Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 18/06/2023
Artă & Cultură / Art Expo Lifestyle

Claudia Aldea | Despre mișcare și libertate: Azzedine Alaïa și Arthur Elgort

Claudia Aldea De Claudia Aldea
Comentarii Claudia Aldea | Despre mișcare și libertate: Azzedine Alaïa și Arthur Elgort Share Claudia Aldea | Despre mișcare și libertate: Azzedine Alaïa și Arthur Elgort
Azzedine Alaïa


Pentru a continua retrospectiva „Alaïa Afore Alaïa”, A.A. Foundation din Paris organizează o nouă expoziție dedicată designerului de origine tunisiană, „Azzedine Alaïa, Arthur Elgort. Freedom”, care prezintă contribuția adusă de creator și de fotograful american Arthur Elgort (cunoscut pentru colaborarea cu Vogue) imaginarului anilor ’80, prin reinventarea imaginii feminine, care în viziunea celor doi a căpătat putere și independență, și prin revigorarea fotografiei de modă, care a demistificat hainele designerilor, făcând universul luxului mai accesibil pentru privitor.

Azzedine Alaïa și Arthur Elgort
Naomi Campbell and Jennifer Gimenez, Paris, 1986, foto A.A. Foundation

Până pe 30 august, vizitatorilor le sunt prezentate atât piese de design create de Azzedine Alaïa (1935-2017), cât și 30 dintre faimoasele instantanee alb-negru ale lui Elgort (multe dintre ele expuse pentru prima dată), care surprind mișcare, spontaneitate și energie prin utilizarea luminii naturale și a locațiilor reale (folosite din necesitate, pentru că fotograful nu avea propriul studio), contrastând astfel stilul tradițional și static al fotografiei de modă.

Așa cum a spus chiar Elgort la petrecerea de deschidere a expoziției, fiecare fotografie este rezultatul imaginației pure și a resurselor avute atunci la îndemână, amintindu-și, în discursul său, și de momentele în care rămânea, după Paris Fashion Week, pentru a face fotografii fără a fi plătit:

Azzedine era independent, așa că am făcut asta pentru că voiam, dar niciodată pentru bani. Nu am făcut nimic special… am fost acolo la momentul potrivit. Aveam modele bune, așa că a fost foarte ușor pentru mine.

Azzedine Alaïa și Arthur Elgort
foto A.A. Foundation, Azzedine Alaïa cu Naomi Campbell și Veronica Webb – Paris 1986

Printre fotografiile iconice se numără cea cu Naomi Campbell stând în mijlocul unei lumini, zâmbind aparatului de fotografiat, în timp ce Alaïa merge în colțul umbrit al camerei cu tavan înalt și pereți pătați ținându-și în brațe Yorkshire Terrier-ul, ea alături de Jennifer Gimenez, sărind în rochii strâmte și elastice, ținându-se de mână, sau cu Veronica Webb alături de Azzedine Alaïa în Paris. În imagini apar și Linda Spierings, Jeny Howarth, Janice Dickinson, Bonnie Berman, Frederique Van der Wal, Christy Turlington, Cindy Crawford, Linda Evangelista și Stephanie Seymour.

Alături de fotografii și creații, vizitatorii pot urmări și o celebrare a poveștii dintre cei doi artiști, care s-au împrietenit în Parisul anilor ’80, fără a vorbi măcar aceeași limbă:

A fost, în esență, povestea a doi oameni geniali care s-au întâlnit, au avut încredere unul în celălalt și s-au distrat făcând ceea ce iubeau cel mai mult.

Text de CLAUDIA ALDEA  | Opinii

Vezi și alte articole din capitolul ART EXPO.

Cover foto: ARTHUR ELGORT AND GRETHE HOLBY ELGORT, NEW YORK CITY, 1987. AUTUMN-WINTER COLLECTION, 1987 PH. ARTHUR ELGORT, credit foto AAFoundation

Galerie imagini

Share

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Esențiale

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.