Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 18/05/2023
Artă & Cultură / Benzi Desenate

B.D. | Un deceniu cu Comic-Con în România

Mădălina Diaconu De Mădălina Diaconu
Comentarii B.D. | Un deceniu cu Comic-Con în România Share B.D. | Un deceniu cu Comic-Con în România
Comic-Con


Un deceniu cu Comic-Con în România

Comic-Con, o marcă înregistrată și deținută de San Diego Comic-Con International (SUA), a inspirat, cu 10 ani în urmă, organizarea unui eveniment similar în Europa de Est, România fiind țara aleasă pentru acest proiect.

Din 2013, compania Yuzu Events & Kick off Events invită pe toți iubitorii culturii pop la East European Comic Con (EECC), în București (edițiile de primăvară – vară) și Cluj (o ediție de iarnă).

Pornit ca un eveniment axat în jurul benzilor desenate și al filmelor inspirate de acestea, al cărților și filmelor science fiction/fantasy, organizatorii au inclus o gamă mai largă de elemente de cultură pop și divertisment în aproape toate genurile: gaming, cultură japoneză, anime/manga, jocuri de societate, schimburi de cărți și, nu în ultimul rând, tehnologia de ultimă oră.

Comic-Con

 

Comic-Con

Banda desenată românească a fost prezentă de la prima ediție, artiștii români consacrați sau la început de drum având posibilitatea să se întâlnească cu publicul consumator al celei de a 9-a arte.

Prezenți pe Aleea Artiștilor, aceștia și-au expus sau și-au lansat revistele, albumele BD sau romanele grafice.

Nu au fost prea multe evenimente dedicate și îndreptate către autorii BD, ci de-a lungul anilor, doar câteva întâlniri, renumitele panels, cu artiștii BD, atât de populare la Comic-Con-urile din alte țări.

Comic-Con

Puiu Manu

Decanul de vârstă al BD-ului românesc, Puiu Manu, a fost prezent la toate edițiile EECC, iar dintre artiștii și autorii români de benzi desenate prezenți în cei 10 ani la East European Comic Con îi amintim pe Victor Drujiniu, Șerban Andreescu, Alexandru Ciubotariu, Mihai I. Grăjdeanu, Adrian Barbu, Alin Ivan, Cristian Dârstar, Toma Alexandru, Xenia Pamfil și alții.

Comic-Con

Comic-Con

David Lloyd

Nu au lipsit nici suprizele din domeniul BD-ului consacrat la nivel mondial, publicul bucurându-se de prezența câtorva artiști de talie internațională.

În 2018, David Lloyd, artistul care a realizat banda desenată V for Vendetta, a fost prezent la lansarea volumului tradus în limba română de editura Arthur, iar în 2019, cu ocazia Sezonul România-Franța, a fost prezent la București co-creatorul celebrei serii Rahan, Jean-François Lécureux.

Comic-Con

Comic-Con

Prin ediţia EECC de la Bucureşti, luna mai a anului 2023 marchează nu numai 10 ani de Comic-Con în România, dar și o deschidere mai largă către tot ce poate oferi cultura pop în secolul 21.

Text de Mădălina C. Diaconu | BD

Citește aici mai multe Articole din ARTĂ & CULTURĂ – B.D.

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută