Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 10/05/2023
Artă & Cultură / Art Expo Viața Orașului

Noaptea Europeană a Muzeelor 2023 la Brașov

Redacția Online Zile și Nopți De Redacția Online Zile și Nopți
Comentarii Noaptea Europeană a Muzeelor 2023 la Brașov Share Noaptea Europeană a Muzeelor 2023 la Brașov
Noaptea Europeană a Muzeelor 2023 Brașov


Noaptea Europeană a Muzeelor 2023 la Brașov

Iată o listă cu câteva sugestii pentru Noaptea Muzeelor la Brașov:

Turnurile și Bastioanele din Cetatea Brașovului

Noaptea Europeană a Muzeelor 2023 Brașov
Foto Gabriel Bălănescu

Centrul Cultural Apollonia Hirscher vă invită în Noaptea Muzeelor (13 mai, 18:00 – 24:00) la Turnurile și Bastioanele din Cetatea Brașovului: Turnul Negru, Turnul Alb, Poarta Ecaterinei, Turnul Vânătorilor, Turnul Lemnarilor, Turnul Artelor. Veți descoperi magia frumosului prin activități și expoziții de pictură, grafică, sculptură, fotografie, artă decorativă, artă digitală, literatură, arhitectură, cinematografie, dans, muzică, precum și ateliere interactive pentru copii și adulți.

Muzeul Amintirilor din Comunism

Cine este Moș Gerilă? De ce țineau bunicii spray-uri goale în vitrina din sufragerie? De ce aveam toți câte un pește pe televizor? Ce este un alendelon? De ce încă se mai duc bătrânii cu ploconul la doctor? Vino între 19:00 și 00:00, la Muzeul Amintirilor din Comunism, să afli într-o manieră creativă răspunsurile la aceste întrebări, cât și alte detalii privind anii regimului, totul prin amintiri și povești.

Casa Mureșenilor Brașov

Muzeul Casa Mureșenilor propune vizitatorilor expozițiile: „Dinastia Mureșenilor” (expoziție permanentă) şi „Fereastra doctorului Honigberger” – expoziție de pictură și fotografie realizată de arh. Teofil Mihăilescu (expoziție temporară). Între orele 19.00-22.30, în interiorul muzeului vor avea loc concerte.

Casa Ștefan Baciu Brașov

Casa memorială Ștefan Baciu, primul muzeu din România dedicat memoriei unui român din diaspora, Ștefan Baciu (1918-1993), poet, memorialist, ziarist, diplomat, profesor universitar stabilit mai întâi în Brazilia, apoi în SUA, propune vizitatorilor expoziția permanentă dedicată familiei Baciu. Între 19.00-22.30 vor avea loc concerte, acțiuni performative și jocuri educative.

Muzeul de Artă Brașov – Capodopere în prim-plan

Muzeul de Artă aduce în atenția publicului 17 artiști români contemporani în expoziția „Predicțiile Pământului. Despre gândirea și practica ecologică”. Artiștii, împreună cu studenți UVT Arte și UNArte, abordează un subiect deosebit de important și încearcă să înțeleagă natura, ecosistemele, pericolele pentru mediu și provocările ecologice actuale.

Muzeul Civilizației Urbane a Brașovului

Noaptea Europeană a Muzeelor 2023 Brașov

Muzeul Civilizației Urbane a Brașovului așteaptă vizitatorii cu expoziția permanentă, care ilustrează atât activitățile specifice unui oraș comercial, cât şi modul de locuire al brașovenilor din secolele XVII-XIX. La mansarda muzeului se află expoziția temporară „Tradițiile Junilor din Șchei și Brașovechi – Centenarul Societății Junilor Dorobanți”, ce valorifică moștenirea culturală a Junilor brașoveni.

Casa Sfatului

Noaptea Europeană a Muzeelor 2023 Brașov

Muzeul Județean de Istorie Brașov vă așteaptă la „Noaptea Muzeelor la Casa Sfatului” între orele 18:00-24:00. Pe lângă farmecul Casei Sfatului pe timp de noapte, vă veți putea bucura și de expozițiile de la parter, „Identitatea istorică a Brașovului” și „Brașoveniile”. La etaj veți putea descoperi expozițiile „Brașov 1987”, „Scrisoarea lui Neacșu se întoarce la destinație”, „1922. Anul Încoronării” și „Râsul în grup”, de Costel Pătrășcan!

Noaptea Europeană a Muzeelor 2023 Brașov

Despre Noaptea Europeană a Muzeelor

Noaptea Europeană a Muzeelor este un eveniment cultural care are loc anual în mai multe țări din Europa. Scopul acestui eveniment este de a promova și de a aduce mai aproape de public patrimoniul cultural și artistic al Europei, prin intermediul muzeelor și instituțiilor culturale.

Evenimentul are loc într-o seară, de obicei într-o sâmbătă, când muzeele și alte instituții culturale își deschid porțile în mod special și oferă acces gratuit sau la prețuri reduse la colecțiile lor permanente sau la expoziții temporare. În timpul Nopții Europene a Muzeelor, vizitatorii au oportunitatea de a explora și de a descoperi diferite aspecte ale culturii, istoriei, artei și științei prin intermediul expozițiilor, ghidajelor tematice, prezentărilor speciale și a altor activități organizate.

Acest eveniment cultural a fost inițiat în 2005 de către Ministerul francez al Culturii și Comunicării, iar de atunci a devenit din ce în ce mai popular, extinzându-se la nivel european. Noaptea Europeană a Muzeelor este considerată a fi un moment de celebrare a patrimoniului cultural comun al Europei și de promovare a accesului la cultură pentru toți.

Printre activitățile desfășurate în timpul Nopții Europene a Muzeelor se numără concerte, spectacole de teatru, proiecții de film, ateliere pentru copii și adulți, prezentări ale colecțiilor, tururi ghidate și multe altele. Evenimentul atrage un număr mare de vizitatori, oferind o atmosferă animată și oportunități unice de interacțiune cu artă și cultură.

Galerie imagini

Share

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Esențiale

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.