Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 26/02/2023
Lifestyle Eat & Drink

Nutriție | Alimente care te fac mai inteligent

Maria Martac De Maria Martac
Comentarii Nutriție | Alimente care te fac mai inteligent Share Nutriție | Alimente care te fac mai inteligent
Nutritie Alimente care te fac mai inteligent


Nutriție | Alimente care te fac mai inteligent

Pentru a funcționa optim, creierul, care este 60% grăsime, are nevoie de o dietă echilibrată, cu carbohidrați și grăsimi de calitate.

Un creier adult de dimensiuni medii cântărește 2% din greutatea corporală totală a unui om, dar folosește mai mult de 25% din energia necesară funcționării întregului organism.

Dintre toate organele, creierul este cel mai afectat de calitatea alimentelor consumate, așadar, iată o listă cu cinci alimente care stimulează activitatea creierului:

Pește

Nutritie Alimente care te fac mai inteligent

Creierul nostru arde mai mulți acizi grași omega-3 decât orice alt organ din corp. Acizii grași produc mielina, teaca groasă care învelește celula nervoasă (neuronul). Aceasta asigură transmiterea influxului nervos rapid și sigur între receptori, celulele nervoase și efectori, astfel gândim mai repede și ne adaptăm mai bine la condițiile de mediu.

Peștele, în special cel gras, este o sursă excelentă de omega-3. Studiile au arătat că două porții de somon, macrou, hering, dar și sardine sau ton, consumate în fiecare săptămână, pot reduce riscul de accident vascular cerebral cu 50%!

Fructe de pădure

Nutritie Alimente care te fac mai inteligent

Afinele și murele au un nivel ridicat de antioxidanți, care mențin sănătoasă bariera hematoencefalică. Membrana neuronului este un filtru care lasă alimentele bune să intre în celula creierului, blocând substanțele nocive. Afinele ajută la îmbunătățirea memoriei și pot ajuta la inversarea unor modificări degenerative cauzate de vârstă.

Legume verzi

Legumele verzi, precum salata, spanacul, kale, verdeața și sparanghelul, sunt bogate în acid folic, un nutrient responsabil cu menținerea funcției neurotransmițătorilor.

Cele mai bune surse de acid folic sunt legumele cu frunze verzi, dar și lintea, fasolea, avocado, năutul și anghinarea.

Carbohidrați sănătoși

Creierul nostru este un devorator de glucoză și are nevoie de o cantitate mare de carbohidrați (potriviți) pentru a funcționa la cote maxime. Spre deosebire de alte organe din corpul nostru, creierul nu stochează glucoză, astfel că el are nevoie de o aprovizionare constantă. De asemenea, encefalul folosește doar glucoză ca sursă de energie și nu proteine sau grăsimi, cum mai pot utiliza toate celelalte organe.

În concluzie, este bine să alegem zilnic alimente integrale, naturale, neprelucrate, cum ar fi fructele și legumele, și nu carbohidrații ambalați și procesați, de tipul biscuiților și dulciurilor concentrate!

Nuci & semințe

Nutritie Alimente care te fac mai inteligent

Nucile și semințele sunt o sursă excelentă de omega-3. Nucile crude sunt unul dintre alimentele cele mai bogate în nutrienți valoroși pe care le putem mânca zilnic, dar în porții mici. Sunt bogate în proteine vegetale, grăsimi sănătoase, fibre, vitamina E, calciu și multe alte vitamine și minerale.

Nu lăsați să treacă mai multe zile fără să mâncați 5-6 nuci, 10 migdale sau o mână de nuci caju!

Text de Maria Martac 

Maria Martac este biolog, tehnician nutriționist, health coach. www.mariamartac.ro

Mai multe articole eat & drink.

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută