Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 27/05/2023
Artă & Cultură / Art Expo Viața Orașului

PICTURĂ | Mihai Mohaci, drumul spre pictura suprarealistă

Redacția Online Zile și Nopți De Redacția Online Zile și Nopți
Comentarii PICTURĂ | Mihai Mohaci, drumul spre pictura  suprarealistă Share PICTURĂ | Mihai Mohaci, drumul spre pictura  suprarealistă
Mihai Mohaci, drumul spre pictura suprarealistă


Mihai Mohaci, drumul spre pictura suprarealistă

Mihai Mohaci, fost prefect de Brașov cu 20 ani de activitate în administrație, a început să-și exploreze intens latura creativă în urmă cu 7 ani, când și-a dat seama că înzestrarea nativă trebuie să primeze în viața de zi cu zi.

Student fiind la Tehnologia Construcțiilor de Mașini, a avut curajul să se „arunce” în vâltoarea culturală încă din anii ‘80, vernisând două expoziții de pictură în Brașov, la Rectoratul Universității Transilvania și la fosta sală „Arta”, de pe actuala stradă Mureșenilor.

„Un drum lung care trebuia parcurs. Dragostea pentru artă nu a apărut acum, o aveam din familie de când eram la școala primară. Am mai avut două expoziții de pictură în studenție, însă după Revoluție arta a trecut în plan secund, în nebunia de atunci când ne doream schimbarea”, a explicat Mihai Mohaci.

Prin pictură a reușit să se apropie și mai mult de Dumnezeu, dovadă stând lucrările care conțin simboluri religioase.

„Am început să mă reîntorc la ce mi-a fost dat. Pictura pentru mine este o formă de exprimare și de liniște interioară în același timp. Prin pictură mă racordez la Divinitate. Este o bucurie care zace în tine de-a lungul unei vieți și pe care nu ai apreciat-o la momentul oportun, însă de-a lungul anilor ceea ce ți-a fost hărăzit renaște din tine și explodează în culori și forme imaginative”,
a subliniat Mihai Mohaci.

Mihai Mohaci, drumul spre pictura suprarealistă

Prima expoziție de pictură după Revoluție, la Brașov

Fostul prefect a vrut să împărtășească cu brașovenii experiențele sale în pictură, printr-o expoziție specială, intitulată „Mihai Mohaci. Pictură suprarealistă” ce a fost vernisată în 4 noiembrie 2022, la Muzeul de Artă din Brașov.

Lucrările prezentate cu ocazia acestei expoziții au adus în atenția vizitatorilor elemente cu încărcătură religioasă și metafizică, profund însuflețite, redate în culori intense.

Ele au transpus nevoia omului de a se exprima vizual și de a-și găsi liniștea interioară prin intermediul actului creativ.

Mihai Mohaci, drumul spre pictura suprarealistă

Mihai Mohaci, drumul spre pictura suprarealistă

„Sper să le placă pictura pentru că în ea se regăsesc multe idei din creație, din supranatural cu o simbolistică ascunsă, cu trimiteri la statuetele de Cucuteni, într-un peisaj fantastic. Chiar dacă tablourile mele sunt simple jocuri de culoare, măcar pot spune că Dumnezeu mi-a dat bucuria de a ține pensula în mână și culorile aproape de mine”, spunea brașoveanul.

Mihai Mohaci are o carieră impresionantă.

A fost deputat, consilier județean, prefect, subprefect, vicepreședinte al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor, senator, director executiv al Oficiului Județean pentru Protecția Consumatorilor, inginer proiectant.

Acum este președinte al Asociației Artiștilor Plastici, filiala Brașov. Și, chiar dacă nu are studii de specialitate, vrea să rămână conectat cu această lume a artiștilor. De aceea, și-a făcut planuri mari, dorind ca expoziția lui să ajungă în mai multe orașe din țară, dar și peste hotare. Prima oprire va fi la Iași, în octombrie, unde iubitorii artei o vor putea admira, timp de o lună.

PICTURĂ | Mihai Mohaci, drumul spre pictura suprarealistă

PICTURĂ | Mihai Mohaci, drumul spre pictura suprarealistă

„Pictura domnului Mihai Mohaci se înscrie între jaloanele unor căutări personale ce amintesc de fovism și tendințe interesante de postexpresionism. Acest lucru dă o notă aparte și personală, ceea ce este benefic în demersul său artistic. Sunt imagini cu impact puternic asupra privitorului, dar sunt și imagini cu o candoare poetică deosebit de vibrantă. Apreciez curajul atât de necesar unui artist și, în egală măsură, sensibilitatea sa”, a declarat artistul Gabriel STAN.

Interviu realizat de Laura Nilescu-Gal | Biz Brașov

Galerie imagini

Un răspuns

  1. Lucrările dlui Mihai Mohaci sunt fidel exprimate în nota suprarealismului, că tematică, iar culorile sunt impresionat combinate. Îmi place!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută