Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 22/05/2023
Artă & Cultură Festival

Festivalul Rocada Artelor 2023

Redacția Online Zile și Nopți De Redacția Online Zile și Nopți
Comentarii Festivalul Rocada Artelor 2023 Share Festivalul Rocada Artelor 2023
Festivalul Rocada Artelor 2023


Vă invităm la a doua ediție a festivalului ROCADA ARTELOR ce va avea loc în perioada 22 mai − 3 iunie 2023, găzduit de Muzeul de Artă Cluj-Napoca, Radio Cluj și Academia Națională de Muzică Gheorghe Dima.

ROCADA ARTELOR este un festival anual, organizat de Asociația culturală ROCADE, ce se bazează pe ideea complementarității expresiilor artistice, indiferent de forma de manifestare. Încadrate de o expoziție de artă plastică, au loc o suită de evenimente-atelier din zone artistice diferite, provocate la dialog. În acest an, tema-liant propusă, în jurul căreia este construit festivalul, este DIVERSITATE și INCLUZIUNE.

Fie că e vorba de diversitate socială, culturală sau etnică, diversitate de abilități sau dizabilități – depinde de perspectiva din care privim –, bio-diversitatea, împinsă dincolo de simpla varietate, sau modalitățile în care spațiul nostru vital se poate reasambla, toate își găsesc o expresie artistică în cadrul ROCADEI ARTELOR prin pictură, fotografie, muzică clasică, arhitectură, teatru, poezie, jazz, sculptură sau păpușărie.

Pentru mai multe detalii despre întâlnirile și evenimentele din cadrul festivalului, consultați pagina de social media.

INTRAREA LIBERĂ la toate evenimentele festivalului.

Festivalul Rocada Artelor 2023

Parteneri: Asociația Scripor Alphabet, Asociația Scena Urbană, Editura Școala Ardeleană, Elena Ivanca Studio, Editura Lebăda Neagră, Teatrul Punct, Asociația de Educație pentru Media, Bell Show Productions, Asociația Trompetiștilor din Romania

Programul festivalului ROCADA ARTELOR, Ediția a II-a, 2023

DIVERSITATE ȘI INCLUZIUNE

4 MAI – 4 IUNIE 2023. Expoziție de pictură cadru CRUCE, IUBIRE DE FRUMOS, Horea PAȘTINA, Muzeul de Artă Cluj-Napoca

Curatorii expoziției: Oliv Mircea și Dan Breaz

Muzeul de Artă Cluj-Napoca, în colaborare cu Festivalul Rocada Artelor, găzduiește, în perioada 4 mai – 4 iunie 2023, expoziția de pictură Cruce, iubire de frumos a pictorului Horea Paștina.

Horea Paștina este absolvent al Institutului de Arte Frumoase Nicolae Grigorescu (1973), clasa profesorului Alexandru Ciucurencu. Are expoziții în țară și în străinătate, Bologna, Veneția, Paris, Londra, Budapesta, Sofia, Atena, Ierusalim fiind doar câteva dintre marile orașe în care expune. În anul 2007, obține premiul Ion Andreescu al Academiei Române. Expoziția Cruce, iubire de frumos include lucrări pictate între anii 2018 și 2023.

DESCHIDEREA FESTIVALULUI

22 MAI 2023, ora 18.00, Muzeul de Artă Cluj-Napoca

BIO-DIVERSITY SENTIENT MERIDIAN – BDSM MERIDIANUL CONȘTIENȚEI BIO-DIVERSITĂȚII Vernisaj. Instalație de fotografie, Marina Sorohan (Norvegia) MARINA SOROHAN semnează ca artist cu pseudonimul CITRINA.

S-a născut în 1984, în URSS. A studiat fotografia la Academia de Arte din Vilnius. A trăit în România aproximativ un an – la Cluj-Napoca și la Târgu Mureș. „Ne străduim tot mai mult să ne separăm de biosfera cu care ne intersectăm în mod inevitabil. Încercăm să o controlăm. Să o dominăm. Relația dominator-dominat există peste tot și dintotdeauna în «bios-ul» din care facem și noi parte. Dar nevoia de a controla vine în întâmpinarea acceptării subliminale de a fi controlat.

Cele două se întâlnesc, într-un echilibru fragil, pe Meridianul Conștienței Bio-Diversității – Bio-Diversity Sentient Meridian (BDSM)”. 22 MAI 2023, ora 18.00, Muzeul de Artă Cluj-Napoca RITMURILE ORAȘULUI. Sesiune de arhitectură integrativă cu arh. Daniela Maier și Angéla Kalló De ce ne oprim la cafea, dimineața, mai degrabă într-un loc decât în altul?

De ce ne facem cumpărăturile împreună, mai degrabă dintr-o piață decât din alta? De ce o stradă atrage plimbările, de ce un colț de clădire rămâne în memoria colectivă? Este orașul viu? Posibil. Ne influențează viețile prin pulsațiile lui? Probabil. Are orașul propriul ritm? Cu siguranță. Dar, cine e, până la urmă, ORAȘUL? Ar putea fi NOI, are și din CEILALȚI, devine prin TOȚI.

24 MAI 2023, ora 18.00, Muzeul de Artă Cluj-Napoca BRÂNCUȘI PENTRU TOȚI, sculptură tactilă cu Dan Istrate Moderator: Remus Octavian Câmpean.

Cu un titlu grandios și democratizant, viziunea și conceptul pe care sculptorul Dan Istrate ni le propune sunt, de fapt, simple; în naturalul pe care însuși maestrul Brâncuși l-a gândit ‒ sculptura e mai degrabă de pipăit decât de privit. „Dar cei care văd doar cu mâinile? Au ei oare dreptul de a atinge o sculptura? Au ei oare dreptul de a vedea așa cum doar ei știu? Cei care cunosc opera și gândurile lui Constantin Brâncuși știu răspunsul.

Ei știu că maestrul s-a gândit la cei care văd prin atingeri.” (Dan Istrate) Măiastra lui Brâncuși ne este adusă între palme, cu trup și suflet, într-o reprezentare pe cât de concretă pe atât de poetică, de către sculptorul Dan Istrate, în cadrul unui proiect inedit și curajos de accesibilizare a operei marelui maestru. 25 MAI 2023, ora 17.00, Muzeul de Artă Cluj-Napoca, Sala Tonitza GALA TINERILOR MUZICIENI – concertul studenților Academiei Naționale de Muzică Gheorghe Dima, Cluj-Napoca. Cvintetul de suflători, cvartetul de saxofoane, cvartetul de coarde, ansamblul de chitare al ANMGD.

În cadrul parteneriatului cu Academia Națională de Muzică Gheorghe Dima Festivalul ROCADA ARTELOR reprezintă o scenă și o modalitate de afirmare pentru tinerii artiști, indiferent de forma artistică de exprimare. Muzica, în toate genurile ei, fiind o bucurie a firii, este o placă turnantă a festivalului ROCADA ARTELOR, mai ales când interpreții sunt tineri muzicieni ce bat la porțile afirmării artistice.

Prin prisma parteneriatului, pe care îl prețuim, cu Academia Națională de Muzică Gheorghe Dima, ne face o deosebită plăcere să vă invităm la GALA TINERILOR MUZICIENI: o suită de micro-concerte, de facturi diferite, dar cu un numitor comun ‒ bucuria sunetului muzicii mereu tinere.

26 MAI 2023, ora 18.30, Muzeul de Artă Cluj-Napoca

POVESTIRI DIN COVILTIR, spectacol de teatru muzical-poetic prezentat de trupa PUNCT Vă invităm la un spectacol inedit de muzică și poezie care vă va transpune cu pasiune în ritmul, versul și misterul lumii fascinante a romilor nomazi. O poveste din coviltir, simplă, înflăcărată și mistuitoare. Regia: Dan Chiorean Distribuția: Adrian Balint, Alisa Iuhoș, Andreea Vodă, Cristian Puia, Cristian Rigman, Dan Chiorean, Mara Bisziok, Marius Ștefan Textele și muzica sunt culese din repertoriul universal.

27 MAI 2023, ora 18.00 Muzeul de Artă Cluj-Napoca ODĂ CESIULUI ȘI CELOR DE PE URMĂ, performance muzical-coregrafic cu Cătălina Popa-Mörck (Suedia), Katherine Hsu (Taiwan), Oana Mureșan (România). Prezintă Dan Breaz. „Viața de pe urmă, o sursă nesecată de miracole, mistere, inspirație, curiozitate, frică… încă de la începutul vremurilor.

Bazat pe textul omonim al poetei Ioana Vintilă, ce se regăsește în volumul Buncărul de origami, spectacolul muzical Odă cesiului și celor de pe urmă își propune, prin diverse modalități de expresie artistică, să examineze multiplele fațete ale morții, tratată nu doar ca un sfârșit, ci ca un nou început, o modalitate de a dialoga cu strămoșii noștri, de a avea acces la un râu nesecat de cunoștințe și de a trăi pacea absolută.”

Flaut, voce, elemente vizuale, scenografie: Cătălina Popa-Mörck Pian preparat: Katherine Hsu Coregrafie, dans: Oana Mureșan Text: Ioana Vintilă Cătălina Popa-Mörck. Flautist, compozitor și artist sonor specializat în muzica electronică. Katherine Hsu. Pianistă, interpretă și specialistă în improvizație, născută în Taiwan, stabilită în Norvegia. Oana Mureșan. Coregrafă și dansatoare independentă care își desfășoară activitatea cu precădere în Cluj-Napoca, România. Ioana Vintilă.

Poetă, este inginer biotehnolog, lucrează în cercetare științifică în domeniu.

28 MAI 2023, ora 19.00, Sala de concerte a Radio Cluj

WORLD JAZZ COLLECTIVE în concert. Mihai Sorohan (Norvegia), Lady Albatross (SUA), Pasha Fedotov (Ucraina), Øystein Kvinge (Norvegia), Torbjørn Hillersøy (Norvegia), Mikael Chauvet Jørgensen (Norvegia), Mikael Chauvet Jørgensen (Norvegia), Vaughn Roberts (Noua Zeelandă), Dima Belinski (România). Prezintă: Bogdan Roșca-Zasmencu.

29 MAI 2023, ora 18.00, Muzeul de Artă Cluj-Napoca

Călărețul albastru, HANS MATTIS TEUTSCH. Sincretism artistic de pictură-obiect tactil și teatru. Eveniment de donație a lucrării obiect tactil a artistului plastic Radu Comșa realizată după Călărețul albastru de Hans Mattis-Teutsch, către Muzeul de Artă Cluj. Lansare volum de dramaturgie Albastru Prizonier de Remus Octavian Câmpean, Editura Școala Ardeleană. Moment de teatru cu Marina Gîrbea, Tudor Sbârcea, Anca Gherman Invitați: Tudor Scripor, Radu Comșa, Elena Ivanca, Vasile George Dâncu, Remus Octavian Câmpean, Dan Breaz

Un proiect artistic interdisciplinar care aduce împreună pictura sub forma obiectului tactil prin extensia cromatică a alfabetului Braille a lui Tudor Scripor, a artistului Radu Comșa, și teatrul, prin piesa Albastru prizonier, de Remus Octavian Câmpean. Tabloul în jurul căruia s-a dezvoltat acest proiect: Călărețul albastru, pictură în ulei pe pânză, 146x80cm, în patrimoniul Muzeului de Artă din Cluj-Napoca. Autor: Hans Mattis-Teutsch (13 august 1884, Brașov – 17 martie 1960, Brașov), pictor expresionist, sculptor și grafician transilvănean, de origine germană.

30 MAI 2023, ora 18.00, Muzeul de Artă Cluj-Napoca, Sala Tonitza

INTONO Ensemble, cu István Trombitás, Edina Jakabffy, Kristóf Jakabffy În cadrul parteneriatului cu Academia Națională de Muzică Gheorghe Dima. Grupul cameral INTONO s-a format în anul 2017, în cadrul Academiei Naționale de Muzică Gheorghe Dima și a școlii de excelență Arcadia, sub îndrumarea profesorului Traian Boală.

Pe parcursul anilor petrecuți împreună, formația INTONO a participat la numeroase cursuri de măiestrie cu diferiți profesori, atât din țară, cât și din străinătate. Au susținut recitaluri în România, iar prezența lor la concursuri de muzică de cameră a fost mereu una de succes. Cel mai important premiu a fost premiul I din cadrul Festivalului Mozart din 2018, dedicat cvartetelor de coarde.

31 MAI 2023, ora 18.00, Muzeul de Artă Cluj-Napoca

QUASI MOOD – Adevăr într-o altă realitate. Performance literar-muzical. Prezentarea volumului Quasimodo, de Alex Szöllö, Editura Lebăda Neagră, 2022 Întâlnire cu autorul și performance literar-muzical cu Alex Szöllö și artista Beck Corlan Samuelsson. Moderator și lectură: Remus Octavian Câmpean.

Invitat: Doru Arăzan Jr. Fiind el însuși o persoană cu dizabilități, Alex Szöllö transpune cu curaj și dezinvoltură un adevăr trăit într-o realitate reconstruită prin cuvânt. Reușește să ne convingă că dizabilitatea este mai mult decât o particularitate, este APROAPE O STARE (QUASI MOOD). Alex Szöllö (n. 1990, Timișoara) este traducător literar, prezentând publicului român autori precum Gayle Forman, Dean Koontz și Clive Cussler.

A debutat ca scriitor în 2018, cu romanul istorico-religios Eu, Baraba, apărut la editura Datagroup, iar în 2019, a publicat la Libris Editorial culegerea de eseuri creștine dedicate tinerilor Tupeu de creștin. În romanul Quasimodo, apărut la Editura Lebăda Neagră din Iași, 2022, aduce în discuție, într-o manieră creativă și de impact, tema dizabilității. Beck Corlan Samuelsson este o artistă complexă, mereu surprinzătoare, sensibilă și emoționantă.

Are multiple colaborări în plan muzical, multe internaționale, având discuri lansate deja pe piață. Doru Arăzan Jr. este scriitor, poet, muzician și ceramist, membru titular al Uniunii Scriitorilor din România.

1 IUNIE 2023, ora 12.00, Muzeul de Artă Cluj-Napoca

DANS CONTEMPORAN. Atelier de dans pentru adolescenți și tineri, cu Oana Mureșan. Oana Mureșan este coregrafă și dansatoare independentă din Cluj-Napoca. Oana propune un atelier de dans contemporan pentru tineri și adolescenți, într-o formulă liberă, experimentală, în cadrul Festivalului ROCADA ARTELOR.

Atelierul de dans contemporan, pe care îl va susține, oferă posibilitatea de a experimenta un alt tip de mișcare, în afara normelor, care corespunde trăirilor de moment ale fiecăruia și un spațiu creativ.

1 IUNIE 2023, ora 19.00, Academia Națională de Muzică Gheorghe Dima

În cadrul parteneriatului cu Academia Națională de Muzică Gheorghe Dima U.R. JAZZED ORIGINALS & STANDARDS. În concert Dima Belinski, Vaughn Roberts, Pasha Fedotov, Tibi Menyhart, Frankie Ercsei.

Dima Belinski – pianist, compozitor, aranjor și entertainer cu peste 700 de spectacole în peste 100 de țări din lumea întreagă, cu studii în compoziție și dirijare, compoziția fiind profesia și, totodată, pasiunea sa.

Vaughn Roberts este unul dintre cei mai buni compozitori și aranjori din Noua Zeelandă. Albumul de debut al lui Vaughn, Grrreat Stuff!, compus și aranjat pentru Big Band, a fost recunoscut ca fiind albumul de jazz al anului la New Zealand Music Awards 2006. În prezent este stabilit în România.

Pasha Fedotov (Ucraina) la saxofon tenor.

Tibi Menyhart este absolvent al Academiei de Muzică Gheorghe Dima din Cluj-Napoca, este licențiat în compoziție, cântă la chitară din copilărie, de peste 10 ani la chitară bas, iar în ultimii câțiva ani, a descoperit pasiunea pentru contrabas.

Frankie Ercsei, la tobe. Compozitor la FrankieZ Experiment & Tereza Catarov. Toboșar la Eztán Együttes. Studiază percuția la Academia Națională de Muzică Gheorghe Dima.

Este inițiatorul proiectului FrankieZ Experiment & Tereza Catarov.

2 IUNIE 2023, orele 11.00-13.00, Muzeul de Artă Cluj-Napoca

Clovnii petrecăreți. Atelier de marionete și spectacol de păpuși, cu Laura și Adam Boboc. ora 11 – Atelier de creație și mânuire de marionete ora 13 – Spectacol de păpuși, Clovnii petrecăreți Laura și Adam Boboc sunt artiști păpușari la Teatrul de păpuși Prichindel din Alba-Iulia. Sunt cunoscuți și prin proiectul lor Tărâmul poveștilor Dollo prin care îi antrenează pe copii în arta creării și mânuirii păpușilor și marionetelor.

Invitați în cadrul festivalului ROCADA ARTELOR, vor aduce pentru cei mici bucuria întâlnirii cu personaje pline de veselie și culoare, mai întâi printr-un atelier de marionete, urmat de spectacolul Clovnii petrecăreți.

2 IUNIE 2023, ora 19.00, Sala de concerte Radio Cluj

EDINA & FRIENDS ÎN CONCERT. Edina Fodor, Patrik Sebestyén (Ungaria), David Luca, Călin Nistreanu, Marc Pocola. Prezintă: Bogdan Roșca-Zasmencu

(în închiderea festivalului)

Edina s-a întors din Marea-Britanie, unde a studiat jazzul și improvizația ‒ scatt ‒ sub bagheta trompetistului de jazz Martin Jones. În 2015, și-a înființat formația Edina Quartet cu care a participat la diverse festivaluri, iar din anul 2020, quartetul se numește Edina&Friends.

Patrik Sebestyén (Ungaria)

Interpret, șef de orchestră, compozitor, profesor. Conduce Sextetul Sebestyén Patrik și Chet’s Mood Trio.

David Luca, pianist clujean aflat la început de drum, a participat și a urcat pe podium la diverse concursuri individuale, cât și la diverse festivaluri de jazz.

Călin Nistreanu e originar din Chișinău, studiază vioara la Academia de Muzică Gheorghe Dima sub îndrumarea dr. lector universitar Vlad Raceu, anul 3.

Marc Pocola s-a afirmat atât ca percuționist simfonic, având multiple colaborări cu Filarmonica de Stat Transilvania, dar mai ales ca toboșar, apărând pe scena jazzului în numeroase proiecte. PERMANENȚĂ POETICĂ – întâlniri memorabile cu poeți remarcabili. Întâlniri memorabile cu poeți remarcabili.

23 mai ora 14 – Muzeul de Artă.

Laczkó Vass Róbert este actor la Teatrul Maghiar de Stat din Cluj. Calitatea în care menține „permanența poetică” la Rocada Artelor este cea de poet. Róbert reprezintă una din vocile asumate ale poeticii transilvane maghiare. Majoritatea scriitorilor de altă limbă decât cea română preferă un balans între expresia originară și traducere. Laczkó Vass Róbert este, eminamente, un poet maghiar, transilvănean.

27 mai ora 14 – Muzeul de Artă.

Ioana Vintilă este o poetă a noii expresii poetice. Ca în majoritatea cazurilor scriitorilor din România, Ioana practică o meserie de zi cu zi, e ingineră biotehnolog, și este poetă clipă de clipă. Unul din poemele ei, „odă cesiului și celor de pe urmă”, a dat naștere unei opere muzicale de excepție pentru flaut, voce și pian, compusă de Cătălina Popa – artistă de origine română ce trăiește în Suedia. Concertul face parte din Rocada Artelor.

28 mai, ora 14 – Muzeul de Artă.

Vlad Mușat este un tânăr poet descoperit de Editura Junimea. Cu accente postmoderniste, Vlad este un poet al timpului său. Nu se ferește să chestioneze provocările supraviețuirii tânărului în „satul globalist”, înnobilat – sau bruiat, depinde de perspectivă –, de moștenirea anceștrilor săi.

29 mai, ora 14 – întâlnire online.

Sorin Aurel Sandu este actor la Teatrul Stela Popescu din București. Sorin a făcut un pas curajos, formator și necesar publicând poezie în limba rromani, o limbă mai degrabă vorbită. Aflat în căutarea exprimării și afirmării culturii rromani, Sorin Aurel Sandu este un vizionar al integrării acesteia în peisajul cultural românesc și global. Militează, cu argumente de necombătut, pentru un teatru de stat rrom.

PREMIUL FESTIVALULUI ROCADA ARTELOR PENTRU POEZIE se va decerna în 15 iunie, la Botoșani, în cadrul concursului național de poezie PORNI LUCEAFĂRUL…, ediția a XLII-a, în parteneriat cu Fundația Hyperion-Caiete Botoșănene.

Festivalul Rocada Artelor 2023

INTRAREA ESTE LIBERĂ LA TOATE EVENIMENTELE FESTIVALULUI ROCADA ARTELOR

Galerie imagini

Share

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Esențiale

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.