Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 01/03/2023
Artă & Cultură / Performing arts

Fágáș – schimb intercultural la spațiul Reactor și ZIZ – Art and Social Area

Redacția Online Zile și Nopți De Redacția Online Zile și Nopți
Comentarii Fágáș – schimb intercultural la spațiul Reactor și ZIZ – Art and Social Area Share Fágáș – schimb intercultural la spațiul Reactor și ZIZ – Art and Social Area
Fágáș – schimb intercultural


Fágáș – schimb intercultural la spațiul Reactor și ZIZ – Art and Social Area

Un program comun de evenimente Reactor – Váróterem  Projekt

În lunile martie-aprilie, Reactor și Váróterem  Projekt invită publicul clujean la Fágáș – Schimb intercultural, un program comun de spectacole, care își propune să aducă împreună publicurile celor două teatre, arătând în același timp o imagine a diversității și complexității scenei locale de teatru independent.

Spectacolele se vor juca la spațiul Reactor și la ZIZ – Art and Social Area; toate spectacolele vor avea supratitrări în limbile română și maghiară, iar o bună parte și în limba engleză.

Abordând o multitudine de teme și subiecte, spectacolele incluse în program sunt unite prin dramaturgiile și instrumentele de lucru contemporane, prin experiment artistic și relevanța pentru societatea actuală.

Evenimentele fac parte din proiectul Fágáș. Perspective multiculturale – consolidarea antreprenoriatului cultural din Cluj-Napoca în context interetnic româno-maghiar, finanțat prin Granturile SEE 2014-2021 în cadrul Programului RO-CULTURA, apelul Consolidarea antreprenoriatului cultural și dezvoltarea audienței și a publicului (sesiunea 3).

Proiectul își propune colaborarea dintre cele două teatre și dezvoltatea publicului clujean, prin oferirea unei perspective unitare a scenei independente române și maghiare din oraș. Proiectul include de asemenea două coproducții Reactor- Váróterem  Projekt, care vor pune în discuție conviețuirea multiculturală și vor avea premiera în vara acestui an, respectiv în 2024. Prima coproducție îl va avea ca regizor pe Ovidiu Caița, iar cea de-a doua pe Martin Boross (Ungaria).

Fágáș – schimb intercultural

Granturile SEE reprezintă contribuția Islandei, Principatului Liechtenstein și Regatului Norvegiei la reducerea disparităților economice și sociale în Spațiul Economic European și la consolidarea relațiilor bilaterale cu cele 15 state beneficiare din estul și sudul Europei și statele baltice. Aceste mecanisme de finanțare sunt stabilite în baza Acordului privind Spațiul Economic European, ce reunește statele membre UE și Islanda, Liechtenstein și Norvegia ca parteneri egali pe piața internă. În total, cele trei state au contribuit cu €3,3 miliarde între 1994 și 2014 și €1,55 miliarde pentru perioada de finanțare 2014-2021. Mai multe detalii sunt disponibile pe: www.eeagrants.org și www.eeagrants.ro.

Programul RO-CULTURA este implementat de Ministerul Culturii prin Unitatea de Management a Proiectului și are ca obiectiv general consolidarea dezvoltării economice și sociale prin cooperare culturală, antreprenoriat cultural și managementul patrimoniului cultural. Bugetul Programului este de aproximativ 34 milioane de euro. Mai multe detalii sunt disponibile pe www.ro-cultura.ro.

PROGRAM

4, 5 martie, ora 20:00

La Reactor de creație și experiment

TOATE LUCRURILE PE CARE MI LE-A LUAT ALOIS

De Cosmin Stănilă, regia Andrei Măjeri

Decor: Adrian Balcău
Sound design: Adrian Piciorea

Video: Mihai Stanciu
Cu: Emőke Kató, Lucian Teodor Rus

Când actrița Eszter Nagy este diagnosticată cu demență, fiul ei Cristi alege să se întoarcă acasă pentru a o îngriji. În încercarea de a-și proteja mama de suferințele bolii și de a-i conserva imaginea publică și personalitatea artistică, lui Cristi începe să-i scape printre degete propria viață. Boala lui Eszter devine un al treilea personaj pe care cei doi îl înfruntă cu umor și curaj, dar care îi va face să se îndoiască de concepțiile lor despre grijă, iubire și demnitate.

Durata: 100 min.

Recomandare de vârstă: 14+

9, 10 martie, ora 20:00

La Reactor de creație și experiment

DĂ-TE DIN SOARE

De Alexa Băcanu, cu inserții ale echipei

Regia: Leta Popescu

Scenografia: Mihai Păcurar

Costumele: Teodora Frîncu

Muzica: Radu Dogaru și Adonis Tanța

Mișcarea scenică: Mihai Mihalcea

Asistente de regie: Irisz Kovacs și Ana Maria Țîrlea

Suport tehnic: Cătălin Filip și Doru Taloș

Cu: Andreea Ajtai, Radu Dogaru, Raluca Mara, Oana Mardare, Cosmin Stănilă, Adonis Tanța

Participare video: Alexandru Dabija, Ionuț Caras, Ramona Dumitrean, Anca Hanu, Radu Lărgeanu, Alexandra Tarce, Irina Wintze.

În anul pandemiei, Reactorul încearcă să facă un spectacol despre decalajul dintre generații împreună cu un regizor dintr-o generație mai în vârstă. Între ședințe de zoom, drafturi de text eșuate și efortul de a purta un dialog real, totul devine un delir de forme teatrale, o căutare febrilă de răspunsuri la întrebări retorice.

Durata:  120 min.

Vârsta recomandată: 14+

11 martie, ora 20:00

La ZIZ

ALCESTA

Regia: Visky Andrej
Scenografie și costume: Gábor Zsófia
Adaptare: Horváth Benji, după Euripide și Ted Hughes
Dramaturg: Bertóti Johanna
Compozitor: Visky Péter
Mișcare scenică: Varga Hunor-József
Asistent regie: Imecs-Magdó Levente
Sunet și lumini: Sipos Júlia

Distribuție:
ALCESTA – Pál Emőke
ADMET – Imecs-Magdó Levente

APOLO – Varga Hunor-József
MOARTEA – Veres Orsolya
HERACLE – Csepei Zsolt
MENAJERĂ- Kolcza Rebeka

Admet, regele din Pheraea, urmează să moară tânăr, dar Apolo, care ispășește o condamnare anterioară alături de rege, le convinge pe zeițele destinului că, dacă o rudă va lua moartea în locul lui, acesta poate fi salvat. Singura care este dispusă să facă acest sacrificiu este Alcesta, soția lui Admet. Aceasta este tragedia. Dar apoi apare Heracle, cu tot felul de surprize neașteptate în mânecă. Aceasta este comedia.

Durata: 120 min.

Vârsta recomandată: 14+

22, 23 martie, ora 20:00

La Reactor de creație și experiment

SUB APĂ

De Ioana Toloargă

Regia: Olivia Grecea

Scenografia: Mihai Păcurar

Mișcarea scenică: Ferenc Sinkó

Muzica: Condurat Alexandru

Distribuția: Andrada Balea, Christian Har, Oana Mardare, Alina Mișoc, Tavi Voina.

O femeie nu știe să facă pluta. Încercările ei de a rămâne la suprafață o poartă printr-un mediu fluid al amintirilor, unele distorsionate, altele imaginate. Singurătatea e spartă de patru voci care oscilează între compasiune și sabotare. Fricile se depun în straturi de intensități și consistențe diferite. Aproape întotdeauna există cel puțin o luminiță aprinsă.

Durata: 110 min.

Vârsta recomandată: 14+

26 martie, ora 20:00

La ZIZ

PARTEA 1. IUBIREA

Texte ale întregii echipe

Regia: Petro Ionescu

Dramaturgia: Cosmin Stănilă și Petro Ionescu

Scenografia: Alexandra Budianu

Muzica: Alexandru Condurat

Asistență de regie: Dominik M. Iabloncic, Ioana Toloargă, Roxana Țentea

Cu: Andrada Balea, Cătălin Filip, Alina Mișoc, Adonis Tanța și Octavian Voina

Spectacolul abordează tema iubirii în formele ei diverse, urmărind contextele în care învățăm să iubim sau să vorbim despre iubire. Ce bagaje emoționale moștenim? Cum facem față pierderilor? E iubirea un sentiment sau o acțiune?

„Partea 1. Iubirea” e un colaj de momente care trece de la clișeu la autoironie, de la povești personale la autoficțiune și planuri imaginare. O încăpățânare de a ajunge la iubire, în timp ce în lume se întâmplă exact opusul.

Durata: 100 min.

Vârsta recomandată: 14+

31 martie, ora 20:00

La Reactor de creație și experiment

VISUL

De Alexa Băcanu

Regia: Dragoș Alexandru Mușoiu

Scenografia: Mihai Păcurar

Coregrafia: Sergiu Diță

Pregătire muzicală: Adonis Tanța

Muzica: Max Anchidin, Renata Burcă, Magor Bocsárdi, Csaba Boros, Tibor Cári, Radu Dogaru, Ada Milea, Adrian Piciorea, Corina Sucarov, Peter Visky, Compozitor anonim

Distribuția: Maialgesa Dat, Călin Deneș, Radu Dogaru, Christian Har, Ana Maria Marin, Duncan McKee, Victor Muntean, Emőke Pál, Ana Rednic, Oana Rotaru, Paula Seichei, Doru Taloș, Adonis Tanța

Cu participarea: Oana Mardare / Andrada Balea

Sunet și lumini: Cătălin Filip

Sonorizare: Radu Boancă

Spectacolul conține fragmente din „Visul unei nopți de vară” de William Shakespeare, traducerea Ștefan Octavian Iosif.

O clasă de actorie se pregătește de spectacolul-examen „Visul unei nopți de vară”. Școala e plină de zvonuri, repetițiile de revelații și nopțile de neliniște. Limitele dintre teatru și viață, dintre școală și viață personală, dintre normal și anormal se contopesc și dispar.

Spectacolul a fost creat în cadrul proiectului „Zonă de siguranță”, care are ca temă de cercetare abuzurile de putere ce pot apărea în mediul universitar, în special în cadrul facultăților cu profil artistic.

Durata: 140 min.

Vârsta recomandată: 14+

1 aprilie, ora 20:00

La ZIZ

A 6-A ZI

Spectacol de teatru fizic nonverbal

Regie: Varga Hunor-József
Performeri: Varga Hunor-József, Veres Orsolya
Scenografie: Gábor Zsófia
Coordonator de mișcare: Györgyjakab Enikő
Sunet și lumini: Sipos Júlia

Om. Femeie. Om și Femeie. Bărbat și Femeie. Femeie și bărbat.

După spusele Cuiva, doi oameni, cândva: au făcut o greșeală. Este o poveste foarte umană. Despre tragedia a doi indivizi foarte cunoscuți. Este o poveste foarte personală și totuși: cum a devenit atât de impersonală? Ne gândim la bărbați ca la un grup, la femei deopotrivă. Ne lipsește ceva personal, la care să ne raportăm. Dacă vrem să evadăm, sau descoperim în noi o nevoie care răstoarnă regulile stabilite, societatea o consideră o încălcare a normelor și ne pedepsește.

Durata: 120 min.

Vârsta recomandată: 14+

2 aprilie, ora 20:00

La Reactor de creație și experiment

VISUL

De Alexa Băcanu

Regia: Dragoș Alexandru Mușoiu

9, 10 aprilie, ora 20:00

La Reactor de creație și experiment

(IN)CORECT

Text și regie: Leta Popescu

Scenografia: Lucia Mărneanu

Mișcarea scenică: Mihai Mihalcea

Atmosferă sonoră: Oana Hodade

Colaj video: Doru Vatavului

Asistență de regie și pregătire muzicală: Dominik M. Iabloncic

Cu: Alexandra Caras/Sânziana Tarța, Cătălin Filip, Oana Mardare, Alina Mișoc, Emőke Pál, Paul Sebastian Popa, Doru Taloș, Tavi Voina.

Când membrii unei familii au vieți complet diferite, granița dintre ce e corect și ce e incorect este foarte fină. Seamănă cu locul în care Dunărea se revarsă în Marea Neagră. E un loc incert, tulbure, așa cum devin în miezul nopții mințile rudelor aflate într-o vacanță în Deltă.

Spectacolul „(In)corect” jonglează cu planul fanteziilor și al dorințelor a două generații diferite. Reluarea amintirilor comune pare să fie drumul spre a fi împreună. Și dacă nu ne aducem aminte același lucru?

Durata: 120 min.

Vârsta recomandată: 14+

23 aprilie, ora 20:00

La ZIZ

VALUL
Text: Imecs-Magdó Levente și Visky Andrej, bazat pe scenariul filmului cu același titlu

Regia: Imecs-Magdó Levente și Visky Andrej

Dramaturg: Visky Andrej

Muzică: Visky Péter

“Săptămâna viitoare este săptămână de proiect! Cursurile de matematică, informatică, limbi străine și literatură se vor desfășura conform orarului, dar în locul celorlalte materii, atât profesorul, cât și elevul se vor concentra pe tema săptămânii de proiect.

Scopul acestei săptămâni este de a le permite elevilor să învețe despre diferite forme de guvernare, structuri politice și ideologii prin metode de predare neconvenționale, rezultatul așteptat fiind acela de a deveni cetățeni informați, activi și responsabili din punct de vedere social. Temele de săptămâna viitoare sunt democrația, anarhia și autocrația. Se așteaptă o participare activă și constructivă!“

Spectacolul este primul experiment al celor de la Váróterem Projekt de a crea o operă de teatru sine stătătoare cu actori profesioniști și elevi amatori. Povestea de liceu, care din păcate este mai actuală ca niciodată, este rezultatul Atelierului de Teatru Váróterem, care îi implică pe elevi liceeni.

Durata: 100 min.

Vârsta recomandată: 14+

27 aprilie, ora 19:00 și 21:00

La Reactor de creație și experiment

PLAY DATE

De și cu: Schneider-Lőnhárt Csenge/Spectacol în limba română, maghiară și engleză

What makes us human? Este întrebarea de la care artista Csenge Schneider-Lőnhárt pornește o cercetare introspectivă și asumată, punând accentul asupra emoțiilor pe care le recunoaștem ca fiind foarte puternice în viețile noastre. Aceeași întrebare o întoarce publicului sub forma unei performance auditiv, într-un cadru non-formal, unde participanții sunt invitați la un PLAY DATE, având ocazia să își imagineze propriile alternative la întrebarea în cauză, prin interacțiunea cu mediul prietenos creat de aceasta.

Pentru a participa vei avea nevoie de un smartphone și o pereche de căști. În cazul în care nu deții aceste obiecte, te rugăm să ne trimiți un e-mail la playdateqrfest@gmail.com și ți le vom asigura noi. În timpul Playdate-ului vei fi obligat să te descalți, șosete calzi sunt recomandați.

Durata: 70 min.

Vârsta recomandată: 16+

Fágáș – schimb intercultural

Galerie imagini

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută