Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 13/04/2023
Evenimente

Interviu cu Ovidiu Dragoman, managerul Teatrului de Balet Sibiu: ”Readucem spectacolele în Piața Mare după o pauză de trei ani”

Zile și Nopti Sibiu De Zile și Nopti Sibiu
Comentarii Interviu cu Ovidiu Dragoman, managerul Teatrului de Balet Sibiu: ”Readucem spectacolele în Piața Mare după o pauză de trei ani” Share Interviu cu Ovidiu Dragoman, managerul Teatrului de Balet Sibiu: ”Readucem spectacolele în Piața Mare după o pauză de trei ani”


Interviu cu Ovidiu Dragoman, despre cum au decurs cei 15 ani de când a înființat Teatrul de Balet Sibiu și planurile pentru 2023: ”Readucem spectacolele în Piața Mare după o pauză de trei ani”

 

Anul acesta se împlinesc 15 ani de când ați înființat Teatrul de Balet Sibiu. Cu ce gânduri priviți retrospectiv spre toată această perioadă?

Acești 15 ani par să fi trecut în doar câteva clipe. Știu că pare un clișeu, dar au fost 15 ani plini, efervescenți, bogați în evenimente, în care am pus în scenă la Sibiu toate titlurile importante din baletul clasic: Lacul Lebedelor, Spărgătorul de Nuci, Don Quijote, Bayadera, Giselle, Frumoasa din Pădurea Adormită, Alba ca Zăpada etc, dar în care am produs și multe spectacole de balet neoclasic, dans contemporan sau teatru-dans, 15 ani în care compania de balet a crescut mult și a devenit cu fiecare an tot mai apreciată de publicul din Sibiu și nu numai. Am început în 2008 cu doar 10 dansatori și am ajuns astăzi să avem o trupă formată din 38 de dansatori de pe tot mapamondul. Suntem prima companie internațională de dans din România și cred, fără lipsă de modestie, că suntem cea mai activă și apreciată companie de dans din țară, atât în ce privește numărul de premiere prezentate publicului în fiecare an, cât și în ce privește turneele și deplasările în țară și străinătate sau proiectele și programele derulate. Pentru o companie atât de tânără de dans, numărul mare de turnee internaționale pe care le-am avut, în țări precum Coreea de Sud, Belgia, Olanda, Turcia, Franța, Germania, SUA, Japonia, dar și toate spectacolele de la Sibiu pe care le dansăm de cele mai multe ori cu casa închisă, sunt cea mai bună confirmare a calității tehnice și artistice a trupei de la Sibiu.

 

Care sunt planurile baletului din Sibiu pentru anul 2023? Ce titluri noi veți aduce publicului?

Am început anul în Belgia, unde am prezentat publicului în cadrul unui amplu turneu încept în decembrie 2022, spectacolele ”Spărgătorul de nuci” și ”Alba ca Zăpada”. La Sibiu, am continuat cu o serie de spectacole pentru publicul tânăr, prezentate la matineu, în ianuarie ”Spărgătorul de nuci” și în aprilie ”În numele bucuriei”, iar acum trupa repetă pentru primele două premiere ale acestui an ”One way ticket / Un bilet dus”, realizat de Sandra Mavhima, spectacol de dans contemporan inspirat de tema migrației și ”Tango”, realizat de Amalia Mîndruțiu și Beatrice Rancea, un spectacol omagiu adus tango-ului argentinian, cu o emoție absolut unică, în care îi vom avea alături și pe muzicienii Filarmonicii de Stat Sibiu, dar și artiști de operă din țară. Anul acesta va fi și primul an, după pandemie, când vom reveni în Piața Mare, cu un spectacol de balet în aer liber, în închiderea stagiunii. Pentru anul acesta pregătim publicului pentru Piața Mare, premiera ”Rigoletto”, în coregrafia lui Valentin Barteș, spectacol care va aduce peste o sută de artiști pe scena Pieței Mari.

 

Repertoriul TBS s-a schimbat mult în ultimii ani. Produceți și foarte multe spectacole de dans contemporan în prezent, față de acum 15 ani. În ce fel s-a schimbat publicul TBS în tot acest timp?

Un efort constant, încă de la începuturile TBS, acum 15 ani, a fost acela de formare a publicului. Dacă în primii ani de activitate repertoriul nostru era aproape integral format din spectacole de balet clasic, astăzi prezentăm cu același succes și producții de balet neoclasic, dans contemporan și teatru-dans. Publicul nostru s-a format și a crescut o dată cu noi. Rezultatul demersurilor noastre de a atrage un nou public, se vede în fiecare seară când dansăm. Avem astăzi nu doar un public foarte tânăr, față de momentul de început al activității, dar dansăm de cele mai multe ori cu casa închisă.

 

Interviu de RĂZVAN SĂDEAN

Galerie imagini

Share

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Esențiale

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.