Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 07/07/2023
Artă & Cultură / Art Expo

Un weekend la MARe cu Yseult Riopelle

Redacția Online Zile și Nopți De Redacția Online Zile și Nopți
Comentarii Un weekend la MARe cu Yseult Riopelle Share Un weekend la MARe cu Yseult Riopelle
Un weekend la MARe cu Yseult Riopelle


MARe/ Muzeul de Artă Recentă prezintă pe 8 și pe 9 iulie: Tatăl meu, Artistul.

Un weekend la MARe cu Yseult Riopelle

Yseult Riopelle – Chevalière de l’Ordre des Arts et des Lettres, France, artistă pluridisciplinară, fiica și autoarea Catalogue Raisonné al operei lui Jean Paul Riopelle – vine la București pentru o conferință extraordinară despre viața și creația tatălui său, cu ocazia primei expoziții RIOPELLE în România, Bestiar volant.

Un weekend la MARe cu Yseult Riopelle

conferință | tur ghidat | proiecție documentar | atelier pentru copii

𝐏𝐫𝐨𝐠𝐫𝐚𝐦:

𝟖 𝐢𝐮𝐥𝐢𝐞

_ orele 11.30-12.30

Conferința Mon Père – L’Artiste

*Evenimentul va fi precedat de conferința de presă care anunță oficial lansarea programului „Curator-antreprenor”.

_ orele 12.30-13.00

Tur ghidat al expoziției „Bestiar volant”, condus de Yseult Riopelle.

_ orele 18.15-19.45

Proiecția documentarului „Les oies de Jean Paul Riopelle”

Documentarul va fi prezentat de Yseult Riopelle.

𝟗 𝐢𝐮𝐥𝐢𝐞

_ orele 11.30-12.30

Atelier de creație pentru copii, în cadrul programului MARe de Mic

Un weekend la MARe cu Yseult Riopelle

𝐉𝐞𝐚𝐧 𝐏𝐚𝐮𝐥 𝐑𝐢𝐨𝐩𝐞𝐥𝐥𝐞 (1923-2002) este unul dintre cei mai importanți artiști canadieni din ultimii 100 de ani. Opera sa artistică, realizată în Canada și în Franța, a fost inclusă, în perioada anilor 60-70, în curentul expresionismului abstract de orientare lirică și informală.

Membru al mișcării artistice Automatistes (Automatici), este unul dintre semnatarii Manifestului Refus global – care promova depășirea schemelor tradiționale ale figurației. Imensitatea operei sale l-a plasat timp de decenii în vârful generației de artiști care au revitalizat pictura după cel de-al doilea război mondial.

Pentru a celebra un secol de la nașterea sa, MARe în partenariat cu L’Institut de Coopération Stratégique Roumanie-Canada, în colaborare cu Galeria Simon Blais din Montréal și cu amabila participare a Fondation Jean Paul Riopelle, au ales o tematică reprezentativă din opera lui Jean Paul Riopelle: gâștele albe de la Cap Tourmente.

În strânsă cooperare cu comisara expoziției dna Yseult Riopelle – Chevalière de l’Ordre des Arts et des Lettres, France, artistă pluridisciplinară, fiica și autoarea Catalogue Raisonné al operei lui Jean Paul Riopelle – cele 24 de lucrări selectate au fost realizate în perioada 1981-1984 la Cap Tourmente, o rezervație naturală din Québec, Canada.

Jean Paul Riopelle a regăsit la Cap Tourmente o oază propice creației, unde a observat, studiat și descris, ca un veritabil artist-cercetător, viața, aspectul, relațiile și formele abstracte create pe cer de imensele stoluri de gâște albe.

Acest subiect l-a captivat pe Riopelle în ultimele decenii de viață, perioadă în care demersul său artistic s-a distanțat de abstracționismul din operele de tinerețe și, în locul imaginilor subiective și abstracte, opera lui este absorbită de lumea înconjurătoare, concretă.

Expoziția permite descoperirea unui artist internațional major, expus in pentru prima dată în România, descoperirea unei tematici specifice și a unui teritoriu cu totul aparte într-un context actual de mare relevanță, acel al schimbărilor climatice și al impactului acestora asupra diversității vieții și a ecosistemelor sensibile.

Pentru o mai bună contextualizare a operei lui Jean Paul Riopelle, MARe a inclus în expoziție filmul documentar „Les oies de Jean Paul Riopelle” (2023, Canada, 78 minute). Prezentat cu succes la festivaluri de filme documentare și selectionat FIFA, filmul realizat de Jean Luc Dupuis este dedicat atât lui Jean Paul Riopelle, locului – Cap Tourmente, cât și subiectului care l-a captivat pe artist: marea gîscă albă a zăpezilor.

Expoziția Riopelle. Bestiar volant face parte din proiectul „Curator-Antreprenor. Dezvoltarea abilităților teoretice, tehnice și practice ale curatoriatului în contextul muzeelor de artă contemporană” și este finanțat prin Granturile SEE 2014 – 2021 în cadrul Programului RO-CULTURA. Proiectul are o valoare nerambursabilă de 980.958,27 lei (199,446.62 euro) și se desfășoară pe o perioadă de 18 luni.

Galerie imagini

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută