„Cancer, Coregrafiat” – Cancerul devine dans în spațiul AREAL și are premieră la New York
În aceste zile se lucrează intens la noua premieră coregrafică „Cancer, Coregrafiat” – un spectacol de dans contemporan realizat de coregraful Cosmin Manolescu și coprodus de Fundația Gabriela Tudor, ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București şi Institutul Cultural Român New York, proiect cultural cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național.
Proiectul, inițiat de dramaturga Cătălina Florescu, are la bază textul dramatic Cancer Choreographed și a demarat anul trecut la AREAL, în cadrul unei rezidențe de cercetare coregrafică. Întregul proces de lucru, propus în scenă de coregraful Cosmin Manolescu într-o variantă modificată și participativă față de textul inițial, trimite publicul într-o zonă dificilă a întâlnirii cu cancerul – întâlnire adusă cu emoție în scenă alături de coregrafa Cristina Lilienfeld și o echipă interdisciplinară formată din compozitoarea Sabina Ulubeanu, designerul video Cinty Ionescu, artistul interdisciplinar Alexandros Raptis și navigatoarea de pacienți de cancer Alina Comănescu.
„Cancer, Coregrafiat” propune o călătorie emoțională cathartică și participativă între viață, moarte și dans, ce are în centrul atenției viziunile și durerea unui personaj masculin, care se confruntă cu boala cancerului de sân. Aceasta este o formă rară, însă prezentă și la bărbați și mai puțin cunoscută și mediatizată în România.
Reprezentația, aflată la granița dintre spectacol și performance, pune alături de ideea de boală – ideea de prezență și invită la o chestionare proprie a relației dintre corp și viață. Cei doi interpreți principali – Cristina Lilienfeld și Cosmin Manolescu – se joacă cu emoțiile, transformând realitatea într-un roller-coaster emoțional, ce împinge simțurile până la limită. Între petrecere și tragedie, senzațiile propuse de cei doi se transformă, căpătând forme liminale, pe care le întâlnim exprimate extrem de rar. Un spectacol-ritual și un mic gest de dragoste adus tuturor celor care se confruntă în acest moment cu această boală, spectacolul este dedicat memoriei Rodicăi Dan, Gabrielei Tudor, lui Dean Marijo Russell-O’Grady.
Realizat și prezentat în premieră pe 6 & 7 aprilie, la ARCUB Hanul Gabroveni, piesa este un omagiu adus Zilei Internaționale a Dansului, fiind în același timp o afirmare unică a momentului prezent. Există doar 40 de locuri la fiecare reprezentație, iar accesul la spectacol este gratuit, pe bază de rezervare, la adresa de email info@dans.ro.
Până la premiera de la New York, artiștii vă așteaptă la început de aprilie la ARCUB, la întâlnirea cu dansul contemporan și viața. Stați aproape și nu uitați să dansați și să vă mișcați liberi!
Alte Articole, Știri din ARTĂ & CULTURĂ.