Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 25/06/2023
Artă & Cultură / Art Expo

Centenar Jean Paul RIOPELLE la Muzeul de Artă Recentă

Redacția Online Zile și Nopți De Redacția Online Zile și Nopți
Comentarii Centenar Jean Paul RIOPELLE la Muzeul de Artă Recentă Share Centenar Jean Paul RIOPELLE la Muzeul de Artă Recentă
Centenar Jean Paul RIOPELLE la Muzeul de Artă Recentă


MARe/Muzeul de Artă Recentă prezintă: Centenar RIOPELLE

Luni, 26 iunie 2023, de la orele 19.00Bestiar volant – vernisaj | tur ghidat

Vernisajul va fi precedat de o conferință de presă Yseult Riopelle – Chevalière de l’Ordre des Arts et des Lettres, France, artistă pluridisciplinară, fiica și autoarea Catalogue Raisonné al operei lui Jean Paul Riopelle.

Jean Paul Riopelle (1923-2002) este unul dintre cei mai importanți artiști canadieni din ultimii 100 de ani. Opera sa artistică, realizată în Canada și în Franța, a fost inclusă, în perioada anilor 60-70, în curentul expresionismului abstract de orientare lirică și informală. Membru al mișcării artistice Automatistes (Automatici), este unul dintre semnatarii Manifestului Refus global – care promova depășirea schemelor tradiționale ale figurației.

Imensitatea operei sale l-a plasat timp de decenii în vârful generației de artiști care au revitalizat pictura după cel de-al doilea război mondial.

Pentru a celebra un secol de la nașterea sa, MARe în partenariat cu L’Institut de Coopération Stratégique Roumanie-Canada, în colaborare cu Galeria Simon Blais din Montréal și cu amabila participare a Fondation Jean Paul Riopelle, au ales o tematică reprezentativă din opera lui Jean Paul Riopelle: gâștele albe de la Cap Tourmente.

În strânsă cooperare cu comisara expoziției dna Yseult Riopelle – Chevalière de l’Ordre des Arts et des Lettres, France, artistă pluridisciplinară, fiica și autoarea Catalogue Raisonné al operei lui Jean Paul Riopelle – cele 24 de lucrări selectate au fost realizate în perioada 1981-1984 la Cap Tourmente, o rezervație naturală din Québec, Canada.

Jean Paul Riopelle a regăsit la Cap Tourmente o oază propice creației, unde a observat, studiat și descris, ca un veritabil artist-cercetător, viața, aspectul, relațiile și formele abstracte create pe cer de imensele stoluri de gâște albe.

Acest subiect l-a captivat pe Riopelle în ultimele decenii de viață, perioadă în care demersul său artistic s-a distanțat de abstracționismul din operele de tinerețe și, în locul imaginilor subiective și abstracte, opera lui este absorbită de lumea înconjurătoare, concretă.

Centenar Jean Paul RIOPELLE la Muzeul de Artă Recentă

Expoziția permite descoperirea unui artist internațional major, expus in pentru prima dată în România, descoperirea unei tematici specifice și a unui teritoriu cu totul aparte într-un context actual de mare relevanță, acel al schimbărilor climatice și al impactului acestora asupra diversității vieții și a ecosistemelor sensibile.

Pentru o mai bună contextualizare a operei lui Jean Paul Riopelle, MARe a inclus în expoziție filmul documentar „Les oies de Jean Paul Riopelle” (2023, Canada, 78 minute). Prezentat cu succes la festivaluri de filme documentare și selectionat FIFA, filmul realizat de Jean Luc Dupuis este dedicat atât lui Jean Paul Riopelle, locului – Cap Tourmente, cât și subiectului care l-a captivat pe artist: marea gîscă albă.

Jean Luc Dupuis va susține la MARe o conferință despre Jean Paul Riopelle din perspectiva realizării filmului dedicat acestuia și a subiectului prezentat în expoziția Riopelle – Bestiarul Zburator de la MARe.

O pledoarie pentru artă și pentru natură, conferința lui Jean-Luc Dupuis va aborda construcția filmului documentar în rezervația naturală de Cap Tourmente, în omniprezența stolurilor de păsări si din perspectiva relaționării realizatorului cu artistul si cu opera lui prin multiple voci semnificative: Yseult Riopelle – fiica artistului, Guy Sioui – sociolog de artă, conferențiar, autor și membru al națiunii Hurons-Wendat, Huguette Vachon – ultima companie a artistului, galeristul Simon Blais si renumitul pictor Marc Seguin.

Centenar Jean Paul RIOPELLE la Muzeul de Artă Recentă
JP Riopelle

Expoziția face parte din proiectul „Curator-Antreprenor. Dezvoltarea abilităților teoretice, tehnice și practice ale curatoriatului în contextul muzeelor de artă contemporană” și este finanțat prin Granturile SEE 2014 – 2021 în cadrul Programului RO-CULTURA. Proiectul are o valoare nerambursabilă de 980.958,27 lei (199,446.62 euro) și se desfășoară pe o perioadă de 18 luni.

Granturile SEE reprezintă contribuția Islandei, Principatului Liechtenstein și Regatului Norvegiei la reducerea disparităților economice și sociale în Spațiul Economic European și la consolidarea relațiilor bilaterale cu cele 15 state beneficiare din estul și sudul Europei și statele baltice. Aceste mecanisme de finanțare sunt stabilite în baza Acordului privind Spațiul Economic European, ce reunește statele membre UE și Islanda, Liechtenstein și Norvegia ca parteneri egali pe piața internă.

În total, cele trei state au contribuit cu €3,3 miliarde între 1994 și 2014 și €1,55 miliarde pentru perioada de finanțare 2014 – 2021. Mai multe detalii sunt disponibile pe: www.eeagrants.org și www.eeagrants.ro

Programul RO-CULTURA este implementat de Ministerul Culturii prin Unitatea de Management a Proiectului și are ca obiectiv general consolidarea dezvoltării economice și sociale prin cooperare culturală, antreprenoriat cultural și managementul patrimoniului cultural. Bugetul Programului este de aproximativ 34 milioane de euro. Mai multe detalii sunt disponibile pe www.ro-cultura.ro

Galerie imagini

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută