Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 06/04/2023
Artă & Cultură / Art Expo

THE ROSSETTIS – o abordare revoluționară a vieții

Teodora Bratu De Teodora Bratu
Comentarii THE ROSSETTIS – o abordare revoluționară a vieții Share THE ROSSETTIS – o abordare revoluționară a vieții
THE ROSSETTIS


Familia Rossetti a condus o contracultură progresistă, îmbinând trecutul și prezentul pentru a reinventa arta și viața într-o lume modernă, aflată constant în mijlocul unei schimbări rapide. Copiii unui exilat revoluționar italian, au crescut la Londra într-o familie erudită și și-au început cariera artistică încă din adolescență. Dante Gabriel Rossetti, Christina Rossetti și Elizabeth Siddal au abordat viața, iubirea și arta într-un mod revoluționar pentru perioada în care au trăit și asta vom avea ocazia să vizionăm, în perioada 6 aprilie – 24 septembrie 2023, la muzeul Tate Britain din Londra.

Expoziția The Rossettis urmărește romantismul și radicalismul generației Rossetti, prin și dincolo de anii prerafaeliți, printr-o colecție de 150 de picturi și desene, precum și fotografii, design, poezie și multe altele.

THE ROSSETTIS - o abordare revoluționară a vieții
Dante Gabriel Rossetti, La Ghirlandata

Arta lui Gabriel Charles Dante Rossetti, caracterizată prin senzualitate și revizionism medieval, a inspirat următoarea generație de artiști și scriitori, în special pe William Morris și Edward Burne-Jones, dar și pe simboliștii europeni. Un precursor important al mișcării estetice, este de cele mai multe ori amintit ca fondator al Pre-Raphaelite Brotherhood (Frăția Prerafaelită), în 1848, împreună cu William Holman Hunt și John Everett Millais. Numele ales se referea la opoziția grupului față de promovarea de către Academia Regală a maestrului renascentist Rafael.

Inspirați de teoriile lui John Ruskin, care îi îndemna pe artiști să „meargă spre natură”, ei credeau într-o artă a subiectelor serioase tratate cu realism maxim. Temele lor principale au fost inițial religioase, dar au folosit și subiecte din literatură și poezie, în special cele legate de dragoste și moarte. Erau revoltați împotriva trivialității picturii de gen, extrem de populare în epocă, preferând să exploreze problemele sociale moderne. Lucrări precum „Found begun” (1854) a lui Dante Gabriel, „Lady Clare” (1857) a lui Elizabeth Siddal și faimosul poem al Christinei, „The Goblin Market” (1859), vor arăta modul în care aceștia au pus sub semnul întrebării dragostea într-o lume inegală și materialistă.

THE ROSSETTIS - o abordare revoluționară a vieții
Dante Gabriel Rossetti, Paolo and Francesca da Rimini, © Tate

The Rossettis este prima retrospectivă a lui Dante Gabriel Rossetti la Tate și cea mai mare expoziție a tablourilor sale emblematice din ultimele două decenii. Va fi, de asemenea, prima retrospectivă completă a lui Elizabeth Siddal din ultimii 30 de ani, prezentând picturi în acuarelă rare și desene importante.

» Vezi alte articole din capitolul Artă & Cultură

Galerie imagini

Share

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Esențiale

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.