Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 29/05/2023
Festival Artă & Cultură / Performing arts

Festivalul Internațional de orgă Cantus Ecclesiae – Ediția a III-a, începe pe 3 iunie la Bucureşti

Redacția Online Zile și Nopți De Redacția Online Zile și Nopți
Comentarii Festivalul Internațional de orgă Cantus Ecclesiae – Ediția a III-a, începe pe 3 iunie la Bucureşti Share Festivalul Internațional de orgă Cantus Ecclesiae – Ediția a III-a, începe pe 3 iunie la Bucureşti
Festivalul Internațional de orgă Cantus Ecclesiae – Ediția a III-a, începe pe 3 iunie la Bucureşti


Festivalul Internațional de orgă Cantus Ecclesiae – Ediția a III-a, începe pe 3 iunie la Bucureşti

Festivalul Internațional de orgă Cantus Ecclesiae, ajuns la cea de-a treia sa ediție, se va desfășura în perioada 3-25 iunie 2023 la cele mai importante orgi din București: Catedrala Romano-Catolică Sfântul Iosif, Ateneul Român, Sala Radio, Universitatea Națională de Muzică București, Biserica Evanghelică C.A. București, Biserica Italiană, Biserica Franceză și Biserica Anglicană, invitând publicul la a experimenta pe viu emoția reală a vibrației acestor instrumente deosebite.

Citește și:

Ediția din acest an propune șase secțiuni distincte la șapte orgi diferite:

– Mari soliști – Catedrala Sfântul Iosif

– Ciné-Concert – Sala Radio

– Maestru & Discipoli – Universitatea Națională de Muzică București

– Orga și prietenii – Biserica Italiană și Biserica Franceză

– Muzică veche – Biserica Evanghelică C.A. București

– Vox Humana – Ateneul Român și Biserica Anglicană

Festivalul Internațional de orgă Cantus Ecclesiae – Ediția a III-a, începe pe 3 iunie la Bucureşti

Va fi o ediție specială, o ediție a contrastelor și a emoțiilor muzicii de orgă – marcă a Festivalului Internațional de orgă Cantus Ecclesiae.

În premieră, se va realiza un tur ghidat al orgilor din București. Pe durata festivalului va putea fi ascultată cea mai mare orgă din țară, dar și cea mai mică, de asemenea va fi ascultată cea mai nouă orgă construită în București, dar și cea mai veche.

Evenimentul are în centru repertoriul organistic inspirat din muzica gregoriană și va cuprinde un tur ghidat, opt concerte de orgă, șase concerte camerale, două concerte corale și un ciné-concert.

Soliștii concertelor vor fi organiști de talie internațională precum Karol Mossakowski, Jean-Baptiste Monnot, András Gábor Virágh, Stefano Molardi, Renée Anne Louprette, organiști importanți din România precum Ursula Philippi, Erich Türk, Dan Racoveanu sau Eduard Antal, coruri emblemă precum Corul de cameră Preludiu – „Voicu Enăchescu” dirijat de Andrei Stănculescu sau Corul Vox Medicalis dirijat de Dr. Tudor Ionescu, dar și profesori și studenți ai clasei de orgă a Universității Naționale de Muzică din București.

Festivalul Internațional de orgă Cantus Ecclesiae – Ediția a III-a, începe pe 3 iunie la Bucureşti

Ediția din acest an aduce în fața publicului mai multe premiere. În primul rând este vorba despre turul ghidat al orgilor din București coordonat de conf. univ. dr. Dan Racoveanu, în al doilea rând este vorba despre conceptul ciné-concert la cea mai mare orgă din România ce va presupune rularea filmului Omul puternic în regia lui Henryk Szaro și improvizarea muzicii de către noul organist titular al bisericii Saint-Sulpice din Paris, Karol Mossakowski, iar în al treilea rând este vorba despre concertul educativ Vox Humana desfășurat la Ateneul Român.

Cu unele excepții, numele celor care au scris pentru orgă sunt mai puțin cunoscute, ceea ce nu face ca muzica lor să fie mai puțin impresionantă. În România, orga clasică cu tuburi este în general prea puțin cunoscută, iar în contextul unei culturi muzicale organistice destul de fragile, o astfel de inițiativă, deschisă unui public potențial numeros își propune tocmai popularizarea muzicii pentru acest instrument.

Festivalul Internațional de orgă Cantus Ecclesiae – Ediția a III-a, începe pe 3 iunie la Bucureşti

Pentru conformitate, în cele șaptesprezece concerte ale Festivalului Internațional de orgă Cantus Ecclesiae, va putea fi ascultată muzică de Matthias Weckmann (1616-1674), Nicolas de Grigny (1672-1703), Dietrich Buxtehude (1637-1680), Georg Friedrich Händel (1685-1759), Johann Sebastian Bach (1685-1750), Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791), Max Reger (1873-1916), Joseph Rheinberger (1839-1901) Charles-Marie Widor (1844-1937), Louis Vierne (1870-1937), Marcel Dupré (1886-1971), Franz Liszt (1811-1886), Maurice Duruflé (1902-1986), Jean Langlais (1907-1991), Olivier Messiaen (1908-1992), Felicia Donceanu (1931-2022) sau Sabin Păuța (1943*).

Festivalul Internațional de orgă Cantus Ecclesiae – Ediția a III-a, începe pe 3 iunie la Bucureşti

Festivalul Internațional de orgă Cantus Ecclesiae este organizat de către Asociația Enarmonia și Arhidieceza Romano-Catolice de București prin „Oficiul pentru bunuri culturale ecleziastice și patrimoniu”, în parteneriat cu Universitatea Națională de Muzică din București, Institutul Polonez, Institutul Maghiar și Asociația Pro Contemporania.

Gazdele concertelor vor fi Catedrala Romano-Catolică Sfântul Iosif din București, Ateneul Român, Sala Radio, Universitatea Națională de Muzică București, Biserica Evanghelică C.A. București, Biserica Italiană, Biserica Franceză și Biserica Anglicană.

Cu unele mici excepții, concertele vor avea intrarea liberă, iar majoritatea concertelor vor fi transmise live pe postul de televiziune AngelusTv.

Mai multe detalii pe www.festivalorgace.ro sau pe paginile de socializare www.facebook.com/festivalorgace și www.instagram.com/cantus.ecclesiae.

Organizatori: Arhiepiscopia Romano-Catolică de București și Asociația Enarmonia

Galerie imagini

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută