Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 15/06/2023
Artă & Cultură / Artiști urbani

Expoziția „Nevoi Monumentale” semnată de Radu Carnariu poate fi văzută la ArtEast Gallery începând cu data de 15 Iunie

Laura Cozmîncă De Laura Cozmîncă
Comentarii Expoziția „Nevoi Monumentale” semnată de Radu Carnariu poate fi văzută la ArtEast Gallery începând cu data de 15 Iunie Share Expoziția „Nevoi Monumentale” semnată de Radu Carnariu poate fi văzută la ArtEast Gallery începând cu data de 15 Iunie
Expoziția „Nevoi Monumentale” semnată de Radu Carnariu


ArtEast Gallery vă invită joi, 15 iunie, de la ora 18:00 la vernisajul expoziției NEVOI MONUMENTALE, semnată de Radu Carnariu și curatoriată de Dana Lungu. Expoziția va putea fi vizitată în perioada 15 iunie-31 august 2023 la spațiul ArtEast Gallery din Strada Păcurari nr. 108, Iași.

Radu Carnariu
foto Radu Carnariu in atelier

În expoziția „Nevoi Monumentale”, Radu Carnariu explorează artistic imaginarul din
jurul „nevoii”, așa cum se reconstruiește, hibridizează, metamorfozează ea în realitatea hiper-contemporană. Pentru aceasta face un adevărat tur de forță al mijloacelor artistice utilizate, apelând deopotrivă la pictură, desen, metaloplastie, colaj, grafică digitală în colaborare cu inteligența artificială și video.

Dana Lungu, curatoarea expoziției, prezintă proiectul autorului astfel:

Radu Carnariu fuge cu viteza epocii sale. Pentru el, nimic nu este prea nou. Orice schimbare din aerul timpului nostru este detectată cu antene ultrafine, teoretizată inteligent, dizolvată cu ironie analitică și mai ales cercetată cu instrumente artistice conceptuale dintre cele mai surprinzătoare și sofisticate.

Fie că vorbim de raportul Inteligenței Artificiale cu imaginația artistică în era digitală, de fluidizarea granițelor dintre „real” și „virtual”, de noua sociabilitate în realitatea augmentată sau de artefacte postdigitale, Radu Carnariu ne propune investigații artistice personale. În centrul instrumentarului său stă conceptul de „șoc cognitiv”, care ne forțează să vedem și să fim prezenți prin imagini puternice care luminează mentalitatea și contextul cu forța unor mici revelații intuitiv-culturale. Spre deosebire de „șocul estetic” care în primul rând ne încântă vizual, „șocul cognitiv”, fără a disprețui în vreun fel măiestria artistică, ne trezește, ne intrigă, problematizează, ne insolitează.

După cum precizează și autorul, acest proiect artistic prospectează ironic imaginarul „nevoii” din perspectiva noilor contexte relaționale determinate de impactul fără precedent al tehnologiei, al inteligenței artificiale, în special, asupra vieții umane și al mediului, dar și asupra modului în care redefinim imaginea și imaginația artistică.

Conceptul de „nevoie” este cercetat vizual la intersecția dintre ficțiune și fapt în raport cu hedonismul supra-consumist contemporan pe baza unor metafore imagistice post-artificiale, precum „centralele nucleare bioluminscente” sau „constelațiile comerciale”, determinate printr-un joc dialogal critic dintre AI și artist.

Radu Carnariu

Despre Radu CARNARIU

Radu CARNARIU s-a născut la 13 mai 1979, trăiește și lucrează în Iași, susținând o
activitate artistică intensă pe scena națională și internațională. A absolvit Universitatea de Arte „George Enescu”, Facultatea de Arte Vizuale și Design. În 2012 a obținut doctoratul în domeniul artelor vizuale cu o lucrare dedicată fantasticului și suprarealismului.

A avut 19 expoziții personale (grafică, pictură, instalație, obiect, ready-made, sculpto-obiect, instalație in situ) în Iași, București, Berlin și expoziții colective și de grup în Iași, București, Belgrad, Chișinău, Godsbanen, Budapesta, Roma, Sophia, Tel Aviv, Buedelsdorf, Taipei.

În 2011, i s-a acordat premiul pentru grafica UAP Iași și a primit alte peste 7 premii și distincții pe plan național și internațional.

Scopul ArtEast este de a încuraja, de a susține și de a promova arta vie, a timpului în
care trăim, de a cultiva artiștii cu spirit novator, fie ei emergenți sau consacrați, de a ne
bucura împreună de ceea ce ne oferă astăzi artele vizuale.

 

Galerie imagini

Share

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Esențiale

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.