Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 07/06/2023
Muzică

Aniversare | Prince – Mai mult decât Purple Rain

Alex Mușat De Alex Mușat
Comentarii Aniversare | Prince – Mai mult decât Purple Rain Share Aniversare | Prince – Mai mult decât Purple Rain
Prince


Prince – Mai mult decât Purple Rain, anivresare

Puțini artiști au reușit să pătrundă cultura pop în felul în care a făcut-o Prince, prolific cantautor și veritabil one man show ce a schimbat felul în care consumăm muzica pop.

Desigur, pentru mulți, este posibil ca Prince să fie doar un vârf de lance al cantautorilor de tip one hit wonder, mai ales dacă luăm în considerare frecvența cu care hit-ul Purple Rain încă este difuzat la radiourile orientate către estetica anilor ’80.

Citește și:

Totuși, într-un peisaj pop autohton al vedetelor cvasi-fabricate, Prince (sau The Artist Known As Prince, așa cum îl numesc fanii din 1993 încoace, când acesta și-a înlocuit numele de scenă cu un simbol imposibil de pronunțat) reprezintă tipul autorului complet, pe care poate că am fi tentați să-l credem pe cale de dispariție.

" "

Multi-instrumentist și performer, Prince s-a lăsat purtat de influențele jazz-ului, R&B-ului, funk-ului și soul-ului în creația a peste 40 de albume de studio și a fost printre puținii artiști care s-au opus vehement distribuirii muzicii proprii pe Internet:

,,Internetul nu mai înseamnă nimic pentru cei care vor să fie plătiți”, spunea Prince, în 2010.

De altfel, la începutul mileniului, printre muzicienii care se luptau cu pirateria online se număra și bateristul formației Metallica, Lars Ulrich, al cărui conflict cu platforma Napster a rămas întipărit atât de mult în mentalul colectiv american, încât a fost parodiat inclusiv în serialul animat South Park.

Prince ne demonstrează, așadar, integritatea artistică pe care am dori să o vedem mai des în spațiul mainstream: control asupra propriilor creații și viziuni artistice ce cuplează stiluri și estetici aflate, aparent, la poli opuși.

Prince

De altfel, acesta a compus și din umbră, fiind responsabil pentru hit-urile Nothing Compares 2 U (intepretat de Sinnead O’Connor), Manic Monday (înregistrat de The Bangles) sau I Feel For You, piesă prezentă pe cel de-al doilea album al artistului, dar făcută faimoasă de intepretarea lui Chaka Khan.

Nothing Compares 2 U – Sinnead O’Connor

Sinead

Manic Monday – The Bangles

I Feel For You – Chaka Khan

Pe 7 iunie, Prince ar fi împlinit 65 de ani, iar așa cum este cazul multor creatori ai secolului trecut, trecerea sa în neființă l-a transformat imediat într-o legendă a muzicii și culturii pop.

Totuși, n-ar fi rău să nu uităm faptul că Prince nu înseamnă doar Purple Rain (așa cum nici Freddie Mercury nu înseamnă doar I Want To Break Free), ci reprezintă, fără doar și poate, unul dintre excepționalii artiști ale căror influențe se simt și astăzi în film, fashion și bineînțeles, muzică.

Prince

Text de Alex Mușat | Muzică Opinii

Cover Foto wikipedia

Vrei să fii la curent cu cele mai noi EvenimenteFilme și Festivaluri din România ?

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută