Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Icon Film Zile si Nopti 19/05/2023
Film

„SISU” – la vânătoare de naziști cu târnăcopul

Gruia Dragomir De Gruia Dragomir
Comentarii „SISU” – la vânătoare de naziști cu târnăcopul Share „SISU” – la vânătoare de naziști cu târnăcopul
Sisu


Premieră | „SISU”- la vânătoare de naziști cu târnăcopul

Danezii și norvegienii au „hygge”, un termen care întruchipează un stil de viață confortabil și care a ajuns să semnifice, în sens larg, bunăstarea.

Finlandezii au „sisu”, un cuvânt care nu poate fi tradus într-un singur fel, dar care simbolizează tăria de voință, determinarea, perseverența și acțiunea rațională în fața adversității. Asta poate și pentru că finlandezii au o graniță mare cu Rusia.

Ce legătură are asta cu filmul nostru în care eroul ajunge să vâneze naziști cu târnăcopul? Iată!  

La sfârșitul anului 1944, în timpul Războiului din Laponia, Aatami Korpi, căutător de aur și veteran al Primului Război Sovieto-Finlandez, trăiește singur în sălbăticia îndepărtată a Laponiei, căutând aur. În cele din urmă, eforturile sale dau roade atunci când descoperă un bogat zăcământ de aur.

Adunând o cantitate mare de pepite de aur, Korpi pornește să ducă aurul în cel mai apropiat oraș, pentru a-l depune la banca de acolo. Pe drum, el întâlnește un pluton de 30 de oameni din Wehrmacht condus de nemilosul Obersturmführer SS Bruno Helldorf și de subordonatul său Wolf, care distrug așezări în timpul retragerii și au luat cu ei zeci de prizonieri.

Deși inițial Bruno și plutonul nu se interesează prea mult de Korpi, se răzgândesc când află de aurul său și încearcă să i-l ia. Dar, fără ca ei să știe, Korpi a fost un luptător priceput, poreclit „Nemuritorul”, iar încercările lor de a-l captura și de a-i fura aurul se soldează cu ciocniri brutale și extrem de sângeroase.   

Așa cum ni se arată și în trailer, înainte de a vâna naziști și de a-i omorî în cele mai sângeroase moduri, Korpi a devenit un „sisu”, un „nemuritor”, în urma acțiunilor teribile pe care armata sovietică le-a dus în țara lui.

Familia i-a fost decimată de ruși, într-un conflict care seamănă mult cu ce se întâmplă acum în Ucraina.

Primul Război Sovieto-Finlandez a izbucnit în momentul în care Uniunea Sovietică a atacat Finlanda la 30 noiembrie 1939, trei luni după izbucnirea celui de-al Doilea Război Mondial. Drept consecință, Uniunea Sovietică a fost exclusă din Liga Națiunilor la 14 decembrie. Stalin se așteptase să cucerească întreaga țară până la sfârșitul anului, dar rezistența finlandeză a zădărnicit toate planurile sovieticilor, deși aceștia din urmă își depășeau numeric inamicii în proporție de 3 la 1.

Finlanda a rezistat până în martie 1940, când țara a fost obligată să semneze un tratat de pace prin care ceda agresorului sovietic aproximativ 10 % din teritoriul național și cca 20 % din capacitățile sale industriale.

Sisu

Revenind la filmul nostru, încă din trailer el n-are cum să nu-ți aducă aminte, în cel mai bun mod, de un amestec de „Inglourious Basterds” (2009), „Polar” (2019) și „Nobody” (2021). Însă, cei care sunt familiarizați cu filmele lui Jalmari Helander îi vor recunoaște imediat stilul personal și inconfundabil.

Regia și scenariul pentru „Sisu” îi aparțin cineastului cunoscut pentru thrillerul supranatural „Rare Exports ” (2010), care are ca temă Crăciunul, și pentru filmul de supraviețuire „Big Game” (2014).

Helander are un simț aparte pentru filme de acțiune viscerale și îndrăznețe, cu premise cu totul unice și care oferă spectatorului un regal de acțiune ce mânjesc ecranul cu dâre de sânge. 

Sisu

Sisu

Sisu

Sisu

De asemenea, fanii regizorului Jalmari Helander îl vor recunoaște imediat pe actorul Jorma Tommila în rolul lui Aatami Korpi, deoarece acesta a colaborat frecvent cu Helander, apărând în ambele proiecte cinematografice menționate mai sus – „Rare Exports” și „Big Game”. De asemenea, Tommila va juca din nou alături de fiul său din viața reală, Onni Tommila, care a apărut și el și în celelalte filme.

Restul distribuției din „Sisu” este completată de Aksel Hennie (The Martian), Paul Anderson (Peaky Blinders), Jack Doolan (The Boys) și Mimosa Willamo (Aurora).

„Sisu” va avea premiera pe 26 mai în cinematografele din România și cu siguranță nu-i va lăsa indiferenți pe cei care vor veni să-l vadă pe marele ecran.  

Text de GRUIA DRAGOMIR | Premiere | Film

Citește și: VIDEODOME | “RARE EXPORTS: A CHRISTMAS TALE” (2010, r: Jalmari Helander)

Galerie imagini

Share

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.