Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Icon Film Zile si Nopti 26/04/2023
Film

Tematic | „Atenție, turbulențe!” [Mistere aviatice transpuse pe ecran]

Anamaria Grumeza De Anamaria Grumeza
Comentarii Tematic | „Atenție, turbulențe!” [Mistere aviatice transpuse pe ecran] Share Tematic | „Atenție, turbulențe!” [Mistere aviatice transpuse pe ecran]


Mistere aviatice transpuse pe ecran – „Atenție, turbulențe!”

În ultimii ani, fascinația oamenilor pentru poveștile cu și despre dezastre aviatice a crescut considerabil, asta pentru că am început să călătorim frecvent cu acest mijloc de transport, dar și pentru că industria cinematografică recentă a explorat mult subiectul.

Vorbim astăzi, așadar, despre câteva cazuri uimitoare de dispariții sau prăbușiri aviatice, ajunse şi pe ecrane, mici sau mari.

Zborul 370 al Malaysia Airlines

Mistere aviatice transpuse pe ecran

Probabil cel mai mare mister aviatic va rămâne dispariția avionului Boeing 777, ce a decolat pe 8 martie de pe Aeroportul Internațional din Kuala Lumpur, dar care nu a ajuns niciodată la destinație, care ar fi trebuit să fie Beijing. Nu a fost găsit corpul niciunuia dintre cei 239 de oameni care se aflau la bordul aeronavei și nici rămășițe din acesta, ceea ce a adâncit misterul.

În serialul lansat relativ recent pe Netflix, intitulat MH370 Avionul care a dispărut, puteți afla mai în detaliu întreaga poveste a acestui zbor nefinalizat.

Zborul 571 al Forțelor Aeriene Uruguayene

Mistere aviatice transpuse pe ecran

Ne întoarcem cu câteva zeci de ani în urmă, în 1972, mai exact, când acest avion, cunoscut și ca „Miracolul din Anzi”, cu 40 de pasageri la bord, inclusiv membri ai echipei de rugby din Uruguay și cinci membri ai echipajului, a dispărut în timp ce traversa munții Anzi. Trecuseră 72 de zile de la incident, timp în care toți cei aflați la bord erau considerați decedați, când miracolul se întâmplă: apar 16 supraviețuitori ai zborului, care au povestit la ce lucruri terifiante au recurs pentru a supraviețui.

În filmul Alive, din 1993, puteți viziona transpunerea poveștii într-un material prin care să înțelegeți mai bine cum au stat lucrurile.

Zborul Ameliei Earhart

Mistere aviatice transpuse pe ecran

Fiind prima femeie care a pilotat un avion, pentru aceasta, ultimul zbor a fost pe 2 iulie 1937, când ea și navigatorul Fred Noonan au decolat din Lae, Noua Guinee, cu un Lockheed Electra 10E, într-una dintre ultimele etape ale zborului lor în jurul lumii, cu destinația Insula Howland, Oceanul Pacific. Aceștia nu au ajuns însă acolo și nici nu s-a mai auzit de ei, nefiind găsite nici rămășițele lor, nici ale avionului, în ciuda căutărilor intense care avuseseră loc.

S-a realizat un film și după acest caz, intitulat Amelia Earhart: Ultimul Zbor (1994).

Zborul 447 al Air France

Mistere aviatice transpuse pe ecran

În 2009, zborul Air France 447 de la Rio de Janeiro către Paris s-a prăbușit în Oceanul Atlantic, ucigând toți cei 216 pasageri și cei 12 membri ai echipajului de la bord. Motivul prăbușirii a fost un mister până când datele de zbor din cutia neagră, recuperată de pe fundul oceanului, au arătat că aparatele de înregistrare a vitezei ale aeronavei au înghețat în timpul unei furtuni. Căutarea a costat 31 de milioane de euro și a durat aproape doi ani.

Pentru a afla mai multe, puteți viziona filmul din 2010, Pierdut: Misterul zborului 447.

Text de Anamaria Grumeza | Filme | Opinii

Galerie imagini

Share

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.