„Flautul fermecat”, opera-basm compusă de Mozart, în acest week-end, la Opera Brașov!
Iată care sunt evenimentele propuse de Opera Brașov pentru perioada 7 – 10 iunie 2023.
Miercuri, 7 iunie 2023, de la ora 17.00, la Muzeul „Casa Mureșenilor”, este programat „Recitalul de la ora cinci”, susținut de soliștii Operei Brașov: Mădălina Bourceanu – soprană, Maria Catrina – soprană, Nicoleta Chirilă – soprană, Valentina Mărgăraș – soprană, Anda Pop – soprană, Lăcrămioara Schuller – soprană, Sonia Hazarian – mezzosoprană, Valentin Marele – bariton. La pian îi va acompania Simona Patriche. Prezintă: Simona Manole.
În această după-amiază, veți face o călătorie în lumea minunată a operetei, ascultând fragmente din cele mai celebre și îndrăgite lucrări ale genului: „Liliacul” și „Voievodul țiganilor” de J. Strauss-fiul, „Contesa Maritza”, „Prințesa circului” și „Silvia” de E. Kálmán, „Vânzătorul de păsări” de C. Zeller, dar și din „Valurile Dunării” a lui George Grigoriu.
Recitalul durează o oră și nu are pauză.
Preț bilete: 8 lei – adulți, 4 lei – pensionari și 2 lei – elevi, studenți. Acestea se pot achiziționa de la sediul Muzeului „Casa Mureșenilor” (Piața Sfatului nr. 25), înainte de începerea evenimentului.
În luna iunie, vă veți putea întâlni cu artiștii Operei Brașov, la „Recitalul de la ora cinci”, în datele 7, 14 și 21 iunie 2023.
Vineri, 9 iunie 2023, de la ora 11.00, în Sala Operei Brașov, vă invităm să vizionați repetiția generală cu public a spectacolului cu opera „Flautul fermecat” de W.A. Mozart.
Preț bilete: 20 lei
Sâmbătă, 10 iunie 2023, de la ora 18.30, în Sala Operei Brașov, vă așteptăm la capodopera mozartiană „Flautul fermecat”!
Premiera lucrării a avut loc pe 30 septembrie 1791, la un teatru din suburbia Vienei, Theater auf der Wieden, cu Mozart însuși la conducerea orchestrei, cu libretistul Schikaneder în rolul lui Papageno și cu cumnata lui Mozart, Josepha Hofer, interpretând-o pe Regina Nopții. La Opera Brașov, actuala montare datează din anul 2015.
Operă–basm, dar și operă cu idei filosofice profunde și puternic moralizatoare, „Flautul fermecat” a produs o schimbare în ceea ce privește concepția și, mai ales, percepția asupra genului liric. Drumul către adevăr, curaj, iubire, prietenie, autodepășire, stăpânire de sine sunt coordonatele pe care le-au urmărit compozitorul W.A. Mozart și libretistul Emmanuel Schikaneder când au creat această minunată lucrare ce nu lipsește din repertoriul teatrelor lirice din întreaga lume. Combinația dintre real şi fantastic, bine şi rău, liric şi burlesc, obişnuit şi exotic sunt redate în pagini muzicale de o strălucire aparte ce au dăinuit peste secole, înscriind „Flautul fermecat” în panoplia capodoperelor.
În distribuția spectacolului de sâmbătă îi veți putea urmări pe artiștii: Regina Nopții – Andreea Guriță-Novac (invitată), Sarastro – Dan Popescu, Tamino – Mădălin Băldău (invitat), Pamina – Silvia Micu (debut), Papageno – Alexandru Suciu (invitat), Papagena – Corina Klein, Doamna 1 – Cristina Radu, Doamna 2 – Asineta Răducan, Doamna 3 – Ana Radu (debut), Monostatos – Cristian Dicu, Trei copii – Andromeda Nemeș, Cristina Coatu (debut), Anca Panait, Preot 1 – Bogdan Mirică, Preot 2 – Marian Rește, Domn în armură 1- Andrei Lucian Ionescu (debut), Domn în armură 2 – Claudiu Bugnar. Își dau concursul Orchestra și Corul Operei Brașov. Conducerea muzicală îi va aparține maestrului Mircea Holiartoc. Regia artistică este semnată de Anda Tabacaru. Scenografia: Rodica Garștea. Dirijor cor: Dragoș-Mihai Cohal. Regie scenă: Marilena Aldea.
Invitații noștri din spectacolul cu opera „Flautul fermecat” de W.A. Mozart sunt soprana Andreea Guriță-Novac, tenorul Mădălin Băldău și baritonul Alexandru Suciu, aflați, pentru prima dată, pe scena Operei Brașov!
Născută în București și membră a ansamblului Operei Naționale din București, soprana Andreea Novac este o prezență activă pe scenele de operă, concert și recital din țară, precum Opera Națională București, Ateneul Român, Sala Radio, Muzeul Național „George Enescu” București, Opera Națională Română Cluj-Napoca, Opera Maghiară Cluj-Napoca, Filarmonica din Iași, Filarmonica din Arad, Filarmonica din Târgoviște, Filarmonica din Pitești, Teatrul Odeon, Teatrul „Maria Filotti” Brăila.
Iubește, în egală măsură, repertoriul de operă și operetă, vocal-simfonic și lied și a fost aplaudată în roluri precum Micaela (Tragédie de Carmen), Musetta (La Bohème), Frasquita (Carmen), Echo (Ariadne auf Naxos), Procuroarea („E vina ta” – Simona Strungaru), Carmen („Banii” – Dande Popescu), Anna (Nabucco), Berta (Il Barbiere di Siviglia) ., în paralel cu apariții în concerte sacre și de oratoriu, interpretând rolurile de soprană în Simfonia a IX-a (L.v. Beethoven), Requiem (W.A. Mozart), Stabat Mater (G.B. Pergolesi), Petite Messe de Minuit (M.A. Charpentier).
Mădălin Băldău a absolvit, în 2011, Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Sf. Ioan Casian” din Tulcea și, apoi, în 2015, Facultatea de Teologie de la Universitatea „Ovidius” din Constanța. În paralel cu această facultate, urmează și Facultatea de Arte, fiind absolvent de Interpretare Muzicală – Canto la clasa prof. univ. dr. Florența-Nicoleta Marinescu. Ulterior, obține master-ul în Arta Spectacolului Liric la aceeași instituție de învățământ superior din Constanța. Se perfecționează cu maeștrii artei lirice: Vasile Moldoveanu și Leontina Văduva.
Din anul 2013, a început colaborarea cu Teatrul Naţional de Operă şi Balet „Oleg Danovski” din Constanța, iniţial ca artist liric în corul Operei, ulterior remarcându-se ca solist.
Copilărind într-o familie de mai multe generații de muzicieni, Alexandru Suciu a moștenit pasiunea pentru artă. A început studiile muzicale în cadrul Școlii de muzică „Augustin Bena” din Cluj, unde a studiat pian, iar mai apoi chitară. Studiile muzicale universitare le-a urmat la Academia de Muzică „Gheorghe Dima”, secția canto. A urmat și studiul în cadrul Facultății Teoretice, secția Muzică, iar mai apoi regie de operă la secția Artele Spectacolului Muzical.
Pe parcursul studenției a obținut mai multe premii la concursuri naționale și internaționale.
Și-a perfecționat calitățile de artist urmând cursuri și masterclassuri susținute de personalități ca Vittorio Terranova, Giuseppe Sabbatini, Riccardo Zanellato sau Manuel Lange. Activează pe scene de profil din țară și din străinătate, iar repertoriul său cuprinde atât roluri de operă, printre care se numără Marcello în „La Bohème”, Silvio în „I Pagliacci”, Malatesta în „Don Pasquale”, Figaro în „Il Barbiere di Siviglia”, precum și muzică vocal-simfonică, „Requiem” de Gabriel Fauré și „Requiem” de W. A. Mozart.
Spectacolul durează două ore și 50 de minute și are o pauză.
Pentru acest eveniment, nu mai sunt bilete disponibile!
Biletele pentru repetiția generală se pot achiziționa atât online, de pe site-ul www.bilet.ro, cât și de la sediul Operei Brașov din str. Bisericii Române nr. 51. Program Casierie: Luni – Vineri 10 – 17 sau cu o oră înainte de începerea evenimentului (în cazul în care rămân bilete disponibile). Informații se pot obține la telefon: 0268-419380.
Evenimente desfășurate cu sprijinul Consiliului Local al Municipiului Brașov și al Primăriei Municipiului Brașov.