fragil care abia dacă și-a revenit după provocările cu care s-a confruntat la foc continuu din 2020 încoace: Cultura. Dacă luăm cazul Sibiului cultural, cel mai vizibil impact ar fi asupra agendelor orașului pentru că cheltuielile efectuate de autoritățile publice locale la capitolul Cultură, Recreere, Religie și Sport ar fi limitate la cel mult 7,5% din bugetul local. Ori în 2023, Primăria Sibiu a atribuit 14% din buget acestui sector. Apoi s-ar pune lacătul pe puținele biblioteci și muzee care funcționează în orașele mici și comunitățile rurale. O asemenea restrângere a sectorului cultural ar face nefrecventabile și fără viitor facultățile sibiene cu specializări în Istoria Artei, Artele spectacolului sau Management Cultural. Sibiul cultural ar fi lovit crunt, iar atmosfera molipsitoare și reputația internațională pe care orașul le-a dobândit în ultimele decenii datorită culturii s-ar șterge cu buretele.

Faptul că nici după o lună de la apariția draftului de ordonanță în presă și nici după o petiție cu peste 46.000 de semnături, nimeni nu a oferit nicio explicație pertinentă pe subiect, ne arată încă o dată dinamica disfuncțională a clasei politice cu sectorul cultural. Dacă până acum cultura era bună când număram 30 de ani de FITS, 30 de ani de Astra Film Festival, 75 de ani de Teatrul Gong, 50 de ani de Jazz la Sibiu, de anul viitor s-ar putea să începem o altă numărătoare, de data aceasta ținută doar de noi, nu și de politicieni, cea a anilor scurși de la prăbușirea și dispariția culturii.

Galerie imagini

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută