Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 26/08/2023
Viața Orașului

Ce ne place și ce nu ne place la noul parc al Sibiului

Zile și Nopti Sibiu De Zile și Nopti Sibiu
Comentarii Ce ne place și ce nu ne place la noul parc al Sibiului Share Ce ne place și ce nu ne place la noul parc al Sibiului


Ați tot auzit povestea deja: singurul parc construit de la zero în ultimele trei decenii în Sibiu a fost inaugurat. Un teren viran aflat la capătul orașului a fost scos din mizerie și redat comunității, fiind cel mai modern spațiu verde al Sibiului, un ecosistem urban, nu un parc pe model clasic. Am făcut o plimbare să vedem cum a fost reconvertită o fostă groapă de gunoi în al doilea cel mai mare parc al orașului. Iată primele impresii!

 

Ne place că orașul este mai bogat cu șase hectare de spații verzi, mai ales că spațiul era folosit înainte pentru depozitarea materialelor de construcție. Ce ați alege între o groapă de gunoi și un parc? Exact.

Ne place că numele noului parc, Belvedere, a fost ales de către sibieni. Era important ca localnicii să rezoneze din toate punctele de vedere cu acest spațiu, să simtă că le aparține și că le este destinat.

Ne place că cel mai modern spațiu verde al Sibiului promovează biodiversitatea urbană, cu amenajări pentru relaxare, sport și joacă. Are piste pentru biciclete, zonă de hamace, terenuri de joc, toalete.

Ne place că noul parc are sistem de iluminat ecologic. Asta îl face utilizabil și după apusul soarelui. Și apropo de apus, merită să prindeți unul de aici, mai ales că nu degeaba parcului îi spune Belvedere.

 

Ce ne place și ce nu ne place la noul parc al Sibiului

 

Nu ne place că au trecut mai bine de 30 de ani în care autoritățile s-au făcut că nu sesizează ce lipsă acută de spații verzi are Sibiul. În această idee, Gușterlandul este un proiect mai mult decât așteptat.

Nu ne place că încă mai sunt oameni care vin în parc cu mașina. Asta îmi amintește de anii ’90 când românii mergeau cu mașina la iarbă verde în afara orașului. Unele obiceiuri chiar nu mor niciodată.

Nu ne place că unii sibieni se pare că n-au înțeles ce înseamnă un parc construit de la zero. Copacii vor da în cele din urmă și umbră în câțiva ani. E ca și cum i-ai cere unui nou născut să spună alfabetul.

Nu ne place că astfel de spații verzi n-au fost concepute pentru fiecare zonă rezidențială nou apărută. În cartierul construit vis-a-vis de mall-ul din Șelimbăr poți număra copacii pe degetele de la mâini.

 

Text de RĂZVAN SĂDEAN

Galerie imagini

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută