Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 03/05/2023
Artă & Cultură / Performing arts

Clarinetistul Petru Pane și soprana Maria Georgiana Dumitru – protagoniști ai Stagiunii de marți seara

Redacția Online Zile și Nopți De Redacția Online Zile și Nopți
Comentarii Clarinetistul Petru Pane și soprana Maria Georgiana Dumitru – protagoniști ai Stagiunii de marți seara Share Clarinetistul Petru Pane și soprana Maria Georgiana Dumitru – protagoniști ai Stagiunii de marți seara
Clarinetistul Petru Pane și soprana Maria Georgiana Dumitru – protagoniști ai Stagiunii de marți seara


Clarinetistul Petru Pane și soprana Maria Georgiana Dumitru – protagoniști ai Stagiunii de marți seara

Stagiunea de marți seara programează, în serile de 9 și 16 mai 2023, ora 19.00, două recitaluri ce vor fi susținute, pe scena sălii mici a Ateneului Român, de clarinetistul Petru Pane – alături de pianistul Andrei Licareț – și de soprana Maria Georgiana Dumitru, acompaniată la pian de Andreiana Roșca-Geamănă (invitat – tenorul  George Ionuț Vîrban).

În vârstă de doar 18 ani, Petru Pane s-a remarcat în competiții naționale și internaționale, unde a obținut peste 15 premii, dintre care amintim Premiul I la concursurile Sava Dimitrov(Sofia) USA International Music Competition (Atlanta, SUA), Swiss International Music Competition (Lugano, Elvetia), Caneres International Music Competiton (Vienna, Austria) ș.a.

Clarinetistul Petru Pane și soprana Maria Georgiana Dumitru – protagoniști ai Stagiunii de marți seara
Clarinetistul Petru Pane

Elev în clasa a XII-a la Colegiul Național de Muzică „George Enescu”, clasa prof. Ovidiu Caplescu, tânărul instrumentist se perfecționează și în cadrul unor cursuri de măiestrie susținute de artiști prestigioși, cum sunt: Emil Vișenescu (București), Fabio di Casola (Zurich), Florent Héau (Tibor Varga Academy, Sion), Spyros Mourikis (Atena), Tibor Reman (UdK Berlin), Tomaz Mocilnik (Frankfurt), Hermann Stepansson (Stockholm), Nicolas Baldeyrou (Lyon).

Petru Pane  a fost invitat să cânte ca solist concertist alături de orchestre din România și Moldova și a susținut recitaluri la București, Londra și Berlin. Este bursier UNIMIR (2021-2022), câștigătorul bursei SoNoRo în cadrul concursului Moștenitorii României Muzicale (2022) și  al  premiului Career Project Prize oferit de Academia Tiziano Rosetti (Lugano 2023).

Cu o activitate solistică și camerală susţinută în orașe importante din Europa şi din Statele Unite (Paris, Vendôme, Santander, Berlin, Würzburg, Londra, Roma, Lucca, Livorno, Salonic, Copenhaga, Istanbul, Praga, Tel-Aviv, Varşovia, Bruxelles, Madrid, New York, Washington D.C., Boston, Houston), pianistul Andrei Licareț s-a bucurat de aprecierea publicului, a presei de specialitate și a  unor muzicieni renumiți, precum Leon Fleisher, Menahem Pressler, Richard Goode, Dmitri Bashkirov, Dominique Merlet sau Valentin Gheorghiu.

Este deținător al Premiului I la concursurile Jeunesses Musicales şi Bucureşti Yamaha, al Premiului Lory Wallfisch și laureat al Concursului Tel-Hai şi al Concursului Concertelor Shreveport. A concertat alături de ansamblurile orchestrale din Lübeck, Würzburg, Cagliari şi Mexico City, unde a colaborat cu dirijori precum Vladimir Jurowski, Cristian Mandeal, Horia Andreescu, Cristian Măcelaru, Gerd Schaller, Jin Wang, Arnold Ostman, sau  Justus Franz. Pianistul a realizat înregistrări la Radiodifuziunea Română cu lucrări de Mozart, Beethoven, Brahms, Chopin şi Ravel.

Clarinetistul Petru Pane și soprana Maria Georgiana Dumitru – protagoniști ai Stagiunii de marți seara

Detalii despre recitalul din 9 mai, aici.

Maria Georgiana Dumitru este masterand al Universității Naționale de Muzică București, clasa conf. univ. dr. Mariana Colpoș. A fost bursier Erasmus + și s-a perfecționat în muzică veche în cadrul proiectului VOXearlyMUS la Conservatoarele din Parma și Urbino și a participat la cursuri de măiestrie vocală și de muzică de cameră susținute de mezzo-soprana Viorica Cortez, soprana Nelly Miricioiu, prof. univ. dr. Verona Maier, tenorul Teodor Ilincăi etc. Este l aureată a Concursului Internațional „ George Enescu”, de la Paris, a Concursul Internațional de la Oradea (2022) și a mai multor competiții și olimpiade naționale. A fost timp de trei ani bursier al Fundației Regale Margareta a României, în cadrul programului „Tinere Talente” și pentru doi ani al UNIMIR.

Clarinetistul Petru Pane și soprana Maria Georgiana Dumitru – protagoniști ai Stagiunii de marți seara

Pentru recitalul din 16 mai, Georgiana îl va avea invitat pe tenorul George Ionuț Vîrban (München), iar programul va cuprinde arii și duete din opere de Wolfgang Amadeus Mozart , Charles Gounod, Reynaldo Hahn, Ernest Chausson, Max d’Ollone, Xavier Leroux, Giuseppe Verdi. La pian: Andreiana Roșca-Geamănă

Detalii pot fi găsite aici.

Biletele se pot cumpăra de la Casa de Bilete a Ateneului Român (Program: Marți – Vineri 12:00 – 19:00, Telefon: 021.315.68.75. Plata doar în numerar) sau Online, accesând site-ul www.fge.org.ro – secțiunea „Calendar“.

Stagiunea de marți seara  este un proiect care a luat naștere în anul 2008 și este realizat în parteneriat cu Radio România Muzical. A fost creat, în principal, cu intenția de a susține și a prezenta publicului tineri muzicieni români care s-au remarcat în competiții internaționale, sau care se află la studii în străinătate.

Galerie imagini

Share

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Esențiale

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.