Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 24/08/2023
Artă & Cultură Viața Orașului

O minge uriașă de cretă își va lăsa amprenta pe străzile din Cluj-Napoca, fiind rulată de artista Lucia Ghegu.

Redacția Online Zile și Nopți De Redacția Online Zile și Nopți
Comentarii O minge uriașă de cretă își va lăsa amprenta pe străzile din Cluj-Napoca, fiind rulată de artista Lucia Ghegu. Share O minge uriașă de cretă își va lăsa amprenta pe străzile din Cluj-Napoca, fiind rulată de artista Lucia Ghegu.
O minge uriașă de cretă își va lăsa amprenta pe străzile din Cluj-Napoca, fiind rulată de artista Lucia Ghegu.


Artă în spațiul public în Cluj-Napoca. O minge uriașă de cretă își va lăsa amprenta pe străzile din oraș, fiind rulată de artista Lucia Ghegu.

Ea va face un performance al lucrării intitulate „Full of Merit, Yet Poetical / Auto-Destructive Traces”, al treilea după Timișoara și București.

Start – vineri, 25 august 2023, ora 10.30, din centrul orașului, strada Mihail Kogălniceanu, spre cartierul Gheorgheni, pe o rută aleasă spontan de artistă.

" "

– Lucrarea face parte din etapa de artă în spațiul public, de altfel și ultima din programul Mentorat și producție pentru artiști emergenți.

– Acest performance este al treilea și ultimul al lucrării „Full of Merit, Yet Poetical / Auto-Destructive Traces”, primul fiind realizat în Timișoara, pe 14 iulie, de către artista Ana Maria Szöllösi, iar al doilea în București, de către artista Roberta Curcă, pe 5 august.

– Etapele anterioare ale Accelerator-ului au fost: stagiul de mentorat și expoziția de grup, Back to Where It All Began, accesibilă acum online.

– Programul este finanțat prin Granturile SEE 2014 – 2021în cadrul Programului RO-CULTURA și implementat de Asociația Culturală Eastwards Prospectus (ACEP) în parteneriat cu Gaep Gallery și i8 Gallery din Reykjavik, Islanda.

O minge uriașă de cretă își va lăsa amprenta pe străzile din Cluj-Napoca, fiind rulată de artista Lucia Ghegu.

Publicul din Cluj Napoca este invitat vineri, 25 august 2023, ora 10.30, să o însoțească pe artista Lucia Ghegu în ultimul performance al lucrării „Full of Merit, Yet Poetical / Auto-Destructive Traces”.

Performance-ul constă într-o minge din cretă care va fi rostogolită prin oraș până când se va dezintegra. Urma performance-ului rămâne ca o operă de artă efemeră care a fost influențată de contextul și condițiile întâlnite pe parcurs și servește drept martor tăcut al modului în care interacționăm cu spațiile publice.

La ora 10.30, artista va porni pe traseu cu mingea de cretă, din centrul orașului Cluj-Napoca, strada Mihail Kogălniceanu, apoi, acompaniată de public, ea va rula mingea spre cartierul Gheorgheni.

„Pot spune că etapa de artă în spațiul public din cadrul programului Accelerator este un salt în necunoscut. Împreună cu artiștii și echipa de proiect, am decis să activăm comunități din mai multe orașe decât stabilisem inițial, tocmai pentru a avea ocazia de a studia și interacționa cu audiențe din zone geografice diferite. Așa cum știm, culturile regionale din România sunt distincte și puternice.

Pentru proiect și pentru Asociația Culturală Eastwards Prospectus este important să cunoaștem publicul, să creăm punți și să avem un dialog cultural permanent prin proiecte artă contemporană cu un discurs artistic articulat și ancorat în comunitate.” – Andrei Breahnă, project manager Accelerator și președintele Asociației Culturale Eastwards Prospectus

O minge uriașă de cretă își va lăsa amprenta pe străzile din Cluj-Napoca, fiind rulată de artista Lucia Ghegu.
Foto productie minge

Lucrarea „Full of Merit, Yet Poetical / Auto-Destructive Traces” este inițiativa artistei Mariei Mandea, ca idee și concept, iar programul Accelerator a creat cadrul cel mai potrivit pentru implementare în echipă, prin implicarea efectivă a artistelor Ana Maria Szöllösi, Roberta Curcă și Lucia Ghegu.

Artista Lucia Ghegu a mai prezentat o lucrare de artă în spațiul public la Constanța, pe 29 iulie, și anume instalația de zmaie „On the Same Line”.

După ce a studiat inginerie, grafică și design industrial, Lucia Ghegu a obținut o bursă de cercetare la „Accademia di România din Roma” (2018-2020), în cadrul căreia a dezvoltat un proiect artistic privind impactul migrației postcomuniste asupra românilor care locuiesc în Italia.

În lucrările sale recente, care includ atât desene de dimensiuni mari, instalații de lumini, precum și obiecte aflate la granița dintre sculptură și design de produs, ea este interesată de spațiul arhitectural, mobilitatea înțeleasă ca fluiditate, migrație, comunitate, identitate, tensiune constantă între așteptări și realitate, dar și de estetica imaginii.

Lucia alege frecvent desenul ca soluție contrară tendinței de hiper tehnologizare, ca o notă rapidă și spontană ce mediază trecerea de la idee la obiect și documentează procesul.

Cluj Napoca este cel de-al treilea și ultimul performance al lucrării, primul având loc in Timișoara în luna iulie, iar al doilea in București la începutul lunii august 2023.

Accelerator abordează trei paliere: cunoștințele și experiența specialiștilor naționali și internaționali în domeniul artei contemporane, oferite în cadrul etapei de mentorat derulate în 2022, resursele pentru producția de lucrări noi și spațiile de expunere. Expoziția de la Gaep a fost primul astfel de spațiu, celelalte fiind proiectele de artă în spațiul public pe care le prezentăm acum în București, Timișoara, Constanța, Cluj-Napoca și Oltenița.

Înființată de peste 7 ani, Asociația Culturală Eastwards Prospectus (ACEP), promovează, prin proiecte culturale sau educative, arta contemporană la nivel național și internațional. Prin seria de programe ACCELERATOR, ACEP susține artiștii emergenți în drumul și dezvoltarea carierelor lor oferindu-le oportunități de învățare inspirate din abordarea și practicile locale și din străinătate.

De asemenea, ACEP și-a propus să intensifice proiectele de formare și dezvoltare a publicurilor prin acțiuni organizate în București și în țară, online și offline, în care publicul înțelege, se regăsește și se conectează cu arta contemporană.

ACEP a atras fonduri pentru producția de lucrări de artă; a organizat peste 30 de expoziții offline și online; a coordonat o intervenție urbană a artistei Tania Mouraud, desfășurată simultan în 9 orașe; a susținut participarea artiștilor în cadrul unor târguri internaționale de artă și a dezvoltat proiecte pentru copii și angajații din companii interesați de arta contemporană. Astfel, prin programele implementate de ACEP, arta contribuie la dezvoltarea individuală și colectivă – făcând ceea ce a făcut dintotdeauna – a catalizat evoluția societății.

Galerie imagini

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută