Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 16/05/2023
Artă & Cultură / Performing arts

Marele pianist Valentin Gheorghiu sărbătorit la Filarmonica “George Enescu”

Redacția Online Zile și Nopți De Redacția Online Zile și Nopți
Comentarii Marele pianist Valentin Gheorghiu sărbătorit la Filarmonica “George Enescu” Share Marele pianist Valentin Gheorghiu sărbătorit la Filarmonica “George Enescu”
Marele pianist Valentin Gheorghiu sărbătorit la Filarmonica "George Enescu"


Marele pianist Valentin Gheorghiu sărbătorit la Filarmonica “George Enescu”

Cu ocazia împlinirii vârstei de 95 de ani, muzicianul Valentin Gheorghiu va fi celebrat de către Filarmonica “George Enescu” prin concertele desfăşurate joi, 18 mai şi vineri, 19 mai 2023, de la ora 19, la Ateneul Român. Născut în 1928, la Galaţi (în 21 martie, aceeaşi zi a anului ca şi Bach), Valentin Gheorghiu a urmat Academia Regală de Muzică din Bucureşti şi Conservatorul din Paris. A debutat ca solist concertist la vârsta de 15 ani, cu legendarul George Georgescu la pupitrul dirijoral.

De foarte tânăr, a devenit solist al Filarmonicii (1950) şi a realizat turnee de răsunet. Valentin Gheorghiu se bucură de prestigiu nu  doar ca solist concertist, ci şi în calitate de partener cameral: Trio Bucureşti, alcătuit împreună cu fratele său, violonistul Ştefan Gheorghiu şi cu violoncelistul Radu Aldulescu, a fãcut epocă. Muzician polivalent, de primă mărime, Valentin Gheorghiu s-a afirmat ca pianist şi, nu în ultimul rând, compozitor.

Pentru Concertul său pentru pian a fost distins cu Premiul “George Enescu” al Academiei Române. Compus în 1959, Concertul pentru pian şi orchestră de Valentin Gheorghiu a fost interpretat în primă audiţie de către autor, la Festivalul Ïnternaţional “George Enescu” din 1961, cu dirijorul George Georgescu.

Despre această lucrare, considerată o reuşită majoră a literaturii româneşti concertante, solista Luiza Borac ne-a mărturisit: “Ma simt deosebit de onorată să cânt din nou Concertul pentru pian şi orchestră de Valentin Gheorghiu, în special cu ocazia aniversării sale de 95 ani. Valentin Gheorghiu este, fără îndoială, una dintre cele mai mari personalităţi ale muzicii româneşti: a fost recomandat la Paris de însuşi marele George Enescu.

La ceas aniversar, Filarmonica George Enescu, alături de dirijorul Charles Olivieri-Munroe şi cu mine vom fi fericiţi să îl felicităm muzical pe domnul Valentin Gheorghiu, interpretându-i Concertul pentru pian, această minunată lucrare inspirată de poemul eminescian Luceafărul”.

În deschiderea programului, Orchestra Simfonică şi Corul Filarmonicii “George Enescu”, sub bagheta dirijorului canadian Charles Olivieri-Munroe, vor interpreta Te Deum de Antonin Dvorak, avându-i ca solişti pe soprana Evgeniya Sotnikova şi pe baritonul Alexandru Chiriac. Dirijorul Corului: Iosif Ion Prunner. După pauză, publicul este invitat să audieze „A cincea” de Beethoven, simfonia care s-a înrădăcinat în percepţia publicului drept poate cea mai reprezentativă imagine a muzicii înseşi, a forţei de expresie care transcende limitele orchestrei, a măreţiei traduse în formă sonoră.

Marele pianist Valentin Gheorghiu sărbătorit la Filarmonica "George Enescu"
Valentin Gheorghiu, 2015

Ateneul Român
Joi, 18 mai  2023, ora 19
Vineri, 19 mai 2023, ora 19

VALENTIN GHEORGHIU 95

Orchestra Simfonică şi Corul Filarmonicii “George Enescu”

Dirijor: CHARLES OLIVIERI-MUNROE

Program

Antonin Dvorak – Te Deum pentru cor și orchestră

Soliști:

EVGENIYA SOTNIKOVA – soprană

ALEXANDRU CHIRIAC – bariton

Dirijorul corului: IOSIF ION PRUNNER

Valentin Gheorghiu – Concertul pentru pian și orchestră

Solistă: LUIZA BORAC

Ludwig van Beethoven – Simfonia nr. 5, în do minor, op. 67

Mai multe informații despre acest concert pot fi găsite aici.

Marele pianist Valentin Gheorghiu sărbătorit la Filarmonica "George Enescu"

Prețurile biletelor sunt:

  • Categoria I: 120 lei
  • Categoria II:  10 lei
  • Categoria III: 100 lei

 

Biletele se pot cumpăra de la Casa de Bilete a Ateneului Român (Program: marți – vineri 12:00 – 19:00. Plata doar în numerar. Telefon: 021.315.68.75) sau online, accesând site-ul www.fge.org.ro  – secțiunea „Calendar”.

Galerie imagini

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută