Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 08/03/2021
Artă & Cultură / Benzi Desenate

BD la feminin!

Mădălina Diaconu De Mădălina Diaconu
Comentarii BD la feminin! Share BD la feminin!


BD la feminin!

Anca Georgescu – Martie

“Benzile desenate au fost mult timp un domeniu dominat de bărbați, dar nu au fost niciodată exclusiv bărbătești! Creatoare de sex feminin au existat încă de la început, ca scriitori, artiști, editori, chiar proprietari de edituri de benzi desenate. Autoarele și personajele feminine în BD sunt încă în creștere în importanță pe piața de astăzi a BD-ului, deși sunt încă în minoritate” citim într-un material publicat de womenincomics.fandom.com.

Și acum ne punem întrebarea: avem sau nu eroine în benzile desenate românești? Cu uimire, sau nu, ne vom da seama că personajele principale din BD-ul românesc sunt mai mult masculine. Dar nu este nimic nou sub soare. Portretizarea femeilor în publicațiile de benzi desenate a fost adesea subiect de controversă. Criticii au remarcat că personajele secundare, cât și personajele principale, sunt mult mai supuse stereotipurilor de gen, feminitatea și caracteristicile sexuale având o prezență mai mare în caracterul lor general.

În lucrarea sa “Reprezentări ale grupurilor de femei și minorități în benzi desenate”, Laticia Marshall de la San Jose State University notează:

“Publicațiile de benzi desenate sunt un produs cultural care implică mulți actori când vine vorba de reprezentarea femeilor și a minorităților. Pentru cercetarea mea, am folosit metoda de analiză textuală și conceptul de intersecționalitate pentru a examina aspectele culturale și istorice din cadrul personajelor reprezentate în publicațiile de benzi desenate. De-a lungul acestei cercetări, am constatat că acțiunile, actorii culturali sunt cei care au determinat direcțiile pe care personajele și acțiunile lor iau viață în diferitele povești în benzi desenate. Am ajuns să înțeleg că reprezentările femeilor și ale minorităților în aceste publicaţii se bazează pe concepte ale normelor culturale, așteptărilor și chiar a stereotipurilor din jurul modului în care aceste grupuri sunt privite în societate, de-a lungul timpului.”

Majoritatea eroinelor feminine din cărțile de benzi desenate sunt doar personaje secundare, lucru ce a dus, în timp, la dezbateri pe motivul că lipsa cititorilor de sex feminin se datorează numărului mare de scenariști de sex masculin în industria publicațiilor de benzi desenate, unde, și partea artistică (artiștii, autorii BD) este dominată tot de bărbați, din cauza lipsei reale a interesului femeilor pentru benzi desenate.

“Benzile desenate au avut întotdeauna dificultăți în menținerea nu numai a unui cititor feminin, ci și a personajelor feminine” notează Jennie Whitwood în studiul său The changing role of women in comic books, publicat de Den Of Geek. “În timp ce benzile desenate romantice destinate adolescenților au prosperat în urmă cu zeci de ani, iar în prezent milioane de cărți manga sunt vândute unui public feminin și fun otaku entuziaste, editorii de benzi desenate cu supereroi s-au străduit să ofere în mod constant benzi desenate atrăgătoare care să încânte cititoarele sau să prezinte supereroine. Sunt necesare două lucruri pentru a obține o adevărată calitate în benzile desenate cu supereroine: o linie argumentală bună care nu recurge la povestiri axate pe genul personajului, și personaje feminine care au valori esențiale, consistente și se îmbracă și acționează cu mintea lor. Deocamdată, se pare că integrarea vocii feminine în benzi desenate ca supereroine, este încă la fel de provocatoare ca oricând, dar există semne de schimbare pozitivă. Unele benzi desenate foarte bune care prezintă femei, obțin succesul public și critic. Mai crucial decât oricând, schimbarea trebuie să fie condusă de cititori pentru a menține atât autoarele cât și personajele feminine în benzile desenate de masă.”

Revin pe plaiuri mioritice unde nu-mi doresc să fac o analiză sau un istoric al BD-ului feminin din punct de vedere al subiectelor (scenariilor) sau al artiștilor și autorilor bd, ci mai degraba să punctez câteva personaje și autoare de benzi desenate din România, ca un omagiu adus sexului frumos, în luna martie.

BD la feminin!

Livia Rusz

BD la feminin!

Anamaria Lemnaru

BD la feminin!

  Șleam Georgiana

Mulți dintre noi au crescut cu frumoasele ilustrații și benzi desenate ale talentatei autoare Livia Rusz (ex.“Aventurile lui Mac”) și cu renumitele desene animate “Mihaela” de Nell Cobar. Generația nouă vine cu nume care reușesc, mai mult sau mai puțin, să publice benzi desenate, interesul scăzut fiind de data aceasta nu din partea cititorilor, ci din partea editorilor și editurilor care preferă să plătească pachete de drepturi de publicare ale unor BD-uri din alte țări, fiind mult mai ieftin decât să plătească un autor sau autoare autohtonă, care, ce-i drept, ar merita un onorariu mult mai mare decât taxele cărților traduse la kg. Așadar tinerele la care fac referință sunt Adriana Gheorghe, Sorina Vasilescu, Anamaria Lemnaru, Andreea Chirică, Elena Ciolacu, Alexandra Gold, Maria și Ileana Surducan, Xenia Pamfil, Alexandra Măndoiu, Veronica Solomon, Șleam Georgiana și, nu în ultimul rând, Anca Georgescu, poate una dintre cele mai talentate, păstrând un stil realist într-o lume digitală.

BD la feminin!

Anca Georgescu

„Am absolvit Universitatea de Arte Nicolae Grigorescu în 2002, specializarea grafică de șevalet” declara Anca Georgescu într-un interviu acordat revistei BD Historia. „De când mă știu desenez. Mereu m-am ținut de glume, începând prin a o caricaturiza pe una dintre bunicile mele (nu, nu s-a amuzat deloc pentru că la vremea respectivă aveam cam 5 ani iar caricatura era un mod de a mă răzbuna pe ea, pentru te miri ce jucărie nu mi-o fi cumpărat). Tot timpul am desenat din imaginație, din memorie. Copiatul nu s-a lipit de mine. Îmi amintesc ce ne spunea profu’ de anatomie din facultate:’Scopul studiului după model este să puteți desena corect, din memorie, orice.’ Până-n acest moment, banda desenată a rămas pentru mine un hobby. Nu am publicat un album sau un roman grafic încă, pentru că majoritatea desenelor mele au/aveau un caracter personal. Am publicat în schimb în reviste BD și am participat la expoziții de grup (salon sau festival BD). Sunt într-o veșnică pasă de ‚inventariere’ a unor amintiri…. pentru a mi le scoate din sistem’ astfel, și a nu trăi în trecut.”

BD la feminin!

Cât despre personajele feminine în BD-ul românesc, aici chiar avem de suferit, acestea fiind foarte rar aduse în prim plan. Ne salvează Otilia din “Enigma Otiliei”, benzi desenate de M.I. Grăjdeanu, “Matilda” din romanul grafic al Adrianei Gheorghe, “Fetița de la școala 8” de R. Dudulescu și personajul feminin din “Întîlnire în spațiu”, benzi desenate de Valentin Tănase.

BD la feminin!

“Enigma Otiliei”, de M.I. Grăjdeanu

BD la feminin!

“Matilda” din romanul grafic al Adrianei Gheorghe

BD la feminin!

 “Fetița de la școala 8” de R. Dudulescu

BD la feminin!

“Întîlnire în spațiu”, benzi desenate de Valentin Tănase

Și acestea sunt doar câteva exemple. O cercetare mai amplă, cu siguranță va aduce la suprafață și alte autoare și personaje feminine, cărora le urăm LA MULȚI ANI în luna lui Mărțișor.

NOTĂ: “Benzile desenate există ca suport tipărit de aproape 200 de ani. În tot acest răstimp, forma de artă a evoluat la fel de mult ca orice altă zonă a culturii pop. Cu toate acestea, este discutabil faptul că niciun alt mediu nu a avut un impact atât de mare în lumea divertismentului modern ca și cărțile de benzi desenate, în special în ultimii 20 de ani. Nu literatura, nu teatrul, nu jocurile video, ci benzile desenate. La urma urmei, lumea supereroilor este cea care constituie bazele ultimului deceniu de la Hollywood. Ceea ce anterior era considerat doar un domeniu de geek, a schimbat lumea și asta nu se limitează la super-eroi. Există benzi desenate care au câștigat Premiul Pulitzer sau benzi desenate care au fost în fruntea luptei împotriva cenzurii, au fost mijloacele alese de memoriști și de pionieri radicali și politicieni deopotrivă. Și chiar și aşa, unii dintre noi încă trebuie să lupte împotriva cinicilor care nu cred că benzile desenate sunt o adevărată artă.” (Fangrrls Staff, SyFy Wire)

Ca un omagiu adus benzilor desenate realizate de femei dar și a benzilor desenate în care personajele principale sunt femei, ziarul The Guardian publica anul trecut un amplu articol făcând referire și la o expoziție online. “Lumea cărților de benzi desenate, atât pe print, cât și în afara lui, este una care de obicei este dominată de bărbați. Este o înclinație de gen inevitabilă, dar ceea ce este împins în prim plan, ascunde adesea o bogăție de talente feminine trecute cu vederea. Într-o expoziție online, este sărbătorită munca de la sfârșitul secolului al XIX-lea până în prezent, a 50 de femei active în domeniul benzilor desenate.” (The Guardian – ‘They were forgotten’: the great female cartoonists who have been overlooked)

BD la feminin!

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută